Új szárnyat avattak a beregszászi tanárképző főiskolán
2007. máj. 12.

<p>Beregszászon szombaton átadták a II. Rákóczi Ferenc Magyar Tanárképző Főiskola épületének második szintjét. Az ukrán állam eddig egyáltalán nem támogatta az alapítványi főiskolát.</p>

A helyreállítást az Apáczai Közalapítvány, magyar önkormányzatok és magánszemélyek adományaiból végezték. Az ukrán állam eddig egyáltalán nem támogatta az alapítványi főiskolát Beregszászon. A főiskola többek között azzal a feltétellel kapta meg az egykori Bereg vármegyei törvényszék romos épületét, hogy 2010-ig teljesen tatarozza azt.

Tavaly vették birtokukba a harmadik szintet. Az Apáczai épületszárnyra keresztelt második emelet tatarozása 24 és fél millió forintba került. A tanintézet termeit a helyreállításukhoz hozzájáruló magyar városokról nevezték el.


-Folyamatosan, a városi költségvetésbe beépítve támogatjuk ezt a beruházást, amely csak közgazdaságilag beruházás, valójában egy igen szoros érzelmi kapcsolat megjelenése - mondta Kolumbán György, Esztergom város önkormányzatának képviselője. Az épület teljes helyreállításához még 600 millió forintra lenne szükség.

dunatv.hu

(forrás)