Fantasztikus tervek a Föld védelmére

Fantasztikus tervek a Föld védelmére

2006. 07. 24. 14:30

Nehéz megmondani, hogy a lelkesedés vagy a kétségbeesés vezeti a tudósokat, de tény: az általános felmelegedéssel foglalkozó szakemberek egyre fantasztikusabb terveket dolgoznak ki a Föld "lehűtésére". 2006.07.24 07:36 reggel.hu

A szaklapokban, környezetvédelmi kiadványokban egymás után jelennek meg tanulmányok; ebbe a sorba tartozik az az összeállítás is, amelyet a Hollandiában kiadott Climatic Change folyóirat következő száma tesz közzé. A szaporodó ötletek, javaslatok előzménye az, hogy az utóbbi évszázadokban bolygónkon egy fokkal emelkedett az átlaghőméréséklet, s a következő 50 évben várhatóan még 3-5 fokos felmelegedés várható. Ha ez valóban bekövetkezik, katasztrofális helyzet alakulhat ki: felolvad a sarki jég, megemelkedik a világóceán szintje, települések tűnnek el és állatfajok sora hal ki.

Jelenleg a Föld elnyeli annak a sugárzásnak a 70 százalékát, ami a Naptól érkezik, kézenfekvő, hogy az egyik megoldás ennek a mutatónak a megváltoztatása. Roger Anzell, az Arizoniai Egyetem csillagásza például azt javasolja, hogy a földi sztratoszférában sokmillió lencsét helyezzenek el; ezek átmérője 60 centiméter lenne, egyenként könnyebbek, mint egy lepke, együtt viszont visszavernék a napsugarat. A Columbia Egyetem professzora, Wallace Broker úgy gondolja: léggömbök és repülőgépek segítségével kénport kellene kijuttatni 15 kilométer magasságba, ez a védőréteg 1-2 évig adna védelmet. Ugyanebbe a kategóriába tartozik az az elképzelés, hogy különleges berendezésekkel a tengervízből sós felhőket kell képezni.

A könnyebben megvalósítható ötletek közé tartozik, hogy a tengereken vagy a sivatagokban fehér felületű, fényvisszaverő szigeteket hozzanak létre. Érdemes gondolkodni annak a kísérletnek a továbbfejlesztésén is, hogy az Antarktisz környékén olyan szereket szórnak ki, amelyek elősegítik a szén-dioxidot elnyelni képes vízi növények fejlődését - ismertet egy javaslatot a Corriera de la Sera.

Sok tudósnak nem szárnyal ennyire a fantáziája. Szerintük az általános felmelegedés és az úgynevezett üvegház-hatás okait kellene csökkenteni a füstkibocsátás mérséklésével. A Nobel-díjas Paul Krutzen például kiszámolta, hogy a kénkiszórás alkalmanként 50 milliárd dollárba kerülne. Guido Wisconti professzor elismeri, az elnyelt napsugárzás csökkentése 5 százalékkal egy-két fokkal lehűtené a Föld légkörének hőmérséklet, a terveknek azonban van egy közös hibája: amellett, hogy sokba kerülnek, hiányzik belőlük a globális jelleg. A Climatic Change hamarosan megjelenő összeállítása szerint ugyanakkor mindezek a tanulmányok együttesen hatékony program megvalósításához is vezethetnek.

2006. 07. 25. 13:18

http://popsci.typepad.com/popsci/2006/07 /can_the_sun_kee.html

18 Celsius fokon felforro folyadekkal meghajtott gozturbina elektromos aram termelesere... hazi meretekben is gazdasagos lehet...

2006. 07. 25. 11:59

szigeti írta: A Föld beteg.

Ja, az analógiának megfelelően rákos. A szervezet egészének állapotával mit sem tödődő, önös érdekből tevékenykedő sejtek lepték el, akiket a saját szaporodásukon és túlélésükön kívül semi sem érdekel. A globális felmelegedés csak egy kemoterápia. Ha minden jól megy utána sugárkezelés jön.

2006. 07. 25. 11:44

A nagy fényvisszaverők ötletét és a kénporos javaslatot olvasva kinek van még rajtam kívül mátrix-érzése? Ezek a problémát megint nem a gyökerénél fogják meg. Olyan ez, mint amikor tömeg vesz körül egy hullát, és az orvos próbálja bizonygatni róla, hogy halott. - Honnét tudja, hogy halott? - Nem lélegzik. - S azt honnét tudja, hogy nem lélegzik? - Nem szívja be és nem fújja ki a levegőt, nem mozog a mellkasa. - Butaság, hozzanak ide egy pumpát! Felpumpálják a hullát. - Na, látja, hogy fújja kifelé a levegőt és a mellkasa is emelkedik, süllyed. Tehát lélegzik, akkor pedig nem is halott.

A Föld beteg. Az, hogy nő a CO2-kibocsátás, üvegházhatás, globális felmelegedés van, rossz, de nem ez a bajok forrása, csak tünete a betegségnek. Erre jönnek a számzsonglőrök és megpróbálnak javítani a statisztikákon... Ennek analógiájára: A nemzet lelke beteg (ld. újévi kat. körlevél). Az, hogy többek között gond van az államháztartással, rossz, de nem ez a bajok forrása, csak tünete a betegségnek...