Az Önkormányzat sajtóközleménye
2008. jún. 9.

<p>Az Önkormányzat közleményt jutattott el a sajtó munkatársai számára a vasárnapi népszavazással kapcsolatban. A sajtóközlemény szövegét változtatás nélkül közöljük.</p>

Június 8-án, vasárnap a Lőrinc utca forgalmi rendjéről és a Széchenyi tér, a főtér forgalom elől történő elzárásáról tartottak népszavazást Esztergomban. Meggyes Tamás polgármester megköszönte mindenkinek, aki a szavazókörökben megjelent, hogy élt demokratikus jogaival.

A hasonló voksolások a közvetlen demokrácia legfontosabb eszközei. Ezért korábban a polgármester a képviselő-testülettel többször kezdeményezett népszavazást. Ezzel az eszközzel, illetve más, közvetlen véleménynyilvánításra épülő technikával a későbbiekben is élni kívánnak, hogy kikérjék az esztergomi emberek véleményét, és bevonják őket a döntéshozatalba.

A hétvégén tartott népszavazás érvénytelen volt, az emberek tizede sem (mindössze 9,15%-a) vett részt a 6,5 milliós költségű voksoláson. Bár a kiadás magasnak tűnik, de így legalább pontos képet kaphattunk arról, hogy a választópolgárok elfogadták az egyes ember számára többlet-utat jelentő forgalmi rendet, belátták, hogy ez a nagyobb közösségük érdeke. Az esztergomiak nem akarják főterüket kitenni az autóforgalomnak és belvárosukat az évente a Mária Valéria hídról érkező kétmillió gépkocsi terhelésének.

Sajnálatos, hogy a helyi közösség döntését megzavarni próbálta a 24 Óra című megyei napilap szombati kampánycsend-sértő cikke, amiről a Választási Bizottság határozatot is hozott.

Meggyes Tamás szerint a következő időszakban az önkormányzat legfontosabb feladata a március 9-i érvényes helyi népszavazáson elfogadott Gyarapodás Program-gyorsítás. Az érvényes szavazatok 68%-ával (8147 szavazattal) támogatott gyorsítás a közlekedés területén járda- és útépítéseket jelent, valamint a város elkerülő útjának, a Bánomi Áttörésnek a folytatását. Az út továbbépülése sokat javít a város közlekedhetőségén.

(forrás)