8 milliós állami támogatás
2008. máj. 6.

<p>Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom Nonprofit Kft. 8 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) közös pályázatának eredményeként fesztiváljainak és művészeti rendezvényeinek megvalósítására.</p>

2008. évi turisztikai vonzerővel bíró kulturális rendezvények támogatása érdekében az ÖTM az NKA-val közös pályázatot írt ki. A kerethez az ÖTM 200 millió, az NKA szintén 200 millió forinttal járult hozzá. A pályázat a 2007. évi NKA-val való együttműködés folytatásaként jelent meg, idén nyílt formában. A támogatási keret a tavalyihoz képest 100 millió Ft-tal emelkedett.

A felhívás alapján azok a rendezvények kaphattak támogatást, amelyek a kulturális és turisztikai szakmai szempontoknak egyaránt megfelelnek, magas kulturális értéket képviselnek, költségvetésük eléri az 50 millió Ft-ot, széles tömegeket mozgatnak meg és a közönség létszáma legalább 10 ezer fő.

A támogatás mértéke a rendezvény összköltségének legfeljebb 20%-a, maximum 20 millió forint lehetett. Formája: működési támogatásnak nem minősülő vissza nem térítendő végleges juttatás.

A pályázat 2008. január közepén jelent meg, beadása február 19-én lezárult. A felhívásra 59 pályázat érkezett be, melyekben a 2008. évi, hazai rendezvények megvalósításához igényeltek támogatást. A támogatási igény több, mint kétszerese volt a rendelkezésre álló keretnek.

Az értékelés a felhívásban közzétett szempontrendszer alapján, pontozásos formában történt. A szakmai értékelés szempontjai között meghatározó volt, hogy a rendezvény mennyiben járul hozzá az országkép kedvező alakulásához a kulturális értékteremtéshez, mekkora a rendezvény vonzáskörzete és látogatottsága, valamint hogyan illeszkedik a helyszín hagyományaihoz, turisztikai kínálatához.

Forrás: www.magyarorszag.hu

(forrás)