Amit szabad Jupiternek…
2008. júl. 10.

<p>„Bírósági álláspont: a tojásdobálás belefér a véleménynyilvánítás szabadságába”. Az is elhangzott egy indoklásban (Magyar Rádió, Krónika, bírósági tudósítás): még nem volt példa arra, hogy ezért büntettek volna.</p>

Mindenfajta hangulatkeltés helyett csak azt jegyzem meg, hogy az a soványka indoklás, ami ekörül elhangzik, hamis.

Mert lehet, hogy belefér – de nem mindenütt. Esztergomban nemrégiben megbüntettek egy állampolgárt tojásdobálásért. 50 ezer forintra. De billeg ez a törvénykönyv!

Szóval: kinek fütyöl az a rigó? Meg kinek nem? Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek? Ki a kiskorú? Az összes magyar állampolgár, kivéve ha 1. politikus, 2. médiacézár?

Esztergomban egy olyan szülőt büntettek meg, aki vállalta tettét, nem bújt csuklya mögé, kifizeti a büntetést, s aki elkeseredésében nyúlt ehhez a – meglehet méltatlan – eszközhöz. Ja, csak hát ő nem a melegeket dobálta? – bár forró volt a helyzet?!

Ez elkeserítő. Ez a mesterséges amnézia, a kikényszerülő, állandó felejtés, az országos balhék olyan sorozata miatt, amikor egy újabb ügy lefedi azt, ami alig három nappal korábban történt. Hallottam olyan véleményt, amely szerint a kilencvenes évek elejének rendszerváltása túlságosan bársonyossá sikeredett; erre csak annyit, amit egy esztergomi–párkányi diákverekedés kapcsán mondott a szemközti rendőrkapitány: „Tudja, kedves uram, mi valahogy fordítva csináljuk. Bejön? Nem? Nem tudom. De nálunk előbb van a kötelesség, utána a jog…”

Szóval ne dobálózzunk. Se töltött, se töltetlen tojásokkal, se frázisokkal.

Forrás: Rafael Balázs - www.kemma.hu

(forrás)