Két év alatt 40 millióból fejlesztenék a hivatal működését
Közélet
2008. aug. 3.

<p>Egy kissé ellentmondásos tartalmú előterjesztés készült a „A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése” címet viselő pályázattal kapcsolatos döntéshez. A polgármester 40 millió forintot kér a hivatal működésének fejlesztéséhez.</p>

Jelenleg a hivatal mindennapi működésben vannak fennakadások. Ezért szükséges lenne átvilágítani a mostani rendszer működését – kezdi indokolását a polgármester, majd néhány mondat múlva ennek ellenkezőjét tudhatjuk meg: Esztergom Város Polgármesteri Hivatala eddig is sikeresen működő szervezet volt.

Itt már csak ki nem használt tartalékokról esik szó, melyek kiaknázását vennék célba. Véleményem szerint a tartalékok nem felelnek meg egyértelműen annak, hogy fennakadások vannak a mindennapi működésben. A tartalék – szerintem – azt kellene, hogy jelentse, hogy minden a legnagyobb rendben működik, ám mindezt, a tartalékok segítségével lehetne még javítani, gyorsítani.

A jelenlegi előterjesztés az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében készített pályázathoz kéri az önrész biztosítását. Ez forintosítva 1,75 millió forint önrészt jelent, a pályázható összeg pedig maximum 18,25 millió forint.

Sikeres pályázat esetén tehát 20 milliót fordíthat az önkormányzat a hivatal működésének javítására.

A szervezetfejlesztés három szakaszból állna:

  1. a jelenlegi helyzet feltérképezésére,
  2. működési, fejlesztési programra vonatkozó javaslat tétel
  3. a köztisztviselők képzésére, oktatására

Ma 150 főállású alkalmazott látja el a hivatalban a felmerülő munkákat. Az előterjesztő reményei szerint ez a megpályázott összeg segítené a további fejlődést és biztosítaná, hogy a hivatal megőrizhesse, sőt megerősíthesse a régióban és az országban elfoglalt helyét és szerepét.

A program ezzel a pályázattal nem zárul le, hanem a polgármester kérésére szavaznak a képviselők arról is, hogy a 2009-es költségvetésben újabb 20 millió forintot különítsenek el erre a célra.

Az előterjesztés arra nem tér ki, hogy a megcélzott fejlesztések az esetleges sikertelen pályázat esetén megvalósulnak-e.

Bízunk a sikeres pályázatban és abban, hogy ez a pénz valóban a hivatal fejlődését fogja szolgálni, hiszen – valljuk be – sokan tapasztalhatjuk a hivatal mindennapos működésében tapasztalható „fennakadásokat”.

A teljes előterjesztés:

(forrás)