Két év alatt 40 millióból fejlesztenék a hivatal működését

Két év alatt 40 millióból fejlesztenék a hivatal működését

2008. 08. 03. 11:28

Egy kissé ellentmondásos tartalmú előterjesztés készült a „A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése” címet viselő pályázattal kapcsolatos döntéshez. A polgármester 40 millió forintot kér a hivatal működésének fejlesztéséhez.

Városháza

Jelenleg a hivatal mindennapi működésben vannak fennakadások. Ezért szükséges lenne átvilágítani a mostani rendszer működését – kezdi indokolását a polgármester, majd néhány mondat múlva ennek ellenkezőjét tudhatjuk meg: Esztergom Város Polgármesteri Hivatala eddig is sikeresen működő szervezet volt.

Itt már csak ki nem használt tartalékokról esik szó, melyek kiaknázását vennék célba. Véleményem szerint a tartalékok nem felelnek meg egyértelműen annak, hogy fennakadások vannak a mindennapi működésben. A tartalék – szerintem – azt kellene, hogy jelentse, hogy minden a legnagyobb rendben működik, ám mindezt, a tartalékok segítségével lehetne még javítani, gyorsítani.

A jelenlegi előterjesztés az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében készített pályázathoz kéri az önrész biztosítását. Ez forintosítva 1,75 millió forint önrészt jelent, a pályázható összeg pedig maximum 18,25 millió forint.

Sikeres pályázat esetén tehát 20 milliót fordíthat az önkormányzat a hivatal működésének javítására.

A szervezetfejlesztés három szakaszból állna:

  1. a jelenlegi helyzet feltérképezésére,
  2. működési, fejlesztési programra vonatkozó javaslat tétel
  3. a köztisztviselők képzésére, oktatására

Ma 150 főállású alkalmazott látja el a hivatalban a felmerülő munkákat. Az előterjesztő reményei szerint ez a megpályázott összeg segítené a további fejlődést és biztosítaná, hogy a hivatal megőrizhesse, sőt megerősíthesse a régióban és az országban elfoglalt helyét és szerepét.

A program ezzel a pályázattal nem zárul le, hanem a polgármester kérésére szavaznak a képviselők arról is, hogy a 2009-es költségvetésben újabb 20 millió forintot különítsenek el erre a célra.

Az előterjesztés arra nem tér ki, hogy a megcélzott fejlesztések az esetleges sikertelen pályázat esetén megvalósulnak-e.

Bízunk a sikeres pályázatban és abban, hogy ez a pénz valóban a hivatal fejlődését fogja szolgálni, hiszen – valljuk be – sokan tapasztalhatjuk a hivatal mindennapos működésében tapasztalható „fennakadásokat”.

A teljes előterjesztés:

2008. 08. 03. 15:33

Sajnos a szervezetfejlesztési projektek sok esetben nem az ügyfelek érdekeit szolgálják és majdnem minden esetben az ügyfél marad a legutolsó, akinek a véleménye, elégedettsége számít. A hivatal valóban nem működik olajozottan, sok esetben jelentősen lassítja a házon belüli értelmetlen és érthetetlen oda-vissza ellenőrzés.

A szervezetfejlesztés mindig egy feltérképezéssel kezdődik, ami nagyon nagy munka és mint mindig, a felsővezetés elkötelezettségén múlik még az is, hogy a feltérképezés valós képet ad-e. Az ezt követő beavatkozás pedig ki van szolgáltatva annak, hogy ez a feltérképezés valós képet ad-e. Ha nem, akkor ott segít, ahol nem kell, ahol pedig kellene, arról nem is tud.

A felsővezetés ügyfelek iránti valós elkötelezettsége nélkül ebből eredmény sosem lesz.... Amikor pedig elkötelezett lesz, akkor milliók nélkül is fogja tudni, mit kell tennie azért, hogy az egyes ügyekben például a törvényes határidők tartva legyenek, továbbá a döntéseik minél nagyobb arányban elsőfokon váljanak jogerőssé.

2008. 08. 03. 14:27

2000-ben, az első megválasztásakor MT a hivatal létszámát 70-80 főre akarta csökkenteni, jól emlékszem (a kor átka:), Gyöngyösre hivatkozott, ami egy hasonló nagyságú város, és ott 80 fős volt a hivatal... Elítélően ostorozta Könözsyt, amiért a hivatal létszáma 110 fő körül volt.

Akkor most ez hogy is van? Miért kell közel 2x annyian lenni (és véleményem szerint az ügymenet is lényegesebben lassabb, mint pl. 99-ben)?

Ja, hogy akkor nem jut minden "elfekvő" fideszesnek jól fizető állás??? Lsd: www.egominfo.hu

meglennék nélkülük