Ezrével viszik a Suzukikat Esztergomból
Gazdaság
2007. máj. 10.

<p>Az előző év azonos időszakához képest az idén duplájára nőtt az autóexport, részben a Suzukik iránt mutatkozó erős külföldi keresletnek köszönhetően. Az idén az első három hónapban több mint 51 ezret adtak el külföldön az esztergomban kéaszített autóból. A személygépkocsik exportjából származó bevétel több mint kétszeresére, mintegy 180 milliárd forintra nőtt az idén az első két hónapban.</p>

A Napi Gazdaság információja szerint a Suzuki Esztergomban gyártott autóiból az idén az első három hónapban csaknem 51,5 ezret adtak el külföldön (ebből csaknem 1200 volt az importautó kivitele), szemben a 2006. első negyedévi mintegy 29 440, Esztergomban készített autóval (akkor mintegy ezer importautót exportáltak). Tihanyi Tamás, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs igazgatója szerint az idei külföldi értékesítésben a 2005-től gyártott Swift vezet, ebből az idén csaknem 23 400-et exportáltak, míg az SX4-ből (ezek gyártása tavaly kezdődött) csaknem 13 ezret sikerült eladni. Továbbra is népszerű az Ignis, ebből 5300 kelt el külföldön. Az új termékek beértek, azokat az európai piacok elfogadták; az értékesítés alakulásához az intenzív marketing is hozzájárult – összegezte Tihanyi.

Új Suzuki-modell Esztergomból

Várhatóan decemberben mutatja be új modelljét az esztergomi Suzuki-gyár. Új vezérigazgató vette át a Magyar Suzuki Zrt. vezetését. Isao Ozava bemutatkozásakor elárulta, hogy idén új modellel bővül a Suzuki kínálata. A modellnek is szerepe lesz abban, hogy az esztergomi gyár tovább növelje termelését, és az idei 220 ezer darabos gyártás után jövőre már 300 ezer autó gördüljön le a futószalagokról, ahol jelenleg 63 másodpercenként készül el egy autó. Tavaly a Suzuki 50 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, de idén ennél is nagyobb összeget terveztek be ilyen célokra. Ennek egy részét a kapacitásbővítéshez szükséges eszközökre költik, másrészt viszont nagy összeget fordítanak a várhatóan decemberben bemutatkozó új modell gyártás-előkészítésére is.

kekduna.hu

(forrás)