Róma vagy Nápoly?
2008. júl. 8.

<p>A minap elképzeltem, hogy egy Esztergom iránt érdeklődő, városunkban néhány napot eltölteni szándékozó belföldi turista milyen képet is alkothat rólunk, esztergomiakról, ha felkeresi a város honlapját. Mindannyiunkban – magyarokban – él egy kép Esztergomról, a királyi városról, az érseki központról, a magyar „Rómáról”. Esztergomi polgárként nagyon remélem, hogy ezt a képet a város honlapjának meglátogatása nem képes maradandóan károsítani azzal, amivel ott fogadják a látogatókat.</p>

Júniusban a nyitólapon a magyar „Rómát” kereső látogató sajnos csak a magyar „Nápolyt” találta meg. Gyújtogatás, gyanúsítottak, vádak, vállalkozók: az ártatlanság helyett a kollektív bűnösség vélelme – mindezt kiteregettük az ablakba – városmarketingileg mindent elkövettünk, hogy szegény turistát eltántorítsuk attól, hogy ezen a nyáron Esztergomba látogasson.

Képek a városról? Nevezetességek? Szálláshelyek? Ügyfélbarát szolgáltatások? Esztergom hírlevél? Ha találunk is ilyeneket az esztergom.hu-n, nagyon mélyre kell ásnunk az egyáltalán nem felhasználóbarát menürendszerben. Pedig nagyon sok pénzt elköltöttünk rá.

Nem arra gondolok, hogy nem kell beszámolni a város honlapján a városban történő negatív hírekről. Be kell, és be is lehet mindenről – negatívról, pozitívról, szépről és megszépítendőről egyaránt. De talán le lehetne választani a turisztikailag negatív üzenetű tartalmakat egy, a helyieknek szóló válogatásba. Az esztergom.hu főoldalát meg lehetne erősíteni az ide vágyók és ide érkezők számára nyújtott információkkal és szolgáltatásokkal. Ha komolyan gondoljuk a turizmus fejlesztését, akkor ennek egy nagyon komoly prioritású feladatnak kell lennie – talán még a Gyarapodás Programjában is kiemelt szerepet kellene kapnia.

Volt 2001-ben két fiatalember, akik az akkor még magánszemélyek irányítása alatt álló egominfo.hu honlapon egymástól függetlenül felajánlották Esztergom városának, hogy ingyen és bérmentve csinálnak egy minden igényt kielégítő új városi honlapot. A felajánlásukra nem érkezett válasz.

Az egyik naiv és idealista fiatalember én voltam. 2006 októberében, még mindig naívan és idealistán a következő, immáron második ajánlatot tettem:

„Szeretném ezúton felajánlani Meggyes Tamásnak, hogy hozzon létre itt a Szeretgomon egy a Polgármesteri Fórum c. egominfós kezdeményezéséhez hasonló fórumot.”

Ezen második felajánlásra sem érkezett válasz.

Ez lesz most a harmadik, és egyben utolsó felajánlás, kérés a jelenlegi polgármester úrhoz.

A turisztikai szempontból egyedülálló jelentőségű esztergom.hu honlap érdekében szeretném arra kérni polgármester urat, hogy próbálja meg a közéleti vitákat a külső szemlélők számára kevésbé szem előtt lévő helyen lefolytatni. Az elmúlt tíz hónap tanúsága szerint sokkal inkább alkalmas lenne a Szeretgom portálon vitába bocsátkozni a város polgáraival, polgárok csoportjaival, civil szervezeteivel. Hiszen a demokrácia alapja a vita. Vita nélkül csak kinyilatkoztatás van, meg nem hallott, meg nem hallgatott érvek feszítik belülről a lelkeket. És ha ezek azután egy olyan vitaasztalnál kerülnek felszínre ahová az egyik fél nem hajlandó leülni... akkor megint csak egymás mellett elbeszélő monológok szállnak el a távolba – egymás megértése, meghallgatása helyett csak az indulatok nőnek az égig. Márpedig ez az út nem Rómába vezet.

(A másik fiatalembert 2001-ből egyébként Bejó Gábornak hívják.)

(forrás)