Sem a füstje, sem a lángja
2007. máj. 31.

<p>... Efelett vannak a környezetvédelmi és –gazdaságossági megfontolások. Az ilyen típusú beavatkozásoknál a beruházás első számú ellenfelei nem a "zöldek", hanem az egészségügyet és lakókörnyezetüket féltő helyi polgárok. Pl. Esztergom vonzáskörzetében hat népszavazást tartottak arról: kívánják-e a térség polgárai, hogy Nyergesújfalu területén, Tát határában a Holcim Hungária Zrt. új cementgyárat létesítsen.</p>

A térségközpont Esztergom, továbbá Tát, Tokod, Mogyorósbánya és Tokodaltáró lakói – érvényes népszavazásokon – elsöprő többséggel utasították el a megaberuházás tervét. A polgárok azonban akkor képesek felelős döntést hozni, ha kellően informáltak minden egyes döntési alternatíva következményeiről.

Nyergesújfalu felnőtt polgárainak hatvan százaléka vélekedett úgy: nincs valós döntési helyzetben. A referendum így eredménytelen lett, a megjelent negyven százalékon belül kétharmadnyi támogatást kapott a projekt. A környék hatvanezer polgára közül összességében mintegy huszonötezren mondtak nemet az új létesítményre az alig tízezer igenlő voks ellenében. Az ellenzők fölénye tehát a nyergesi eredménytelenség ellenére is meggyőző. Kóka miniszter nemrég arról elmélkedett, hogy a szolidaritás vereséget szenvedett a versennyel szemben, a gazdasági tárca nemcsak szolidaritásáról biztosította a svájci cementóriást, hanem munkahelyteremtő támogatást is felajánlott. Megjegyzem, a dotációra szánt összegre más régiókban tán nagyobb szükség lenne, de nem is ez az igazán felháborító. Egy felelős kormányt – egyebek mellett – az különböztet meg egy befektetési társaságtól, hogy az egyedi befektetés piaci hatékonysága helyett a felségterületén élők életminőségéért felel.

Schiffer András, a Védegylet munkatársa, 2006, mho.hu nyomán forrás: gondola.hu

(forrás)