Gyenge évkezdet az iparban
2007. máj. 15.

<p>Az ipar húzóerejének továbbra is Komárom-Esztergom megye számít. A térség ipari termelése nem csak a fővárosét előzi meg, hanem megközelíti a teljes alföldi régió termelésének háromnegyedét.</p>

Márciusban az ipari termelés volumene 0.6 százalékkal elmaradt az előző havi szinttől - a friss szám megegyezik a múlt heti előzetes adattal. A kedvező külső konjunktúra mellett a teljesítmény visszaesése egyértelműen meglepetésnek számít.

Meglehetősen lagymatagon kezdte az évet az ipar, hiszen az első három hónap közül kettőben is zsugorodást jelzett havi alapon a Központi Statisztikai Hivatal. Ennek megfelelően a 12 havi növekedési adat is jelentősen visszaesett: a decemberi 14.1 százalék után már csak 6.8 százalékos a naptárhatással kiigazított index.

Az éves mutató csökkenéséhez nem csak az idei gyenge évkezdet járult hozzá, hanem a tavalyi erős indulás is, ami magas bázist eredményezett. Mindenesetre a lendületvesztés azért érdekes, mert a külső környezet továbbra is igen kedvező, ami miatt azt lehetett sejteni, hogy az exportorientált szektort elkerülheti a gazdaságot érő általános lassulás.

Mindenesetre egyelőre valószínűbbnek tűnik, hogy a kiigazítás által nem igazán befolyásolt szektor az év során magára talál valamelyest. Áprilisban például szinte biztosan emelkedik a 12 havi index, hiszen tavaly gyenge volt az év negyedik hónapja.

Ugyanakkor igen elbizonytalanítóak a friss rendelési adatok. 2007 márciusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 1.3%-kal csökkent 2006 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 0.8%-kal nőttek; az új belföldi rendelések erőteljesen, 10.9%-kal visszaestek. Az összes rendelésállomány 4.9%-kal haladta meg az előző év szintjét. Ez nem támasztja alá a külső konjunktúra kedvező hatását, és ha a következő hónapokban nem szaporodnak a megrendelések, akkor az ipar további lassulása elé nézhetünk.

(forrás)