Európai együttműködési csoportosulás alakul Esztergomban
2008. ápr. 30.

<p>Május 6-án az Európai Unióban az elsők között alakulhat meg az Ister-Granum Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás. A magyar és szlovák önkormányzatokat egyesítő egyezmény aláírására 14.30 órakor kerül sor az esztergomi királyi vár lovagtermében. A két ország nagyköveteinek jelenlétében több mint 70 önkormányzat képviselője látja el kézjegyével az aláíró ívet. A rendezvény díszvendége Luc Van den Brande úr, az Európai Unió Régiók Bizottságának elnöke.</p>

A 2006 nyarán elfogadott EGTC-rendelet (European Grouping of Territorial Co-operation = eupai területi együttműködési csoportosulás) forradalmi változásokat hozhat a határ menti együttműködések történetében. Az eddigi laza kötődésű, önálló jogalanyiság nélkül működő eurorégiók a rendeletnek köszönhetően jogi személyiséget nyerhetnek, intézményeket tarthatnak fenn, közös vállalkozásokat indíthatnak. Ez a lehetőség a nemzeti szintű megyékhez hasonló jogköröket biztosít a határ két oldalán együttműködni kész önkormányzatok szövetségének.

Az uniós rendelethez kapcsolódó honosított jogszabályt Magyarország és Szlovákia parlamentje az elsők között fogadta el, így az a történelmi pillanat is eljött, hogy az első EGTC-k Közép-Európában hozhatóak létre. Nem mi kullogunk több évtizeddel a nyugati államok mögött, hanem úttörői lehetünk egy teljesen új jogintézmény bevezetésének.

Az Ister-Granum EGTC az azonos nevű eurorégiós együttműködés intézményeit váltja fel. Az alapítást követő három hónapon belül kell megtörténnie a szervezet bejegyzésének, amely attól a naptól kezdve önállóan járhat el mind a magyar, mind a szlovák szervek irányában.

Az új szervezet legfőbb célja, hogy minél nagyobb összeget lehívjon a 2007-2013 között a magyar-szlovák határszakasz fejlesztésére fordítható 216 millió euróból (mintegy 56 milliárd forint). Ennek érdekében az eurorégió még 2005-ben elfogadta az erre a költségvetési időszakra vonatkozó fejlesztési stratégiáját, amelyet a régió küldöttsége 2005 szeptemberében a brüsszeli Európai Parlamentben is bemutatott. Erre alapozva kezdődött meg a hétéves ciklus projektjeinek kidolgozása. A régió tervei között szerepel többek között egy határon átnyúló borút létrehozása, a hobbi-kerékpárúthálózat kiterjesztése az összes kapcsolódó településre, a vízi turizmus regionális hálózatának kialakítása, a megújuló energiaforrásokra történő átállást segítő energiaügynökségek létrehozása, az Ipoly-hidak újjáépítése, a vállalkozók szakvásárának rendszeres megrendezése. Ezeknek a projekteknek a megvalósításában, fenntartásában lesz meghatározó szerepe az új intézménynek.

A kezdeményezés jelentőségét jelzi, hogy a brüsszeli Régiók Bizottságának elnöke elfogadta Ján Oravec polgármester úr meghívását, és jelen lesz az alakuló ülésen.

(forrás)