Új helyet keresnek a cserkészek
Egyház
2008. júl. 8.

<p>A 14-es Holló cserkészcsapat nem maradhat tovább a Bazilika plébániáján, és ezért új helyet keresnek.</p>

Az egyik fórumba érkezett:

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan ismertétek, ismeritek Tibor atyát, aki a Bazilika plébánosa volt. Már a párom és a testvérei is hozzá jártak hittanra, mindhárom gyermekünket ő keresztelte, a két nagyobbik tavaly szintén hozzá járt hittanra, és nála volt első áldozó is. A gyerekek szerették, szeretik, örömmel mentek, nagyon jól tudott velük bánni.

A Bazilika plébániáján volt az Esztergomi 14. számú Holló cserkészcsapat tanyája, a cserkészotthon is - én úgy tudom, hogy újjáalakulásuk - 1989 óta. A plébánia belső udvarán a tetőtér kifejezetten a cserkészotthon részére készült. Tibor atya örömmel látta a gyerekeket. Persze, néha kicsit morgolódott, amikor a gyerekek az udvaron szaladgálás közben megtaposták a virágágyásokat, de soha nem haragudott rájuk.

Tibor atya 1 éve jól megérdemelt pihenését tölti.

Az új atya - akinek igazából még a nevét sem tudtuk, mert mindenki csak "csévi atya"-ként emlegette - kezdetektől fogva neheztelt a gyerekek hangoskodása, szaladgálása - egyáltalán a jelenléte miatt. Magam hallottam, amikor a kiscserkészek vezetője csitítgatni próbálta a gyerekeket kint az utcán (!!!), hogy ne hangoskodjanak, mert az atya haragudni fog. Azt is hallottam, hogy mivel az atya szombat-vasárnap is dolgozik (értsd: misézik, meg gondolom adminisztrációs feladatai is vannak), ezért neki szerda-csütörtök a "szabadnapja". Ezért a szerdai cserkészfoglalkozásokat más napra kellett tenni, mert a plébánia ajtaja zárva volt! Ezt megtapasztalhatták azok is, akik esküvőre, vagy jegyesoktatásra szerettek volna jelentkezni. Sokszor vártak kapunyitásra az utcán.

Most pedig eljött az idő, amikor is a cserkészeknek "felmondtak". Mivel a tetőtérbeépítést a nem tudják magukkal vinni, veszélyben van az esztergomi cserkészélet, -munka, amit a gyerekek nagyon szerettek és szeretnek, és aminek közösségformáló, -építő szerepét vitatni felesleges.

Mivel úgy tűnik, hogy az atya szándéka végleges - bár a szülők nevében levél fogalmazódik, melyet Erdő Péternek szándékozunk elküldeni - , kérlek Benneteket, hogy ha tudomásotok van olyan helyiségről a városban (lehetőleg a Bazilika közelében), amely alkalmas lehet a cserkészek, felszereléseik befogadására, jelezzétek.

Köszönöm.

(forrás)