Történelmi városok összehangolt fejlesztései
2007. ápr. 27.

<p>Királyi városok együttműködési megállapodása - ezt a nevet viseli az a dokumentum, amelyet a napokban írtak alá négy történelmi város - Esztergom, Tata, Székesfehérvár és Veszprém - vezetői. A települések a jövőben összehangolják a turisztikai beruházásaikat.</p>

Mérföldkő - így jellemezte Pál Béla, a Közép-Dunántúl régió fejlesztési tanácsának szocialista elnöke azt a megállapodást, amelyet a régiót alkotó három megye legismertebb történelmi városai - Esztergom, Tata, Székesfehérvár és Veszprém - hoztak tető alá a közelmúltban.

Az ötlet - amely szerint a királyi városokként emlegetett települések sikeresebben pályázhatnak uniós és kormányzati fejlesztési forrásokra, ha összehangolják a turisztikai beruházásaikat - Debreczenyi Jánostól, Veszprém fideszes polgármesterétől származik.

A régió királyi városainak összefogását az tette indokolttá, hogy az elmúlt időszakban kiderült: a jelentős történelmi-kulturális örökséggel rendelkező települések problémái nagyon hasonlóak. Így például a történelmi városközpontokban számos lepusztult, romos épületet kell felújítani, de rekonstrukcióra szorulnak a több évszázaddal ezelőtt épült várak, kastélyok, parkok is.


- Az érintett települések az elmúlt években egymáshoz nagyon hasonló, illetve egymást mozaikszerűen kiegészítő turisztikai beruházásokat fogalmaztak meg fejlesztési programjaikban - mondja Debreczenyi János. - A mostani megállapodás lényege, hogy a királyi városok a jövőben összehangolják az eddig kidolgozott projektterveiket, és az összes lehetséges forrásra közösen nyújtanak be pályázatokat. Pál Bélától megtudtuk: a 2013-ig terjedő időszakban a Közép-Dunántúl régióban a történelmi városközpontok megújítására 20 milliárd, turisztikai vonzerő fejlesztésére pedig 35 milliárd forintos uniós keret áll rendelkezésre. Pál szerint a királyi városok együttműködése, a fejlesztések összehangolása a különálló próbálkozásokhoz képest jóval nagyobb esélyt teremt a sikeres pályázatokhoz.

A királyi városok együttműködési programjában településenként három-négy projekt szerepel, a tervezett beruházások összértéke meghaladja a 30 milliárd forintot. Knapp János Páltól, Esztergom fideszes alpolgármesterétől megtudtuk: a program keretében szeretnék összekötni a várhegyet a központi Széchenyi térrel, megújítanák a Mattyasovszky-bástyát, helyreállítanák a Kis fürdőt és a Mindszenty teret.

Michl József, Tata fideszes polgármestere elmondta: az együttműködés során - a történelmi városközpont és az Esterházy-kastély rekonstrukcióján kívül - a tatai vár és az angolpark megújítását is tervezik.

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár szocialista polgármestere a királyi városok közös fejlesztési programjából kiemelte a Nemzeti Emlékhely végső kialakítását, a belváros megújítását, egy történelmi kalandpark létrehozását, valamint kuriózumként a XVI. századi Fehérvár élethű óriás makettjének felépítését.

A veszprémi tervek között kiemelt helyen szerepel a Séd-patak völgyének rehabilitációja, a Szent Margit-romtemplom felújítása, valamint a várnak és a történelmi városközpont sérült házainak, lépcsőinek, hajdan szép parkjainak helyreállítása.

Debreczenyi Jánostól, Veszprém polgármesetrétől azt is megtudtuk: a királyi városok együttműködése nem csupán a beruházásokra korlátozódik, a fejlesztésekkel ugyanis a négy település együttesen a korábbinál nívósabb és szélesebb turisztikai kínálattal jelenhet meg a piacon, amelyet összehangolt marketinggel és közös információs rendszerrel szeretnének még vonzóbbá tenni.

nol.hu

(forrás)