A Polgári Esztergomért Egyesület levele a polgármesterhez

A Polgári Esztergomért Egyesület levele a polgármesterhez

2008. 05. 09. 18:07

A Mária Valéria Hotel mélygarázsainak városi megvásárlása ügyében a következő levelet jutatta el hozzánk Kovács Gábor, a Polgári Esztergomért Egyesület elnöke.

Meggyes Tamás
polgármester részére

Tisztelt Polgármester Úr!

Sajtóhírekből értesültünk arról, hogy az esztergomi képviselőtestület 2008. április 30-i ülésén az esztergomi képviselők többsége megszavazta, hogy Esztergom Város Önkormányzata egymilliárd-hatszáznyolcvanmillió forint értékben 325 db parkolóhelyet vásároljon a 16380/1 hrsz-ú ingatlanon építendő Mária Valéria Hotel mélygarázsában.

Nem ismerjük az Önkormányzat és az épülő szálloda tulajdonosa között kötendő szerződés részleteit. A sajtóban megjelenő hírekből ugyanakkor túlzottnak látszik a közel 1,7 milliárdos kiadás a helyi, - de még akár a budapesti árakhoz képest is -, mert ez azt jelentené, hogy a 325 db parkolóhelyért egyenként ötmillió-százhetvenezer forintot fizetne a város. Álláspontunk szerint egy ilyen volumenű kiadás ügyében célszerű lenne a lakosság és az esztergomi társadalmi szervezetek számára biztosítani a szerződést előkészítő szakmai anyagok, gazdaságossági számítások, hatástanulmányok megismerését. Sajnálatosnak tartjuk, hogy az előterjesztés megszavazása előtt sem a Hídlapban, sem a város internet-oldalán, sem lakossági fórumokon nem esett szó a tervezett üzletkötés tényéről, sem az esetleges alternatívákról, sem pedig ennek szakmai indokairól. Ugyancsak sajnálatos, hogy egy ilyen volumenű ügyről zárt ülésen, tehát a nyilvánosság kizárásával született döntés, de még az önkormányzati képviselők is csak nem sokkal a szavazás előtt kaphatták kézhez az előterjesztést – az ezt megalapozni hivatott szakmai anyagok nélkül.

Tisztelettel kérjük a Polgármester Urat és a Jegyző Urat, hogy az üggyel kapcsolatban nyújtsanak tájékoztatást a polgárok számára. Kérjük, hogy tegyék lehetővé a szakmai előkészítő anyagok megismerését, s ennek alapján a kérdés nyílt megvitatását. Arra kérjük Meggyes Tamás Polgármester Urat, hogy a kérdés tisztázásáig halassza el a szerződés aláírását. A konzervatív értékeket valló Polgári Esztergomért Egyesületnek nem érdeke, miként a Fideszt támogató helyi választópolgároknak sem, hogy Esztergom városa, s az egész esztergomi polgári oldal – alaptalan általánosítások miatt – gazdasági visszaélések gyanújába keveredjék.

Tisztelettel:

Kovács Gábor
elnök
Polgári Esztergomért Egyesület

2008. 05. 10. 19:30

nyugi gyerekek ha van is " átfedés" ti sosem tudjátok meg.Ez már leírt dolog!!

2008. 05. 10. 9:50

El vagy tévedve Misu.

Kovácsék nyílt levele fönt van, változtatás nélkül.

A mélygarázsról szól.

Rákerestem a "mélygarázs önkormányzat" szavakra Google-lel. Amit találtam, azokat minimális kommentárral ("ez most mi?") közzétettem.

A pécsi példád ott van ahová tetted. Hírnek sok lett volna, de a megyei gimnáziumokról szóló hír hozzászólásai között más is olvashatja, hogy a szoci vezetésű pécs se jobb a deákné vásznánál... Itt ennél a hírnél meg olvashatjuk, hogy ahol szoci vezetésű város ilyen mélygarázs bizniszbe kezdett, ott a helyi jobboldal milyen országos sajtóba kerülő híreket és ügyeket kreált belőle.

Talán erre akarnak utalni Kovács Gáborék, hogy ezt itt Esztergomban el lehetne és el kellene kerülni - és egyelőre nem szabad aláírni azt a bizonyos szerződést. Én ebben maximálisan egyetértek vele.

2008. 05. 10. 9:39

Először is. Kovácsék írtak egy nyílt levelet, melyben nincs szó vélelmekről, Te cifráztad ki, más példákkal, hogy lehetőleg sikításra, vagy bűncelekmény gyanujára lehessen következtetni. Másodszor. Tüntetésügyben hoztam egy pécsi példát, nem megyeit. A soproni, vagy a váci mennyiben megyei? Következetlen vagy.

2008. 05. 10. 9:25

Egy picit kifejtenéd ezt bővebben?

2008. 05. 10. 8:19

János! Elképesztőek a prekoncepcióid, ugyanúgy, ahogy a porejudikációid is. A ha így lenne..

2008. 05. 09. 23:41

amíg jelen esetben nem tettél büntetőfeljelentést. Addig csak mocskolódás és hetnek és havnak összehordása.

vesd össze:

Hűtlen kezelés kísérletét feltételezi a Fidesz szombathelyi szervezete

Nem tudom miért mondod, hogy a Fidesz szombathelyi szervezete mocskolódik és hetet-havat hord össze... Kijött az egominfó egy hírrel, én kerestem hozzá a hátteret és ezeket találtam... Te meg egyből lemocskolódozod a Fideszt...

2008. 05. 09. 23:13

Én mélygarázs ügyekkel példálóztam, nem büntetőügyekkel, de most, hogy mondod tényleg van amiből az lett...

Próbáltam keresni olyan mélygarázs ügyet is, ahol a szocialisták vádolják a jobboldali városvezetést ilyen ügyek miatt, de nem találtam. Úgy tűnik az esztergomi lehet az első ilyen, ha eljutnak odáig az indulatok...

Akkor most ez úgy van, hogy ha fideszes polgármester van benne, akkor minden szép és jó, ha mszp-s akkor meg fújkorruptak, feljelentünk? Hm, nem ezt hívják kettős mércének?

2008. 05. 09. 21:20

Jenő?

2008. 05. 09. 20:45

Azért büntetőügyekkel nem elegáns példálódzni addg, amíg jelen esetben nem tettél büntetőfeljelentést. Addig csak mocskolódás és hetnek és havnak összehordása.

2008. 05. 09. 18:54

www.fidesz.hu

Hűtlen kezelés kísérletét feltételezi a Fidesz szombathelyi szervezete egy, az önkormányzat által pályázat útján értékesített, most pedig állításuk szerint az önkormányzat vagyonhasznosító cége által visszavásárolni kívánt ingatlan esetében, ezért az általuk beszerzett dokumentumokat átadják a rendőrségnek és az ügyészségnek - jelentette be szerdán Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján a párt két önkormányzati képviselője. Korábban a szocialista vezetésű Sopronban és Vácon kötöttek a város számára előnytelen szerződéseket mélygarázsok építésére.

Na most ez akkor mi...

2008. 05. 09. 18:41

Kicsit keresgéltem google-lel:

Levegő Munkacsoport írta:

www.lelegzet.hu

Többen is felvetették azt a gondolatot, hogy részben vagy egészben közpénzekből épüljenek újabb földalatti parkolók és parkolóházak. Mélységesen erkölcstelennek tartjuk az ilyen gondolkodást. Amikor nincs elegendő pénz az oktatásra, az egészségügyre, a lakások felújítására, a közterületek tisztán tartására, a tömegközlekedés javítására (és még sorolhatnánk), akkor az adófizetők pénzét nem mélygarázsok építésére kell fordítani. Nemzetgazdasági szempontból is elítélendő az ilyen követelés, hiszen az államnak mindig arra a feladatra kell fordítania a közpénzeket, ahol az a leghatékonyabban szolgálja az egész társadalom érdekeit. Nyilvánvaló, hogy a mélygarázsok építése nem tartozik ezek közé. Egy mélygarázsban vagy egy parkolóházban egy férőhely kialakításának költsége akkora, mint amennyibe egy új autó kerül. Az említett követelés teljesítése tehát azt jelentené, hogy akinek autója van, az kapjon még ajándékba 2–3 millió forintot az államtól.

Egy tatabányai cég aki ilyesmiből él: koem.hu - esetleg érdemes lenne kikérni a véleményüket, tanácsukat.

Vác, 320 parkolóhely, 2,4 milliárdos beruházással: www.vaconline.hu Itt a helyi jobboldal támadja a baloldali polgármestert ezért:

Az ellenzék úgy érzi, a mélygarázs-szerződéssel a polgármester betolta a város falai mögé a trójai falovat A kívülről tetszetős szerkezetről csak most derül ki, hogy mit rejt valójában: húsz évig tartó hatalmas adósságot a városlakóknak. Az ellenzék nem vitatja a mélygarázs szükségességét, ám az ő számításaik szerint tisztességes pályáztatással 1,2 milliárdból felépíthető lenne a mélygarázs.

www.vaconline.hu

Tomori Pál, városi képviselő április 13-án a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon tett feljelentést a váci mélygarázs ügyében, amely váci "Walter-gate" ügy néven híresült el az utóbbi időszakban. A feljelentést nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés címszóval tette meg a váci Fidesz-KDNP frakciójának vezetője, ismeretlen tettes ellen.

koem.hu

Bár a két város jobboldali frakciói most ellenzik a mélygarázsépítést, Vácott már 1992, Sopronban pedig 2001 óta tervezik, hogy valamilyen módon a föld alá vigyék a belvárosi parkolóhelyeket. Kaló Ágnes arra emlékeztet, amikor a kérdésről szavazott a váci önkormányzat, a 23 képviselőből 20 a mélygarázs mellett foglalt állást – vagyis jobboldalról is kapott támogatást a létesítmény. Sőt, Fördős Attila, a Fidesz akkori frakcióvezetője a konstrukció teljes ismeretében is a mélygarázs mellett foglalt állást. Sopronban ehhez hasonlóan a fideszes dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő is elismerte, hogy szükség van a beruházásra és hogy az önkormányzat azt saját forrásból nem tudja megvalósítani. Sopron ugyanis eleve hitelképtelen, mivel költségvetési hiánnyal küzd.

fidesz.sopron.hu

Mélygarázs-építési láz kezdődött Magyarországon. A folyamat jellemzőit eddig a soproni és a váci példán keresztül ismerte meg a nyilvánosság. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt Sopron esetében a Nemzeti Nyomozó Iroda már nyomoz, a váci mélygarázs ügyében pedig feljelentéskiegészítést rendelt el a rendőrség.