Elkészült a közös magyar-szlovák fejlesztési program
2007. jún. 1.

<p>A két kormány, majd az unió megerősítő döntései után, az európai területi együttműködés keretében, 216 millió euró értékben közös magyar-szlovák-fejlesztések indulnak, amelyek a határtérség gazdasági és társadalmi integrációjának erősítését szolgálják.</p>

A két uniós tagállam célul tűzi ki a határ menti térség gazdasági versenyképességének erősítését, az emberek és közösségek közötti társadalmi és kulturális koherencia növelését, az elérhetőség és az információcsere javítását - jelentette ma be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A hivatalosan Magyarország - Szlovákia határon átnyúló együttműködés operatív program nevet viselő dokumentum a 2007-2013 közötti tervezési időszakra szól. Finanszírozását 85%-ban az európai regionális fejlesztési alap, 10%-ban pedig a résztvevő tagállamok kormányzati hozzájárulásai biztosítják. A maradék 5%-ot a forrásokat felhasználó végső kedvezményezettek biztosítják minden egyes projektben. A program keretében 176 millió euró uniós forrás kerül felhasználásra, amely kiegészülve a nemzeti hozzájárulásokkal 216 millió eurós közös fejlesztést biztosít az érintett régióknak. Az együttműködésben magyar részről Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Budapest vesznek részt. Partnereik szlovák részről a következő megyék: Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa.

A fejlesztési programot várhatóan júniusban fogadja el a magyar és a szlovák kormány, ezután kerülhet sor az Európai Bizottsághoz történő benyújtásra. A program átfogó koordinációjáért a közös szervezetek felelnek, így többek között a Közös Monitoring Bizottság, amelynek egyik feladata a közös pályázati rendszer működtetése, a projektek kiválasztása és jóváhagyása. A pályázati felhívások várhatóan 2007 végén, 2008 elején jelennek majd meg. Az elbírálás során a kiíró szervezetek megkülönböztetett figyelmet fordítanak arra, hogy jó minőségű, megalapozott, valóban határon átnyúló hatással rendelkező projektek részesüljenek támogatásban.

Pályázni lehet majd határon átnyúló üzleti és gazdasági infrastruktúra létesítésére, vagy a már meglévő háttér fejlesztésére. Támogatásban részesülhetnek a közös iparági együttműködések, az ún. klaszterek, továbbá az információszolgáltatási tevékenység mindkét ország kis- és középvállalkozásai számára. Prioritást kap a közös turisztikai termékek fejlesztése, az idegenforgalmi célpontok és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra kiépítése és korszerűsítése. Kiemelt figyelmet kap a vízgazdálkodás harmonizációja, az árvizek és szennyezések megelőzése, árvíz-előrejelző rendszerek kiépítése, tározók létesítése valamint a vízminőség javítása.

A természetvédelmi együttműködés területén külön hangsúlyt kap a határon átnyúló nemzeti parkok és természetvédelmi területek fejlesztése. A gazdasági kapcsolatok élénkítésére szükséges a határ mentén elhelyezkedő településeket összekötő közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Mindez magába foglalja utak, kerékpárutak építését, a határon átnyúló, rendszeres közösségi közlekedés megteremtését vasúton, közúton és a légi közlekedés területén egyaránt. Ide tartozik a folyókon való jobb határátkelési lehetőségek biztosítása, a kompok és kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése is.

A program egymás megértését segítő képzési programokat, identitásra és hagyományőrzésre irányuló tevékenységeket is támogat: múzeumokat, könyvtárakat, közösségi házakat, színházak együttműködését éppúgy mint a kulturális, művészeti és néprajzi értékek védelmét.

A program végrehajtásáért magyar részről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, szlovák részről az Építésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a felelős.

www.tozsdeforum.hu

(forrás)