SZERETGOMGATE: Csupán 1-2 millió...

SZERETGOMGATE: Csupán 1-2 millió...

2008. 04. 24. 9:06

A mai sajtóban megjelent egy tanulmány, melyben a Strategopolis Kft. nevű, a Hír TV-s, Századvég alapítvány környékéről is ismerhető Giró-Szász András tulajdonában lévő cég ad tanácsokat az esztergomi városvezetésnek arra nézve, hogyan tudná megtörni a szeretgom.hu "ellenzéki" portál előretörését az esztergomi közéletben.

A város tagad és hamisítványról beszél, valamint egy némileg rövidebb anyagot küldött át a cikket író újságnak.

A Népszava cikke:

www.nepszava.hu (valamint: egominfo.hu )

Az fn.hu:

www.fn.hu

A HVG.hu cikke:

hvg.hu

A tanulmány:

Képenként: picasaweb.google.com

Egyben .pdf-ben (4 MB): www.metaprime.hu

A tanulmányban szereplő "beszivárgás": www.szeretgom.hu és a felhasználó: www.szeretgom.hu

A városháza által a sajtónak elküldött verzió:

http://www.metaprime.hu/users/ask/Esztergom_online_strategia.doc

A Strategopolis honlapja:

www.strategopolis.hu

A Strategopolis tulajdonosa, aki egyben a Századvég Politikai Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója is: www.csrhungary.eu

A mail.szazadveg.hu átjárójú hálózat 2007 ősze óta rendszeres látogatója volt a szeretgom.hu-nak:

DátumOldalletöltésTalálat
2007 november9341741
2007 december6711153
2008 január415589
2008 február5911251
2008 március4801018
2008 április73463
A LELEPLEZÉS: www.szeretgom.hu

2008. 04. 24. 15:15

Egyébként én is úgy gondolom, hogy a szeretgom megalkotói és működtetői ettől nagyobb elismerést nem kaphattak, hiszen egy országosan ismert, jó, elemző cég, szinte egy az egybe ajánlja a honlap lekoppintását a megbízójának.

Igen, ezt szeretnénk is egyszer megköszönni nekik. A tanulmány több, mint hízelgő ránk nézve.

2008. 04. 24. 15:04

Nem első eset, hogy Meggyes és a FIDESZ közpénzen politikai kampányt folytat. Például az önkormányzati választásokon a városháza kapualjából hordták ki a közmunkások a FIDESZ szórólapját, városházi pénzen készült a kampányújság. A Hídlap napilap, az Esztergom Tv, mind közpénzből finanszírozott Meggyes propaganda voltak.

Az, hogy ezt az elkészült tanulmányt valakik manipulálták, nincs ember, aki elhiszi. Egyrészt a két anyagot összehasonlítva sok jel mutat arra, hogy valakik nem beemeltek, hanem kivágtak belőle részeket. Másrészt a megszabdalt tanulmány is éppen elég arra, hogy látszódjon, ez pártmegrendelésre készült, a jobboldalt és nem a város egészét szolgálja. Miért vállalt volna valaki ekkora kockázatot, hogy meghamisitja? Meggyes megint hazugságba sodorta magát, lehet, hogy jobb lett volna, ha hallgat.

A tanulmányt, - ha elvonatkoztatunk a keletkezése körülményeitől és a megrendelőtől - én szakmailag igen jó munkának tartom, bár nem hiszem, hogy a végrehajtása segíteni fog Meggyes Tamáson. (az egy -két milliós árat nem hiszem)

Az viszont jelentős tévedése a „mű” -nek, hogy a Szeretgom-ot baloldalinak nevezi.

Ez a tévedése a szerzőknek abból fakadhat, hogy az információk javarészét valószínű Meggyeséktől kapták, akik nem mernek szembenézni azzal a ténnyel, hogy Esztergomban - szemben az elmúlt évek gyakorlatától - a városvezetésnek már nem csak a baloldal az ellenzéke. Egyre többen, politikai hovatartozás nélkül gondolják azt, hogy nem alkalmasak a város vezetésére.

A civilek egységes balra tolása, a probléma leegyszerűsítése.

Az igaz, hogy a baloldal évekig egyedül állt szemben Meggyessel és a Fidesszel, én személy szerint is sokat konfrontálódtam velük, és mindent megtettünk, hogy a valóságos tények, adatok a közvélemény elé kerüljenek. (Tervezem is összeállítani azoknak a nyilatkozatoknak és cikkeknek a gyűjteményét, amik erről szóltak az előző 4 évben)

Jó pár évig hatott a propaganda, és az emberek el is hitték, hogy ez csak politikai acsarkodás. De ez most politikai hiba a Fidesz részéről, ha még mindig azt hiszik, hogy itt csak a baloldal az ellenzék.

Egyébként én is úgy gondolom, hogy a szeretgom megalkotói és működtetői ettől nagyobb elismerést nem kaphattak, hiszen egy országosan ismert, jó, elemző cég, szinte egy az egybe ajánlja a honlap lekoppintását a megbízójának.

2008. 04. 24. 14:56

"Légy hiteles. - Higgyék azt rólad, hogy az utca embere vagy." Ez nekem is szemetszúrt. Ilyet még mondani is abszurd nem ám leírni. De legalább őszinték voltak :D

2008. 04. 24. 14:22

Amúgy én titkon még örülök is ennek az elemézésnek (nem annak, hogy ez ennyibe került, mert ennyiért én is megírtam volna), hanem annak, hogy a városvezetés kicsit rájön, hogy információt visszatartani a mai világban nincs értelme.

Beszéljük arról is, hogy a szeretgom tulajdonosa, üzemeltetője pár éve felajánlotta az önkormányzatnak, hogy INGYEN ÉS BÉRMENTVE csinál egy oldalt a városnak. De süket fülekre talált. Most meg a hivatal fizet a szeretgom tanulmányozásáért:))))

A megfigyelések szerint az a médiatípus, amelyik tudatosan törekszik a választók közösségen keresztüli aktivizálására és a szavazópolgár egyéni involváltságának megteremtésére, sokkal könnyebben szólítja meg a saját elvárásait ismerő és megfogalmazni is tudó, tudatos állampolgárokat, mint a szélesebb közönséget elérni szándékozó újság, honlap, televízió, rádió, stb.

Többek között ez a médiafogyasztási jelenség az oka annak, miért olyan öntudatosak, szókimondóak és magabiztosak a Szeretgom.hu felhasználói, esetükben ugyanis kialakult vagy kialakulni látszik a közösségi identitás. JEREMY WRIGHT (2007, 11) online-marketing szakértő szerint a közösségi, web 2.0-ás szolgáltatások üzemeltetői felismerték, hogy a választók nem azt akarják, hogy beszéljenek nekik (to be talked at), hanem, hogy beszéljenek velük (to be talked with).

Érdekes, hogy ha ezt pénzért írják le, akkor elhiszik a városházán?

Ha meg ezt itt mondjuk a fórumokon, akkor jön ifj. Pócsföldi, meg KGY, meg Pataki, meg bajusz, meg medve, meg jani és megmondja nekünk, hogy már megint mi vagyunk a hülyék:)))

Fentieken kívül még ez is érdekes:

Légy hiteles. - Higgyék azt rólad, hogy az utca embere vagy.

FIGYELEM! Nem azt mondják, hogy menj ki az utcára, és viselkedj úgy mint egy ember, hanem hogy HIGGYÉK AZT RÓLAD! Téveszd meg őket! Verd át őket, érdekeidnek megfelelően! Vicces:(

Élj a kollektív intelligencia erejével.

Ja! Gulya, meg Takács mint a kollektív intelligencia ereje:)))) Urbánt nem ismerem. Hogy közhelyes legyek: röhög a vakbelem.

Folyt. köv. mert még tanulmányozom az anyagot:)

2008. 04. 24. 14:13

Ha egy közszereplő (politikus, előadóművész, akárki) megkér egy PR szakértőt, hogy adjon neki tanácsot, milyen módon tudná saját magát népszerűsíteni, marketingelni, az nekem, mint fogyasztónak mindegy, már ha magánvagyonából, és nem közpénzből teszi. A másik eset inkább büntetőjogi kategória.

2008. 04. 24. 14:08

Jé, az egomikomcsi is benne van:

2008. 04. 24. 13:58

Szeretném felhívni a figyelmedet valamire.

A tanulmány jó sok ábrát tartalmaz.

A .doc-ban a revíziószáma: 2.

A metaadatok szerint később keletkezett, minthogy nyomtatva volt.

Meggyőződésem, hogy a városháza által publikált tanulmány egy "kiherélt" verziója a képekben terjedőnek, melyet kármentés célzattal az eredetivel egyidőben, vagy utólag készített el a megrendelőnek a tanulmányt készítő cég.

Mindezek alapján szerintem megáll a hűtlen kezelés bűntettének gyanúja. Kiváncsi(fáncsi) leszek ki fog feljelentést tenni.

Eredeti méret

2008. 04. 24. 13:57

Javaslom, olvasgasd el az illető hozzászólásait.

2008. 04. 24. 13:53

Én az ilyen kiszólásokról beszéltem. A polgármesterrel értett egyet. Ja hogy mindenben? Az az ő baja. De attól még nem meggyesbérenc valaki, meg nem hülye. Szabad véleménnyilvánítás van. Az hogy mondjuk Te meg majdnem mindenben egyetértesz Jenővel, akkor Te Jenőbérenc vagy? Nem hinném. Neked az a véleményed ami, hogy ez valakiével egybeesik, az lényegtelen.

2008. 04. 24. 13:50

Azért, hogy hogyan tudna jobban kommunikálni a városlakókkal. Részemről nekem mindegy, hogy ehhez új honlapot csinálnak, vagy az esztergom.hu-t tunningolják fel, vagy idejönnek és ezen a fórumon lehet tőlük információhoz jutni. Nekem lényegtelen. Gondolom Jánosnak nem az, de nekem mint "fogyasztónak" igen.

Eredeti méret

2008. 04. 24. 13:49

"valóban meggyesbérenc volt" legalábbis szellemi értelemben.

2008. 04. 24. 13:47

Nem kell... :) Mert az hogy a városházán van akinek fáj, az engem nem érdekel.... Én csak azt írtam, hogy a tanulmány szerintem nem támadott Titeket.

Eredeti méret

2008. 04. 24. 13:46

Szerintem a szeretgomról "elüldözve" csak egy valaki lett, aki más-más nicknéven ugyan, de érvek és tények helyett csak gyalázkodni tudott. és ő valóban meggyesbérenc volt...

Ha a tanulmány városházi verzióját elolvasod, láthatod, hogy a városvezetés nem arra jött rá, hogy információt visszatartani a mai világban nincs értelme, hanem a manipulálás mikéntjéről kapott tájékoztatást. Én legalábbis átböngészve az anyagot ezt érzem... Remélem, tévedek!

2008. 04. 24. 13:45

Hogy van visszacsatolás (ráadásul egy elemzőtől), hogy a véleményformálásban jelentős szerepetek van?

Ez a tanulmány nem nekünk készült. Nem neked. Nem bármelyik esztergomi polgárnak. Ez egy akcióterv a város vezetése számára.

2008. 04. 24. 13:41

Az meg hogy leírják, hogy az egyirányúsítás és a gimnázium elleni tiltakozásban nagy szerepetek volt, az miért fáj?

Nem nekünk fáj. Ez a hivatalos verzióból hiányzik, a neten fényképekként terjedőben viszont benne van. Valakinek kényelmetlen?

Nem tudom összeszámolni hányszor próbált az oldal a működése során nyitni a városvezetés felé, és mindannyiszor süket fülekre (vagy rosszabb esetben "nyasgem" jellegű beszólásokra) talált. Most tényleg kezdjek el idézgetni Kolumbán Györgytől és a többiektől?

Törölt felhasználó

2008. 04. 24. 13:33

A hír érdekes, de szerintem nem a szeretgom elleni támadás, ahogy sokan értékelik. (Én ugyan a városházi verziót néztem csak meg :))

De abban és a korábban a másikból idézett mondatok alapján inkább a szeretgom dicsőítése a tanulmány. Az hogy a szeretgom neve felmerül egy ilyen elemzésben, az nem támadás. Értelemszerűen ha híroldalakat vizsgálnak országosan akkor az index, origo, inforádió stb bekerül az elemzésbe. Mert hozzájuk lehet viszonyítani, azok forgalmából, híreiből lehet tanulságokat levonni. Itt esztergomi weboldalak kerültek reflektorfénybe. Így egyértelmű, hogy a szeretgom is a vizsgálat tárgya volt. És nem negatív példaként. Igazából az elemzés csak pozitív viszonyítási alapként hivatkozik a szeretgomra. (kb ilyennek kéne lennie egy városi közösségi portálnak). Szemben pl az egominfóval amit lehúznak, a városi honlappal amit számításba sem vesznek.

Az már más kérdés hogy az elemzésben "ellenzékinek" tartják. (de ezt csak marginálisan jelzik, szemben az erről szóló cikkekkel).

De próbáljuk megnézni objektíven. Szerintem is az ellenzéki "hangadók" vannak többen. De ettől még nem feltételnül a tulaj a baloldali (erről semmit nem tudok :)) Azért van több ellenzéki, mert aki nem az azt egy erős keménymag elég keményen elüldözi. (Elég csak megfigyelni hogy rengeteg "jobboldali" hozzászólás azzal van elintézve, hogy biztos a meggyes bérence az illető. A meggyesezés amúgy is divat lett, holott szerintem értelmetlen. Észérveket jobban szeretem.)

Amúgy én titkon még örülök is ennek az elemézésnek (nem annak, hogy ez ennyibe került, mert ennyiért én is megírtam volna), hanem annak, hogy a városvezetés kicsit rájön, hogy információt visszatartani a mai világban nincs értelme. Ebből az önkormányzatból márpedig információt kicsikarni nem lehet. Én is azért vetődtem annó a szeretgomra, mert információ éhségem volt. Az esztergomi honlap csapnivaló minőségű, és információ sincs rajta. Az egominfón csak hőzőngő cikkek vannak, aminek információtartalma is csekély. A hídlapon hetente csak egy-két információ jelenik meg, a többi cikk töltelék. Itt rendszeresek (voltak) az információ feltöltések. Ezért ragadtam itt. Bár az utóbbi időben már itt is kezd az egominfós hirszerkesztés megjelenni. (Több cikk onnan van áthozva). De azért még messze a legjobb a térségben.

Az elemzés sem állított mást. Hozzátok mértek mindent.

Az meg hogy leírják, hogy az egyirányúsítás és a gimnázium elleni tiltakozásban nagy szerepetek volt, az miért fáj? Nem így volt? De. Akkor mi ezzel a baj? Hogy van visszacsatolás (ráadásul egy elemzőtől), hogy a véleményformálásban jelentős szerepetek van? Nem ez az egyik célja a honlapnak?

No megint jó hosszú voltam.... Üdv: Thomson.

2008. 04. 24. 13:29

Ej, kapkodunk...

Eredeti méret

2008. 04. 24. 13:23

"• 2-4 további munkatárs

Részben a Hídlap szabad kapacitásainak felhasználásával, részben 2 új munkaerő felvételén keresztül"

Kíváncsi vagyok a Hídlap főszerkesztőjének a véleményére, hiszen eddig csak azt lehetett tőle hallani, hogy kevesen vannak...

2008. 04. 24. 12:49

Csak annyit tennék hozzá, hogy a tízezer főnél nagyobb lakosságú városok között. Vagy nem?

Törölt felhasználó

2008. 04. 24. 12:38

A városháza Népszavának megküldött verziója a tanulmányra mostantól elérhető a http://www.metaprime.hu/users/ask/Esztergom_online_strategia.doc oldalon.

Első pillantásra csak egy érdekesség belőle:


A felső verzió a "nem hivatalos" tanulmányban található, az alsó pedig a városháza verziójában. Érdekes módon a városházi szempontban mintha félbemaradna a mondat.