Ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel

Ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel

2008. 05. 10. 12:41

Ezt sugallja Dr. Osvai László képviselő legutóbbi Hídlapos hozzászólása. A képviselő úr az érettség(i) kapcsán érezte a késztetést magában, hogy tollat ragadva rúgjon még egyet a Szent István Gimnáziumba és a valódi demokráciába.

Tisztelt Képviselő úr!

Ahogy Ön írja:

Demokráciákban - a vezetői kinevezések kapcsán - a döntést a választott vezetők hozzák meg, sok szempontot figyelembe véve. Álságos az, aki úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a szempontok között a világon mindenhol ott van egyfajta lojalitás is. A döntések befolyásolásának megvan a helye, ideje és az etikája,(!) de a döntés, a döntéshozók feladata és felelőssége!
A fehér füst felszállta után pedig a hétköznapi munkának kell jönnie! Esztergomban is! A diák tanul, a tanár tanít, az igazgató igazgat, a döntéshozó, pedig amíg a mandátuma tart döntéseket hoz. Ez a szereposztás, mégha vannak is, akik szerepet tévesztenek, hisz ennek belátásához érettség kell.

Jól látja! A döntések befolyásolásának van egy etikája valóban! Teljes mértékben egyet tudok érteni ezzel. Egy valamiről feledkezik meg.

Amikor minden véleményező testület akaratával szembemenve, megválasztották Kurnász Lászlót a Szent István Gimnázium igazgatójának, akkor pontosan ezt az etikai határt lépték át, Meggyes Tamás parancsszavára.

Ön szerint, ha adott két pályázat, amiből az egyiket a szakmai fórumok 100%-ban elutasítanak - pontosítok: 96% és 97%-ban, az egyetlen támogató szavazó már meg is kapta jutalmát: egy igazgatóhelyettesi jelölést - , akkor a valódi döntést meghozók számára ez felhatalmazás arra, hogy mindezek ellenére kinevezzék az alkalmatlan jelöltet?

Ha Ön szerint arról szól a demokrácia, hogy a vezető lojalitása a mindenkori hatalom felé fontosabb, mint a szakmaiság, akkor Ön súlyos tévedésben él. A módszer jobban hasonlít a politikai tisztogatás fogalmára.

Önök ezzel a döntéssel kimondatlanul is kimondták a 320 éves Szent István Gimnázium halálos ítéletét és véglegesen lemondtak arról, hogy Esztergom önkormányzatát demokratikusnak nevezhesse bárki is.

Azonban Önök szerepet téveszettek: nem mindenhatók.

Bejó Gábor

2008. 05. 18. 6:56

"Azért képviselő a képviselő, hogy munkájával bizonyítson" (idézet Osvai úrtól)

Wass Albert: Elvész a nyom című regényéből való, 6. fejezet A politikus


-- Jonel -- mondta --, belôled azért neveltetett urat a havas, hogy legyen, aki vezessen bennünket. Hogy legyen, aki ott lent az urak között eljár a dolgainkban s megmondja nekünk: ezt így, azt úgy kell csinálni. Jó. Te lent éltél, nagy úr lettél, sokat láttál és sokat tanultál. Amit mondtál, mi azt mind meg is tettük. Ha azt mondtad: szidni kell a zsidókat és a magyarokat, mi szidtuk a zsidókat és a magyarokat. Amikor azt mondtad: adjuk be az állatainkat a németeknek, mi beadtuk az állatainkat a németeknek. Azt mondtad; lôjünk a németekre és mi lôttünk a németekre. Hazudjuk azt az oroszoknak, hogy ôket vártuk, mást senkit, mondtad s mi hazudtunk és úgy fogadtuk az oroszokat, mint a testvéreinket. Jó. És mégis ide jutottunk. Se állataink nincsenek többé, se békességünk nincsen. A fiatalokat Oroszországba vitték, minket megnyomorítottak mindenféle rendeletekkel. Én azt hiszem, Jonel, hogy idáig eljutottunk volna akkor is, ha nem szidjuk a zsidókat és a magyarokat, nem adjuk oda állatainkat a németeknek és nem lövünk utána közéjük és ha nem fogadjuk testvérként az oroszt. Én azt hiszem, Jonel, hogy az, amit ti ott lent politikának neveztek, az nem egyéb, mint egy rakás hazugság. Hazudozás erre és hazudozás arra. És én azt hiszem, hogy nektek ott lent mindenféle felesleges dolgokat tanítottak a nagy iskolákban és azt, ami fontos, nem tanították meg: hogy miként kell vezetni a népet. Mert látod, a pakurárok között is van jó pakurár és rossz pakurár. A rossz pakurár tövisek közé tereli a juhokat és köves helyekre, ahol a lábuk feltörik és ahol lesoványodnak. Mert még ezt is tanulni kell, látod, a pakurárságot. Én nem akarok rosszat mondani rólad, Jonel, mert te bizonyára nem tehetsz arról, hogy az urak odalent nem tanították meg neked a néppel való pásztorkodást. Ejszen azért nem, mert ôk maguk sem értenek hozzá. De ha már itt vagy, hát azt szeretnôk, hogy megmondjad nekünk: hogyan látod te ennek az egésznek a végit? Meddig lesz ez így? S ha igazán pakurár lennél s mi juhok, hogyan terelnél minket keresztül ezen a megbolondult világon, hogy életben maradjunk? Erre felelj nekünk, Jonel. Mert ez a fontos és nem az, amit ti politikának neveztek!

Törölt felhasználó

2008. 05. 18. 0:17

Igazad van Gábor! Nem kell birkának nézni az embereket! De az emberek bizony kénytelenek elfogadni, hogy vannak dolgok, melyekhez nincs közük. Ilyn esetünkben az igazgató választása. Sok embert érint, de csak felületesen. Ők a szülők, diákok. Kevesebbet érint közvetlenül. Ők a tanárok. Vannak akik meghozhatják a döntést. Rájuk van bízva, hogy mekkora mértékben veszik figyelembe fentiek véleményét. Van aki 100 %-ban, van aki 1%-ban. De a döntést nem vétózhatják meg. Egyébként egy új kollégával szemben udvariatlanság ismeretlenül is csak a rosszat feltételezni.

2008. 05. 18. 0:15

"...mit rendel a törvény a fenntartó jogának és mit kötelezettségének."

Parancsoljon: A közoktatás közfeladatai, a helyi önkormányzatok feladatellátási kötelezettsége (85-89.§) www.okm.gov.hu

Kézi vezérlésről nincs benne szó.

Törölt felhasználó

2008. 05. 17. 23:55

Tévedsz: nem KELL elfogadni egy rossz döntést. Végképp nem azért mert "illik"... ez az idő már elmúlt.

Nem kell birkának nézni az embereket.

2008. 05. 17. 23:52

Kedves Inlineman!

A diákok és szülők sok mindenhez érthetnek, de az iskola igazgatáshoz biztos nem. Az igazgató választáshoz meg csak annyi közük van, hogy el KELL fogadniuk a döntéshozók döntését.

A tanárok helyzete sokkal bonyolultabb. De a döntést nekik is illik elfogadni.

2008. 05. 17. 23:47

Jó sok hozzászólás érkezett, de talán Jánosé a legérdekesebb.

Eck képviselő: véleményem szerint az iskolaszékben, mikor Z.M-et támogatta, még nem rendelkezett elég információval Kurnászról, illetve azon prioritások sem feletétlen voltak ismertek számára, melyek okán később ő is belátta, hogy nem Z.M. tudja megvalósítani a leendő igazgató elé kitűzött feladatokat.

Nem tudom, hogy Meggyes milyen szempontok alapján ad időpontot, de azt azért mindenkinek el kell fogadni, hogy ő a megválasztott polgármester. Tehát 1: elfoglalt, 2: sok tekintetben ő a főnök.

Tatok tőle, hogy összekevered a fenntartó és a "balek" szerepkörét. Korábban írtad, hogy kedvesed jogász. Mivel én már sokszor hivatkoztam a hatályos jogszabályokra mind hiába, kérlek kérdezd meg őt alkalomadtán: mit rendel a törvény a fenntartó jogának és mit kötelezettségének. Tartok tőle, igencsak kiábrándító lesz a kép, ha az integetést várod legfőbb jogosítványnak.

2008. 05. 17. 23:21

Tisztelt Csabi!

Akkora sületlenségeket állítasz, hogy az csak na. A polgármesterrel Esztergomban az iskolaigazgatók nem szoktak munkaügyben találkozni. A Hivatal munka dolgozóival azokkal van munkakapcsolat, de nem ők választanak. Az istvános szülők nagy része, évente 4-5 alkalommal jön az iskolába (szülői értekezlet fogadóóra, előadások, hangverseny stb.) A képviselők ... sohanapján. A hírek szerint az egyikük, aki az iskolaszék tagja az első alkalommal amikor részt vett az iskolaszéki ülésen azt sem tudta, hogy az iskola 6 osztályos gimnázium. A városban, köztünk élő emberről van szó. Ne fárassz azzal a gagyi szöveggel, hogy ki ért hozzá. Az iskolahasználók (szülők, diákok) nagyon, a tanárok pedig ... nos azt hiszem ők a legkompetensebbek. Az Önkormányzat? Még a Tanügyi Iroda is inkompetens. A többiek? Bólogató "Jánosok" akiknek, minden alkalommal frakcióülést kell tartani nehogy rosszat nyomjanak.

Törölt felhasználó

2008. 05. 17. 15:42

Osvai a Hídlapban írta:„Ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel” – adták meg az alaphangot a hozzászólóknak!

Ahhoz képest, hogy nem is olyan régen még annyi volt a reakció többektől az irányomba, hogy "dömösi"... ez már előrelépés... mint ahogy az is, hogy egy vállalkozó által "szponzorált" "vitaműsorban" szerény személyem fotózási szokásai is megemlítésre kerültek.... :)

2008. 05. 17. 15:21

Osvai doktor úr képviselői hozzászólásában a mai Hídlapban megemlítette ezt a fórumot. A hozzászóllás zárszavai ezek: " ...de címszavakban mégis sorolnám, mi kell a demokrácia megvalósulásához: hosszú érlelő idő, türelem, tolerancia, intelligencia, empátia, tisztelet mások iránt és talán szeretet." Szeretném megkérdezni, hogy képviselő úr szerint a fent említett kritériumok közül melyiket tartja jellemzőnek a polgármester úrra, meg Kolumbán és Pataki képviselő urakra az utóbbi évben előadódott problematikus esetek kezelésében?

Amúgy meg nem értem, hogy miért nem jelentkezik az itteni képviselői fogadóórára??:)) "Demokrácia nincs demokraták nélkül." (Winston Churchill)

Eredeti méret

2008. 05. 17. 12:51

Úgy látszik, a Fideszben ez így működik. Lásd: Pálinkás Józsefet, az MTA új elnökét. Tegnap még - mint fegyelmezett frakciótag - kivonulgatott a parlamenti ülésteremből, amikor Gyurcsány szólásra emelkedet, ma meg már természetes, hogy szóba áll vele, együttműködik vele.

Van, aki értékelvű, van aki érdekelvű...

2008. 05. 17. 9:51

Nem tudom, én pl. elég sokat találkozom vele. Diákönkormányzati ülésen ott van, órákra bejár helyettesíteni, beszélgetni. A DÖK vagy akár a Szigmédia diákkör kénytelen vele együttműködni. Mert ugye ő az igazgató.

Te komolyan azt hiszed, hogy az egy igazgató dolga, hogy ül bent az irodájában és várja a hozzá betévedőket? Hmmm, szép is lenne.

2008. 05. 17. 9:27

A fenntartó és az igazgató együtt kell, hogy dolgozzanak.

Álmodban.

Nézd, lehet, hogy te egy csettintésre kapsz időpontot Meggyeshez, de Sitku pl jó hosszú időn keresztül próbálkozott bejutni, leveleket írt tisztázandó az iskola elhelyezését (gondolj csak a 2007 tavaszi rendkívüli testületi ülésre amit akkor a fidesz frakció elbojkottált - az is egy olyan vészpróbálkozás volt az iskola kapcsolati rendszerét megmozgatva, ami ennek volt a következménye).

A fenntartó feladata: adni a pénzt, biztosítani a helyet, integetni és beszédet mondani a ballagáson, öt évente kinevezni a vezetőt az oktatási bizottság véleménye alapján. Ha ennél többet tesz az szereptévesztés.

Csabi, Eck képviselő úrról mi a véleményed, aki az iskolaszében még ZM-et támogatta a szavazatával, a frakció sapkát felvéve viszont már Kurnászra szavazott?

2008. 05. 16. 23:36

Csabi ismét nem értek veled egyet! Megszámlálhatatlanul sok iskolában nevezték ki igazgatónak az egyik tanárt. Nem értem az a sok száz, vagy ezer igazgató hogy tud/ tudott objektívan dönteni, és ugyanakkor Zara tanárnő miért ne tudna. Ez nem érv, ez feltételezés, innen kezdve pedig kár volt leírnod!

Úgy gondolom egy igazgatónak nem a fenntartó érdekeit kell prioritásként kezelnie, nem ez az elsődleges feladata. Az iskola, -jelen esetbe a Szt. István Gimnázium - érdeke fontosabb kell, hogy legyen, -az pedig mi? Megfelelő szakértelemmel úgy vezessék az intézményt, hogy az megőrizze jó hírét. Jól felkészített tanulókat engedjen érettségire, továbbtanulásra, fenntartsa a kiváló eredményeket elért hallgatók magas számát, hogy szülők büszkék legyenek, hogy egy ilyen jó képzést adó iskolába járhat a gyererkük. stb.

Egyáltalán ...Milyen befolyással kell lennie egy önkormányzatnak egy iskolára? Igazgatóra? Pláne: minek?

Ha meg az érzelmekről beszélünk:

amikor valakinek dönteni kell, de ha bármilyen okból kifolyólag érintett,

Meggyes Tamás Szt. istván ügyben erősen érintett, (nem kicsit érzelmileg is- lásd tojás ügy) akkor ha jól értem neki sem szabadna döntenie ez ügyben? Esetleg egyenesen le is kellene mondania "elfogultságot bejelentve"?

Törölt felhasználó

2008. 05. 16. 23:32

Tehát akkor abban egyetértünk, hogy igazgató mindenképpen kell. Nem a szülők joga eldönteni azt, hogy kivel dolgozzon a polgármester együtt. Tetszik érteni a helyzetet? Ha Te ott szülő vagy, milyen alapon akarod megmondani azt, hogy kivel tartson -akár napi kapcsolatot- a város vezetése? Se a szülők, se a gyerekek nem találkoznak az igazgatóval. Max. az évnyitón. Azt a fél órát kibírják.

Törölt felhasználó

2008. 05. 16. 23:19

És? És mindenki más - Meggyesen kívül, az iskolában - Zarát akarta.

Sok szempontot figyelembe vettek: Meggyesét.

Kurnász maradt, aki lojális. Ennyi. Láttunk már eredménytelen pályázatot a Szent István Gimnáziumban is. Sőt. Volt egy hét ex-lex állapot igazgató nélkül, törvénytelenül.

Ne játszuk a hülyét, mert ehhez már késő van.

Törölt felhasználó

2008. 05. 16. 23:15

Még valami: A fenntartó és az igazgató együtt kell, hogy dolgozzanak. A diákok, szülők szinte nem is látják majd Kurnászt. Mégis ki akarják sajátítani a jogot az igazgató megválasztására. Mondhatom szép. Ők majd jól megmondják, hogy kivel dolgozzon együtt a fenntartó. Mert ugye beleszólása a testületnek nem lehet. Ezt Te sem fogadnád el.

Törölt felhasználó

2008. 05. 16. 23:12

Rendben Gábor. Meggyes nem akarta Zarát. És???

Osvai a cikkében ezt írja: "Demokráciákban - a vezetői kinevezések kapcsán - a döntést a választott vezetők hozzák meg, sok szempontot figyelembe véve. Álságos az, aki úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a szempontok között a világon mindenhol ott van egyfajta lojalitás is."

Te ott voltál, és csak a "lojalitás"-t hallottad. Nem elképzelhető, hogy csak ezt -a szerintem egyébként jogos elvárást- fogalmazta meg? Tehát voltak más érvek is, de ott csak ez hangzott el.

És még valami: Ha Meggyes Zarát nem akarta, már csak Kurnász maradt.

Törölt felhasználó

2008. 05. 16. 23:05

Osvai egyértelműen leírta: a lojalitás számít.

Meggyes egyértelműen elmondta, hogy Zarát csak azért sem. Ott voltam.

2008. 05. 16. 23:01

Sajnos az élet nem mindig szép. Sokszor nekem sem tetszik.

Szóval akkor sorban: Zara tanárnőt nem ismerem. De tudom, hogy ember. Tanultam az emberekről. Ezért:

Zara tanárnő nem tud objektív döntést hozni azzal a közösséggel illetve a közösség tagjaival kapcsolatban, ahová ő is tartozik. Egy kis pszichológia. De gondolj csak olyan helyzetekre, amikor valakinek dönteni kell, de ha bármilyen okból kifolyólag érintett, "elfogultságot jelent be" . Zara tanárnő ebben a kellemetlen helyzetbe került volna ha kinevezik. Ez a részemről nem kritika, pláne nem vád. Mi emberek így működünk.

"Megkérdezhetem mire alapozod az állítást hogy ezért felelt meg Kurnász Zara helyett? Ez nem alap nélküli vádaskodás?"

A fenntartó érdekeit és céljait pontosan nem ismerem, de ha az én felelősségem lenne egy vezető kinevezése, biztosan elvárnám a tárgyilagos, érzelmi befolyástól mentes döntéshozatalt. Ez egy érv lehet a sok közül.

És még egyszer: Zara Melindáról nem feltételezek semmi rosszat. De azt állítom, hogy ember.

2008. 05. 16. 22:41

A fenntartónak viszont olyan igazgató kiválasztása is lehet a célja, aki objektív tud maradni. Nem keverednek érzelmek a döntéseibe.

A fenntartó érdekeit minden esetre próbálod jól képviselni, érdekesnek tartom, hogy ennyire határozottan tudod hogy Zara tanárnő nem lenne objektív, és érzelmek keverednének a döntéseibe.

Megkérdezhetem mire alapozod az állítást hogy ezért felelt meg Kurnász Zara helyett? Ez nem alap nélküli vádaskodás?

Ismered esetleg Zara tanárnőt, hogy ezt feltételezed/állítod róla?

Nem tetszett az eszmefuttatásod!