Vendég „nem”szeretet
2008. júl. 31.

<p>Voltam már kiűzetve egy iskolából a sajtófelelős által – <a rel="nofollow" href="http://szeretgom.hu/content/6002_a_titkok_kamr%C3%A1ja/">akkor sem tetszett a dolog</a>. Most egy lakossági fórumra látogattam el, hogy a Szeretgom olvasóit tudósíthassam a Bánomi áttörés II. szakaszának építéséről. Nem volt túl szívélyes a fogadtatás.</p>

1986. évi II. törvény
a sajtóról
A Magyar Köztársaság Alkotmánya biztosítja a sajtószabadságot. Mindenkinek joga van a sajtó útján közölni nézeteit, alkotásait, amennyiben azok nem sértik a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét.
A sajtó feladata
2. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy tájékoztatást kapjon szűkebb környezetét, hazáját, a világot érintő kérdésekben. A sajtó feladata - a hírközlés más eszközeivel összhangban - a hiteles, pontos és gyors tájékoztatásról való gondoskodás.
(3) A sajtó segítse elő a társadalmi jelenségek közötti összefüggések megértését.
3. § (1) A sajtószabadság gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást, nem sértheti a közerkölcsöt, valamint nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével.
Felvilágosítási kötelezettség
4. § (1) A hiteles, pontos és gyors tájékoztatást az állami szervek, a társadalmi szervezetek és az egyesületek a saját kezdeményezéseikkel, továbbá a szükséges felvilágosításoknak és adatoknak a sajtó rendelkezésére bocsátásával kötelesek elősegíteni. Meg kell tagadni a felvilágosítást, ha az a 3. § (1) bekezdésében foglalt tilalmakba ütközik, illetőleg ha az állami, szolgálati, üzemi (üzleti) vagy magántitkot sért, és a titoktartási kötelezettség alól az arra jogosult szerv vagy személy nem adott felmentést.
(2) A sajtó részére felvilágosítást adó személy a valóságnak megfelelő felvilágosítást köteles adni.
(3) A felvilágosítást adó személyt a közérdekű bejelentést, illetőleg javaslatot tevő védelmére vonatkozó jogszabályokban meghatározott védelem illeti meg.
5. § A sajtó - az érdekeltek hozzájárulása nélkül is - tájékoztatást adhat az állami szervek, a gazdálkodó szervezetek, a társadalmi szervezetek és az egyesületek, valamint ezek bizottságai nyilvános üléséről, továbbá a bíróságok nyilvános tárgyalásairól.
A fórum egyik házigazdája, dr. Kolumbán György képviselő, amint meglátott, a helyszín elhagyására szólított fel: „Ez a fórum esztergomiaknak szól, nem bajkeverőknek.” Ezer szerencse, hogy Sipos Sándor építéshatósági irodavezető segítségemre sietett és nyugalomra intette Kolumbán urat, mondván neki, hogy hagyjon engem, hiszen azért vagyok ott, hogy provokáljam.

Köszönöm!

A fórumról néhány szóban

  • A megjelent körülbelül 30 ember szembesülhetett azzal, hogy kész tervek vannak, tehát a fórum maximum a tájékoztatást szolgálja, érdemi beleszólás semmibe nem lehet már.
    Ezt az is megerősíti, hogy a kész tervekre kapta a város az állami támogatást.
    Az egyik hozzászóló nehezményezte az előzetes egyeztetés elmaradását.
  • A projekt költsége megközelítően 1 milliárd forint lesz. Várható kezdés 2008. októbere, befejezése 2009. szeptember vége. A kivitelezésre három pályázó van, a pályázat nyertese építheti meg az utat.
  • Az építés alatt a Honvéd utca időlegesen újra kétirányúsítva lesz.
  • A Siszler úton lakók közlekedésének megkönnyítése érdekében az út becsatlakozó szakasza két sávos lesz, a templom kert rovására. Az 1896-ban ültetett nagy tölgyfa megóvására ígéretet tettek.
  • A parkolóhelyek száma csökkenni fog az érintett útszakaszon.
  • Petrovics János felhívta a figyelmet arra, hogy az ott lakók az esetleges káraikat maguk lesznek kötelesek bizonyítani, tehát készítsenek fényképeket a házaikról.

(forrás)