Artportal: Sikeresen zárult az árverés Esztergomban
2007. máj. 11.

<p>Május 4-én első ízben rendeztek árverést Esztergomban azzal a nemes szándékkal, hogy a város lakossága újraállíttathassa Babits Mihály szobrát, melyet ez év január 16-án loptak el a város egyik teréről</p>

Magyarországon az utóbbi években megszaporodott, tendenciává vált köztéri (fém)szobrok, műalkotások ilyetén elpusztítása. Az esztergomi közéletet is mélységesen felháborítva több egymástól független fórumon indult meg a kezdeményezés a szobor visszaállítására, mely végül „Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért” civil szerveződéssé alakult.

Ehhez csatlakozva az Esztergomi Művészek Céhe alkotói 51 színvonalas munkát ajánlottak fel a szobor pótlására rendezett jótékonysági árverésre. Helyi magángyűjtők (Dévényi, Kollár, Sipos) galériák (Kortárs Galéria) és intézmények is támogatták felajánlásaikkal az aukciót (Helischer József Városi Könyvtár, Bajor Ágost Művelődési Ház, Polgármesteri Hivatal), valamint a Samsung Magyarország Zrt.-től, illetve a Pannonhalmi Apátság Borászatától is érkezett felajánlás. Az aukción, melyet Fábry Sándor vezetett, így 62 tétel indult, ebből 43 talált gazdára. Az utolsó leütés után összegezve az eredményt 1.609.000 forint bevétel született. Az árverés után kikiáltási áron elkelt még öt alkotás 140.000 forintért. A helyszínen befizetett készpénzadományok összege 143.000 forint. A teljes bevétel az aukció estéjén l.898.000 forint volt. A május 4-i árverés nagy eredménynek számít – annak ellenére, hogy a szobor újraöntésének és mintázásának költségei elérhetik az 5 millió forintot is – hiszen Esztergomban a közélet számos területe képviseltette magát az árverésen (szellemi és anyagi) támogatóként, amely egyértelmű tiltakozást jelent meglévő értékeink, szellemi javaink pusztítása ellen. A megmaradt festményeket egyébként továbbra is meg lehet vásárolni kikiáltási áron a céh „Kisgalériájában” a Bajor Ágost Művelődési Házban. (06-30/979-4971 – Szabó Judit). A szobor elkészítésével Borbás Mártont, a fiatalon elhunyt művész fiát bízza meg a kuratórium.

www.artportal.hu

(forrás)