Újra költözik a Szent István Gimnázium?

Újra költözik a Szent István Gimnázium?

2008. 05. 15. 0:44

Vasárnap lesz egy éve, hogy a itt a szeretgomon online interjút tartottunk Sitku Pállal, a Szent István Gimnázium akkori igazgatójával. Az egominfo.hu egyik bejegyzését elolvasva déjà vu érzés keríti az ember hatalmába. Alig egy év telt el és újra témánál vagyunk: az Istvánnak újra költöznie kell!

Az egominfo-n citranncs írja, Ambrusné Emmer Anikó felmondásának híréhez kapcsolódva:

A tantestületi értekezleten az új igazgató bemutatkozott. Az értekezleten elhangzottakról kijelentette, hogy ezek SZOLGÁLATI TITOKNAK minősülnek. Az igazgató úr azonban tévedésben él: a pedagógusokra csak a gyerekekkel és a gyerekek családjával kapcsolatos információkkal szemben vonatkozik titoktartási kötelezettség.

Jelen esetben inkább sunnyogásról van szó. Hát ebben nem leszünk partnerek.

Mivel itt szólásszabadság van, az értekezletről röviden:

Az első értekezletén felmentette a munkaközösségek vezetőit. Mind a négyet, kivétel nélkül. Az indok: bizalomvesztés, a februári események miatt. Ő vesztett bizalmat, miközben februárban még sehol sem volt! Érdekes felettébb ez! Lehet, hogy rosszul látom, de egyetlen munkaközösség sem támogatta az ő kinevezését,így ez olyan bosszú szagú.

Kinevezett két igazgatóhelyettest. Ez bővebb magyarázatot nem igényel, hiszen ebben a hírben minden olvasható. A végére maradt az igazi fekete leves! Az István újabb költözés előtt áll. Több variáció merült fel, erről a szülők levélben lesznek tájékoztatva. A helyzet ismét körülbelül ugyan az, ami egy évvel ezelőtt volt.

Az önkormányzat ismét nincs a helyzet magaslatán, az elmúlt egy évben gyakorlatilag nem történt semmi. Mi lesz a megoldás, újra egy vészforgatókönyv?

Követeljük az azonnali őszinte és teljeskörű tájékoztatást!

Eddig az idézet. A labda a szülők térfelén pattog ismét. Miért szeretné Kurnász László, ha ezek a dolgok titokban maradtak volna? Mik a város tervei az iskola elhelyezésével kapcsolatban?

A kérdések adottak. A válaszra várunk. Szerintem.

Törölt felhasználó

2008. 05. 15. 23:44

Az interjúban megkérdeztem tőle, hogy ennyire biztos volt-e magában. Akkor kimagyarázta magát , mert látta, hogy nem vagyunk hülyék (kicsit utánanéztünk a felmondás menetének). De ha ez igaz...

Törölt felhasználó

2008. 05. 15. 17:28

Az egominfo.hu újra foglalkozik az üggyel:

Parázs vita alakult ki az István Gimnázium új igazgatója és a tantestület között az első nevelőtestületi értekezleten. Leváltások, SZMSZ sértés, és újabb költözés kilátásba helyezése borzolta a kedélyeket. Kurnász László igazgató szeretett volna igazgatóhelyetteseket megbízni, amely csak részben, és a helyzet feszültségét bizonyítandóan sikerült. Az egyik jelöltje Ambrusné Emmer Anikó pár igen szavazatot, és jelentős nem szavazatot kapott a jelölésre, bár az igazgatót ez nem zavarta a megbízás kiadásában. De a tanárnőt minden bizonnyal igen, akinek információink szerint családi vállalkozásában önkormányzati megbízás is van. Hogy ez közrejátszott-e abban, hogy lemondott a megbízatásról, és az intézményből is távozott, nem tudjuk.

Az igazgató másik jelöltje, Erős Viktória, az igazgatóhelyettesi posztra egyetlen igen szavazatot sem kapott a tantestülettől, de ez sem őt, sem az igazgatót nem befolyásolta a kinevezés megadásában és elfogadásában. A tanárnő megbizatása május 1-től életbe lépett.

Kurnász László igazgató megkísérelte a négy munkaközösség-vezető leváltását is, és újak megbízását, de a tantestület felvilágosította őt, hogy az SZMSZ szerint ezt nem teheti, mivel a munkaközösségek vezetőit maguk a munkaközösségek választják. Így az új választást nem tudta véghez vinni, bár az érintettek még nem tudják, hogy nem kapnak-e határozatot a kinevezésük megvonásáról.

A pár napos igazgató a munkaközösség vezetők lecserélésénél a februári események miatti bizalomvesztésre hivatkozott (mikor is senki nem vállalta az igazgatóhelyettesi megbízatást). A pedagógusok csodálkozásukat fejezték ki, hiszen az igazgatót pár napja nevezték ki, és előtte sem tanított az intézményben, honnan akkor a bizalomvesztés a kollegáival szemben.

Felettébb érdekesnek, és a demokratizmus megcsúfolásának nevezte egyik olvasónk azt a hírt, mely szerint Kurnász László előző munkahelyén betöltött állása már április 11-óta meghirdetésre került ( www.gyermeksziget.hu ), miközben az, hogy őt Esztergomban megválasztják igazgatónak, csak április 30-án dőlt el.

Az új igazgató népszerűségét nem növelte az a bejelentése sem, hogy a gimnázium újra költözés előtt áll. Mivel pontos információt ő sem tudott mondani a költözés idejéről, helyéről, sajnos várható, hogy a kedélyek nem fognak csillapulni a jövőben sem a nagy múltú gimnáziumban.

2008. 05. 15. 9:47

Az interjúban - tudomásom szerint - zömmel érettségiző diákok kérdezték, őket már nehezen tudja "megfogni" kivétel, ha beül majd a szóbelikre, vagy beülteti a "saját embereit"..., de az meg nagyon átlátszó lenne...