A Polgári Esztergomért Egyesület levele a polgármesterhez
2008. máj. 9.

<p>A Mária Valéria Hotel mélygarázsainak városi megvásárlása ügyében a következő levelet jutatta el hozzánk [[Kovács Gábor]], a [[Polgári Esztergomért Egyesület]] elnöke.</p>

Meggyes Tamás
polgármester részére

Tisztelt Polgármester Úr!

Sajtóhírekből értesültünk arról, hogy az esztergomi képviselőtestület 2008. április 30-i ülésén az esztergomi képviselők többsége megszavazta, hogy Esztergom Város Önkormányzata egymilliárd-hatszáznyolcvanmillió forint értékben 325 db parkolóhelyet vásároljon a 16380/1 hrsz-ú ingatlanon építendő Mária Valéria Hotel mélygarázsában.

Nem ismerjük az Önkormányzat és az épülő szálloda tulajdonosa között kötendő szerződés részleteit. A sajtóban megjelenő hírekből ugyanakkor túlzottnak látszik a közel 1,7 milliárdos kiadás a helyi, - de még akár a budapesti árakhoz képest is -, mert ez azt jelentené, hogy a 325 db parkolóhelyért egyenként ötmillió-százhetvenezer forintot fizetne a város. Álláspontunk szerint egy ilyen volumenű kiadás ügyében célszerű lenne a lakosság és az esztergomi társadalmi szervezetek számára biztosítani a szerződést előkészítő szakmai anyagok, gazdaságossági számítások, hatástanulmányok megismerését. Sajnálatosnak tartjuk, hogy az előterjesztés megszavazása előtt sem a Hídlapban, sem a város internet-oldalán, sem lakossági fórumokon nem esett szó a tervezett üzletkötés tényéről, sem az esetleges alternatívákról, sem pedig ennek szakmai indokairól. Ugyancsak sajnálatos, hogy egy ilyen volumenű ügyről zárt ülésen, tehát a nyilvánosság kizárásával született döntés, de még az önkormányzati képviselők is csak nem sokkal a szavazás előtt kaphatták kézhez az előterjesztést – az ezt megalapozni hivatott szakmai anyagok nélkül.

Tisztelettel kérjük a Polgármester Urat és a Jegyző Urat, hogy az üggyel kapcsolatban nyújtsanak tájékoztatást a polgárok számára. Kérjük, hogy tegyék lehetővé a szakmai előkészítő anyagok megismerését, s ennek alapján a kérdés nyílt megvitatását. Arra kérjük Meggyes Tamás Polgármester Urat, hogy a kérdés tisztázásáig halassza el a szerződés aláírását. A konzervatív értékeket valló Polgári Esztergomért Egyesületnek nem érdeke, miként a Fideszt támogató helyi választópolgároknak sem, hogy Esztergom városa, s az egész esztergomi polgári oldal – alaptalan általánosítások miatt – gazdasági visszaélések gyanújába keveredjék.

Tisztelettel:

Kovács Gábor
elnök
Polgári Esztergomért Egyesület

(forrás)