Az MDF esztergomi polgármesterjelöltjének kampánynyitó beszéde

Az MDF esztergomi polgármesterjelöltjének kampánynyitó beszéde

2006. 07. 25. 12:44

Július 24-én dr Jónás László bejelentette indulását Esztergom polgármesteri székéért az őszi önkormányzati választásokon.

Üdvözlöm a Magyar Demokrata Fórum esztergomi szervezetének sajtótájékoztatóját megtisztelő média képviselőit!

Hölgyeim és Uraim! Kedves Esztergomiak!

A Magyar Demokrata Fórum országos elnöksége és helyi szervezete úgy döntött, hogy Esztergomban polgármester-jelöltet, és képviselő-jelölt listát állít a 2006-os önkormányzati választásokon. Én kaptam a megtisztelő feladatot, hogy kérjem az Önök bizalmát, segítségüket ahhoz, hogy Városunkat az Önök akarata szerint, alkotó gondolataik segítségével, mindnyájunk megelégedésére szolgálhassam. Mindnyájunk megelégedésére - hangsúlyozom. Jövőnk szempontjából a leglényegesebbnek tartom, hogy megszűntessük városunk polgárainak politikai oldalak szerinti szembenállását, és összefogást teremtsünk.

Kiváló gondolatok, tettek buktak meg azon, hogy megalkotójuk épp nem a megfelelő oldalon állt. Nem vagyunk olyan nagy város, hogy ezt a luxust megengedhessük magunknak. Konzervatív, keresztény gondolkodású emberként a legfontosabbnak tartom, hogy szűnjön meg a gyűlölet városunkban! Orvosként, hívő emberként vallom életem vezérgondolatának a második parancsot: Szeresd felebarátodat!

Naiv vagyok? Szívesen vállalom ezt a naivitást! Ha egymás kezét fogva előre akarunk haladni, a mellettem álló, a kinyújtott jobb kezemet a bal kezével tudja csak megfogni, és ő ismét jobb kezét nyújthatja a következőnek. Így alakul ki, egy igazi élőlánc... Esztergomért!

Ismerem a korlátaimat! Nem gondolom magam mindenhez értő polihisztornak, sem az egyetlen igaz út ismerőjének. Első feladatomnak tekintem egy profi, kis létszámú, egy- egy részfeladathoz tökéletesen értő, annak megvalósításában nagy önállósággal bíró vezetői gárda kialakítását, a városban élő, kiváló szakemberekből, politikai elkötelezettségüktől függetlenül. Ezzel egyenrangúan fontos az, hogy folyamatosan keressem a város polgárainak társaságát, meghallgassam gondolataikat. Elképzeléseiket a képviselőtestület tagjaival értékelve, szakképzett végrehajtógárdára bízzam azok megvalósítását. A várost nem lehet lakói akarata ellenére, csak azzal összhangban fejleszteni! A Magyar Demokrata Fórumra már az országgyűlési választásokon is jellemző volt, hogy nem ígérgetett. Most már mindnyájan láthatjuk milyen igaza volt pártomnak. Az ország helyzete akkor is látható volt, s mára már elolvadtak az ígéretek. A Magyar Demokrata Fórum tagjaként most sem ígérhetek felelősséggel Önöknek nyakló nélkül. Vannak ismereteim városunk költségvetéséről, és annak helyzete korántsem rózsás. A gigantikus beruházásokról városi pénzen le kell mondanunk az elkövetkező években. A sok-sok beszélgetés során, amit képviselőként a város polgáraival folytattam, az a meggyőződés alakult ki bennem, hogy nem is ezekre vágynak. Bele kell néznünk a kasszába, azt rendbe kell tennünk, és aztán mértékkel, előrelátóan, a pénzügyekhez értő, felelős vezető segítségével gazdálkodnunk. Megvalósítható nagyobb beruházásainkba, és azok működésébe be kell vonnunk az érdekelt, különösen az Esztergomhoz már kötött tőkét. A városban dolgozó kis és nagyvállalkozóknak meg kell mutatnunk a város fejlesztésében rejlő lehetőségeket és megadni azt. Érdemes idevonzanunk és letelepítenünk az idegenforgalomban érdekelt tőkét, bevonni a már meglévő produkcióink működtetésébe és lehetőséget adni újak megvalósításához. Többek között a jelenleg a város szégyenének számító Fürdőszálló körül kialakítandó komplexumra, valamint egyéb szállodák kialakítására, az Élményfürdő működtetésére, fantáziadús látványosságok megvalósítására gondolok. A város adófizetőinek pénztárcája már nem terhelhető ezekkel tovább.

Elsősorban el kell érnünk, hogy mi esztergomiak érezzük jól magunkat a városunkban! Ne ütött-kopott főutcán intézzük dolgainkat, valóban kikapcsolódhassunk gyönyörű, állandó látványosságokkal tarkított sétányainkon, a Duna partján, a Vízivárosban, a Bazilika körül vagy akár a Szent Tamás hegyen. Lakóvárosrészeinkbe, Szentgyörgymezőre, Kertvárosba, Pilisszentlélekre, a Bánomi és Budai lakótelepekre jó érzés legyen hazatérni! A lakókörnyezet kialakításába nagy beleszólási jogot kell adnunk az ott lakóknak. Gyermekeinknek értelmes elfoglaltságot, 10 percen belül elérhető játszóteret, sportpályát, szünidei foglalkoztatóhelyet kell biztosítanunk.

Egészségünk mindennél fontosabb. Nagy hangsúlyt kell helyeznünk megőrzésére fiatal és időskorban egyaránt. Ennek legfőbb eszközei a nyugalom, a biztos munkahelyek, az egészséges környezet, a tömegsport lehetőségeinek biztosítása. Kórházunkat, rendelőinket korszerűvé, európaivá kell fejlesztenünk. Az itt dolgozó orvosokat, szakdolgozókat érdekeltté kell tennünk, megnyitva előttük a lehetőséget a magántőke-befektetések, társasági formák kialakítása előtt. Természetesen az ingatlanokat városi tulajdonban tartva, hogy minden körülmények között csak egészségünket szolgálhassák.

A jó út, a működő infrasruktura nem adomány egy városvezetés részéről, hanem a város működéséhez nélkülözhetetlen szükséglet. Ezek megvalósulásával dicsekedni több, mint dőreség. Fenntartásuk, megvalósításuk kötelesség, azok használata az adófizetők megfizetett joga. A tisztaság, egy európai városban alapvető követelmény kell, hogy legyen. Nálunk ezt nem sikerült megvalósítani, idáig. El fogjuk érni, a sikeres választás után két hónapon belül.

Esztergom ősi iskolaváros. A színfoltot, az életet a diákok viszik hétköznapjainkba. Az iskolák helyzete még mindig megoldatlan. A lassú előrehaladás ellenére az erre fordítható pénzek nem mindig találták meg igazi helyüket. Megoldatlan az István gimnázium helyzete, a Balassa gazdasági iskola elhelyezése sem nyerte még el megnyugtató formáját az északi kanonoksoron. A déli kanonoksor kihasználatlan, pusztuló torzóként fogadja a turistákat. Diákoktól nyüzsgő, felsőoktatási intézetként kell működnie, állami, egyházi vagy magán oktatási intézmények befogadójaként.

Esztergom történelmi atmoszférája mágnesként vonzza a művészeket, aztán a lehetőségek hiánya sokukat el is taszítja. Tehetségük támogatása nem kegy a város részéről, hanem kamatozó befektetés. Tucatnyi helyszín kínálkozik, ahol Esztergom igazi vonzerejét, látványosságát jelenthetik alkotásaik. Mi illik jobban egy középkori hangulatú város világába utcazenészek, komédiások, képzőművészek vidám hada. Erőnkön felüli befektetések nélkül, méltó konkurenciát teremthetünk Szentendrének, Sopronnak, Egernek, Szegednek a magunk és látogatóink örömére. Adjunk teret a művészeteknek! Biztos vagyok benne, hogy megnyerhetők városunk vállalkozói is a támogatók sorába. De példával, a városvezetésnek kell elöl járnia!

Esztergom a magyar kereszténység fővárosa. Meg kell mutatnunk, tud ebben a városban együtt tenni és boldogulni hívő és nem hívő, pártos és pártatlan, bérből élő és vállalkozó, magyar és más anyanyelvű, - a kétezer éves példa örököseként. Minden pártot és szervezetet várunk szövetségeseink közé, akiknek Esztergom jelene és jövője a legfontosabb kérdés. A szembenállást, az értelmetlen haragot szítóknak, a csak saját hasznukat nézőknek nincs helye közöttünk. Boldogulásunk legfőbb eszköze az összefogás. A Magyar Demokrata Fórum polgármester-jelöltjeként, ezt kínálom önöknek: AZ ÖSSZEFOGÁST!

Ne feledjük: ESZTERGOM NEM, JOBBRA, NEM BALRA, ESZTERGOM ITT ÉS MOST VAN! TEGYÜNK ÉRTE, HISZEN A MIÉNK!

Önökkel együtt el fogjuk mondani: JÓ ITT ÉLNI!

hivatalos oldal

2006. 07. 27. 1:10

Kicsit felhúztam magam, de téynleg csináltam ma is 1-2 fotót a térről, és már látszik valami a kialakuló kövezetből. Holnap felrakom.

2006. 07. 26. 23:54

Villy írta: Akkor lesz az, hogy engem semmi nem fog ebben a ...városban tartani,

Villy bár személyesen nem ismerlek, de eddig úgy vettem ki minden sorodból hogy Esztergom a szenvedélyed, kár lenne ha itthagynád! szerintem ilyenek mint Te tehetik a legtöbbet azért hogy ez egy jó hely legyen!

Nyugodj meg inkább!:)) és tedd a honlapodat annyira színessé, amilyen Te vagy, hogy sokan olvassák, és kezdjenek el gondolkodni milyen jó az ha valaki ennyire szereti a várost ahol él!

2006. 07. 26. 22:39

Kicsit felhúztam magam valami máson. Konkrétan a Kertvárosi szavazókörzeteken. Ha tényeleg kitalálják, hogy elszakadnak egomtól, mint mondta vki az egominfón, legalább tompika elmondhatja, hogy megcsinálta a város Trianonját, de legalább az egy főre eső útépítés megugrik, és megmagyarázza, hogy milyen jók lettünk a gennyes fakadás nélkül, amit eddig magunkon tudott ékes városunk, meg hogy ez is a szocik miatt van. Akkor lesz az, hogy engem semmi nem fog ebben a tetves gennyes városban tartani, és lelépek a redvásba, ha ennyire hülyének néznek. Impotens banda!

2006. 07. 26. 22:34

Annak a pár alkotmánybírónak a segge mitől ér többet, mint a többi százezer, aki az ellenekző irányba ingázik nap mint nap? Nem itt kezdődnek a bajok. A viaszbábus hozzáállásnál.

2006. 07. 26. 22:31

Sazrok rá, hogy az alkotmánybírának nem kényelemes eljönnie, és nem is érdekelnek a kifogások. Nem is tudhatjuk, hogy hajlandó lenne-e eljönni, mert még el sem jutottunk el odáig sem. Akkor meg előre miért kell legyinteni, hogy kifárasztaná szegény alkotmánybírót? Úgysem HÉV-ezni fog, a kocsiban meg laptopozhat a sofőrje mögött. Különben saját maguktól odáig eljutottak, hogy legalább itt iktatják be az elnököt. Ez sem az ittenieknek volt köszönhető.

A nagy helyzet az, hogy nem is próbálkozik senki. Nem vagyok retardált, tudom, hogy nem egyszerű, mint egy viaszszobor. De lássuk be, hogy se infrastruktúra, se AB nem lett itt a 16 év alatt. Szarik az egészre a város, és a vezetés is. Mert 4-6 milliárdos otromba fürdőre volt energia meg pénz, de erre 16 év nem volt elég, hogy egy fűszálat keresztbe tegyenek. Mindenkitől annyit hallok, hogy áá az nehéz. Oldd meg vazze, azért válaszottak be a közgyűlésbe, polgármesternek stb. Oldd meg.

Annyi előnyünk már most van, hogy jogi akadálya már nem lenne, hogy idejöjjenek, csak az emberi hülyeség és tohonyaság.

Kicsit ingerlékeny vagyok mostanában, bocs

2006. 07. 26. 22:05

Pilar írta: a város fejlődésének a záloga szerintem az infrastruktúra fejlesztése: gyorsforgalmi út, HÉV...

ez már nagyon ránk férne, Kóka igérte az új 10-est remélem mielőbb lesz belőle valami. HÉV?! az már túl szép lenne:) a vasutat csak akkor lehet fejleszteni, ha az alagutat kiszélesítik hogy 2 pár sin fusson benne, onnan már csak menetrend módosítás, és egy viszonylag gyors menetidő lehetne belőle... Régebben hallottam ilyen irányú tervekről(alagút) nem tud valaki friss hírt, van-e valami terv a fejlesztésére?

2006. 07. 26. 20:34

Az AB "idehozatala" nem olyan egyszerű, mintha mondjuk egy viaszszobor-gyűjteményről beszélnénk. Az egyetemről jó néhány jelenlegi és volt alkotmánybírát ismerek. Nagyon elfoglaltak, komoly tudományos munkát folytatnak, és egyikről sem tudom elképzelni, hogy szívesen zakatolna ide rendszeresen tanácskozni, ülésezni, aztán innen vissza Pestre vagy haza más megyékbe. Ha a vasúti vagy közúti menetidők csökkennének, lehet, hogy más lenne a helyzet... a város fejlődésének a záloga szerintem az infrastruktúra fejlesztése: gyorsforgalmi út, HÉV...

2006. 07. 26. 11:49

De ha a kampánynyitó beszédben sem hangzik el, akkor nem is számítok nagy előrelépésre ezen a téren. Nem tehetek róla, az én szememben ez a város fejlődésének záloga, alfája és omegája.

2006. 07. 26. 8:46

Villy írta: Nem hangzik el az alkotmánybíróság!!!!

Itt nem, de a jonaslaszlo.hu-n mintha láttam volna...

2006. 07. 26. 1:51

Nem hangzik el az alkotmánybíróság!!!!

Egomnak van valamilye, ami sztem semmelyik másik magyar városnak nem adatott meg. Egy olyan országos intézmény székhelye, ami nem Butapesten van. Hivatalosan. (Ugye a 90es években még komolyan vették a decentralizációt, ez most jön újra elő egy kicsit másképp) Miért ne lehetnénk ebben úttörők, ha papíron már el van intézve az ügy? Az elmúlt években rengeteg presztízsberuházás volt a városban, és az AB idehozatalának ötlete nem is merült fel komolyan. A következő 4 évre nem kéne mindenfée nagyberuházás, hanem a 4 év pénzét és energiáját simán bele lehetne fektetni az AB idehozatalába. Az lenne is 4 év munka minimum. Ugyanaz a pénz, amit most ezer felé szórnak apróbb dolgokra. Egyszercsak valaki gondol egyet és papíron is átrakja az AB-t pöste, akkor sokkal nehezebb lesz visszahozni. 4 évig ezen kéne dolgozni és pl épületeket emelni az intézmények a városban. Pl a Kossuth utcai gödörből sem lakást kellett volna, hanem ezt (de lehetett volna oda mozi, helytörténeti múzeum, színház, csak nem mégegy lakóház). Ha sikerülne idehozni az AB-t annál jobb reklám nem is kéne a városnak, és tuti, hogy hozna magával valamilyen prosperitást. A munkálatokra lehetne EU-s pályázatokat beadni, az Eu amúgy is előszeretettel támogat mindent, ami a decentralizálást elősegíti. Nem hiszem el, hogy ez nem egy arconcsapás minden egominak, hogy félig adott a lehetőség és nem is próbálja meg senki. Worst case scenario:elmondhatjuk, hogy mi ugye megpróbáltuk.

2006. 07. 25. 14:59

joel írta:

Természetes. És természetesen az ellenfelek anyagai, sajtóközleményei előtt is nyitott a portál.

Bizony, ez így korrekt! Esztergom város honlapján szinte biztos, hogy nem lesznek ilyen nagyvonalúak, legalább itt mutassunk példát.

2006. 07. 25. 14:29

Kata írta: Joel, nagyon jó hogy feltetted!

Természetes. És természetesen az ellenfelek anyagai, sajtóközleményei előtt is nyitott a portál.

Ja, ő és ű betűn kívül van még pár problémás karakter: a gondolatjel, hárompont (ha nem három pont, hanem hárompont:), stb...

2006. 07. 25. 14:12

Joel, nagyon jó hogy feltetted!

Szeretném, ha nem lenne igaza egyik ismerősömnek, abban, hogy ha Esztergom nem nyit az új lehetőségek irányába, amelyben az egyik ígéretes lehetőség Jónás doktor, akkor megérdemli ami most itt van.

Mi magyarok szeretünk panaszkodni, szenvedni, és kényelmességből, vagy ki tudja miért nem teszünk ellene ha valami nem jó. A lehetőséggel most végre élni kellene!