Szent Adalbert-érmeket adott át Erdő Péter bíboros
2007. ápr. 23.

<p>A Szent Adalbert-érem olyan világi személyiségnek adományozható, aki a főegyházmegyében magas színvonalon járult hozzá a keresztény értékek gyarapításához</p>

A kitüntetés kisérem fokozatát az idén Bató Andrásnak és Flandera Mihálynak ítélte oda a bírálóbizottság. Bató András a főegyházmegyei Pasztorális Tanács tagja iskolaszervezési és családpasztorációs munkájáért, Flandera Mihály az egyház szolgálatában végzett munkájáért és Pezenhoffer Antal atya 13 kötetes Történelmi Művének átörökítésért, gondozásáért vehette át az elismerést.

"Az egyházi szolgálatért Szent Adalbert oklevéllel" elismerést kapta Moórung Klára, a rákosligeti Magyarok Nagyasszonya Plébánia híve, ötven éves áldozatos kántori szolgálatáért.

Szent Adalbert, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye védőszentje. XII. századi dokumentumok javarészt Adalbertnek tulajdonítják a cseh, a lengyel és a magyar nép tömeges megtérését. A hagyomány szerint ő keresztelte és bérmálta Géza fejedelem fiát Vajkot (Istvánt), aki később Magyarország első királya lett. A 997. április 23-án vértanúhalált halt Adalbert lett Lengyelország első szentje. Ereklyéit 1030-ban Prágába vitték, a csehek is nemzeti szentjükként tisztelik a néhai püspököt.

(forrás)