SZERETGOMGATE: Csupán 1-2 millió...

SZERETGOMGATE: Csupán 1-2 millió...

2008. 04. 24. 9:06

A mai sajtóban megjelent egy tanulmány, melyben a Strategopolis Kft. nevű, a Hír TV-s, Századvég alapítvány környékéről is ismerhető Giró-Szász András tulajdonában lévő cég ad tanácsokat az esztergomi városvezetésnek arra nézve, hogyan tudná megtörni a szeretgom.hu "ellenzéki" portál előretörését az esztergomi közéletben.

A város tagad és hamisítványról beszél, valamint egy némileg rövidebb anyagot küldött át a cikket író újságnak.

A Népszava cikke:

www.nepszava.hu (valamint: egominfo.hu )

Az fn.hu:

www.fn.hu

A HVG.hu cikke:

hvg.hu

A tanulmány:

Képenként: picasaweb.google.com

Egyben .pdf-ben (4 MB): www.metaprime.hu

A tanulmányban szereplő "beszivárgás": www.szeretgom.hu és a felhasználó: www.szeretgom.hu

A városháza által a sajtónak elküldött verzió:

http://www.metaprime.hu/users/ask/Esztergom_online_strategia.doc

A Strategopolis honlapja:

www.strategopolis.hu

A Strategopolis tulajdonosa, aki egyben a Századvég Politikai Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója is: www.csrhungary.eu

A mail.szazadveg.hu átjárójú hálózat 2007 ősze óta rendszeres látogatója volt a szeretgom.hu-nak:

DátumOldalletöltésTalálat
2007 november9341741
2007 december6711153
2008 január415589
2008 február5911251
2008 március4801018
2008 április73463
A LELEPLEZÉS: www.szeretgom.hu

Törölt felhasználó #43

2008. 04. 26. 21:24

:D

Törölt felhasználó #43

2008. 04. 26. 21:19

Úgy látszik az esztergom.hu is beszámol a SZERETGOMGATE-ről! :)

Törölt felhasználó #43

2008. 04. 26. 20:49

A baloldalinak beállított szeretgom egyik "epinion leader"-e1 a Magyar Önvédelmi Mozgalom tiszteletbeli elnökével...

Nos, akkor most a szeretgom lett szélsőjobb, esetleg a MÖM lett baloldali?1 Forrás: Strategopolis - Hosszú távú online kommunikációs stratégia Esztergomban

Törölt felhasználó #43
Törölt felhasználó #43

2008. 04. 25. 21:50

Valaki elmagyarázná nekem, mondjuk aki ért a szerződésekhez, hogy egyszeri megbízásnál miért ÉVI 2,5 milla szerepel a szerződésben?

Törölt felhasználó #43

2008. 04. 25. 20:41

Ezzel csak az a gond, hogy a tanulmányban leírt munka már februárban folyt, hiszen a "szeretgomra beszivárgás" február 6-i cikket említ. Szóval vagy van még egy (vagy több) szerződés, vagy ez nem az igazi.

Valamint ha március 18-án kezdtek volna el ezen dolgozni akkor gondolom a március 20-án publikált (www.szeretgom.hu) szeretgom nézettségi adatokat is be tudták volna szúrni, és nem a februáriakkal virítana a tanulmány.

Egyre mélyül a hazugságspirál.

Törölt felhasználó #43

2008. 04. 25. 17:58

A megbízási szerződés: www.fn.hu

ebben már 2,5 millió + áfa szerepel

2008. 04. 25. 16:39

Van még egy érdekes aspektus.

A blogomra publikáltam a februári hvg-medián nézettségi adatokat. Ez egy az egyben átemelve szerepel a Strategopolis tanulmányában (mind a két fajta verzióban ott van).

Idéznék a moderálási alapelvünkből:

A Portálon közzétett szövegek, képek és információk nyilvánossághoz közvetítési jogai a portálra való elküldést követően a Szeretgom.hu üzemeltetőjére szállnak, újraközlésük bármilyen nyomtatott vagy elektronikus formában engedélyhez kötött.

Tőlem nem kért engedélyt a Strategopolis Kft a közzétett információ újraközlésére.

Milyen alapon tették be a tanulmányba ezt az adatsort, kitől kértek erre engedélyt?

Törölt felhasználó #43

2008. 04. 25. 14:06

„Már a terrortámadás (a gyújtogatás – a szerk.) napján feladtak egy levelet – amelyben azt írták nekünk, hogy ez csak a kezdet volt” – mondja Meggyes Tamás, hozzáfűzve, hogy azóta is úgy érzi, az ügynek lesz folytatása. A csütörtöki Népszavában megjelent, Esztergom online stratégiáját elemző, az önkormányzat hivatalos állásfoglalása szerint az eredeti verzióhoz képest több helyen átírt dokumentum mögött a polgármester szerint ennek a támadássorozatnak a következő epizódja sejthető. Meggyes Tamás állítja: a teljesen szabályos körülmények között megrendelt és ki is fizetett tanulmány 2,4 millió forintba került, és az ő javaslatára, bizottsági döntéssel a háttérben rendelte meg az önkormányzat. A polgármester a szombati Hídlapban olvasható interjúban arról beszél, hogy a dokumentum nyilvános, bárki számára hozzáférhető volt, ennek ellenére „valaki a szó szoros értelmében kilopta azt a városházáról. Amit mi megrendeltünk, az itt is van nálunk, és az nem egyezik meg a Népszavában megjelentekkel. Magyarul, akik ellopták az anyagot, amit egyébként el is kérhettek volna, minimálisat változtattak a dokumentumon, és így adták át az újságnak. És bár a dolog véleményem szerint súlytalan, arra azért alkalmas, hogy rontsa Esztergom országos megítélését – nem számít semmi, csak hogy a városvezetésnek ártsanak” – mondta a városvezető.

hidlap.net

kiemelések tőlem

Törölt felhasználó #43

2008. 04. 25. 12:43

A Népszava mai számában megjelent cikk

Elfogadhatatlannak nevezte az esztergomi önkormányzat szocialista tagja, Nyíri Attila azt a közpénzből készített tanulmányt, amit lapunk tegnapi száma ismertetett. Nyíri egy képviselőtársával együtt nyílt levélben szólította fel a polgármestert, illetve a Fideszt, hogy fizessék ki a városnak a tanulmány költségeit, hiszen az „pártmegrendelésre” készült.

Meggyes Tamás azonban egy másik változatot tart hitelesnek; már mindkét tanulmány elérhető az interneten. Állította: ezt rendelték meg, ezért fizettek, és minden egyéb manipulált anyag. A polgármester lapunknak elmondta, nettó 2,4 milliót fizettek a város hivatalos honlapja, az Esztergom.hu és a kommunikáció frissítésére.

A szocialisták szerint a Fidesz politikai érdekeit szolgálja a tanulmány.

Nyílt levélben szólította fel az esztergomi önkormányzat két szocialista képviselője Meggyes Tamás polgármestert, hogy a Fidesz helyi szervezete fizesse ki a városnak azt a tanulmányt, amely közpénzből készült, ám a polgármester és a Fidesz politikai érdekeit szolgálhatja. Nyíri Attila és Winkfein Csaba képviselők a lapunk tegnapi számában megjelent cikk nyomán arról írtak, hogy az ilyen, „pártmegrendelésre” készülő tanulmányokat nem közpénzből, hanem pártkasszából kell fizetni. Ezért nevezték fontosnak, hogy az anyagot a Fidesz esztergomi szervezete kapja meg, és a költségeket térítse meg a városnak.

Nyíri Attila érdeklődésünkre elfogadhatatlannak nevezte a történteket. Felvetette: ha ebből a tanulmányból két változat létezik, akkor fennáll a gyanú, hogy egyéb ügyekben, például a különböző beszámolóknál is előfordul külön belső használatra, illetve a nyilvánosságnak szánt, „könnyített” változat. Mint mondta, korábban több esetben is felmerült a gyanú, hogy a város pénzét nem arra költik, amire kellene.

Lapunk tegnap írt arról: Meggyes Tamás, illetve a helyi jobboldal politikai támogatottságának és népszerűségének növelését célozza az a közpénzből készült tanulmány, amelynek kidolgozására az esztergomi önkormányzat adott megbízást egy cégnek. Ez derült ki a birtokunkba került, már elkészült, több mint 60 oldalas anyagból. A munkát a Strategopolis Kft. végezte, amelynek egyik tagja az a Giró-Szász András, aki ügyvezetője a Stumpf István vezette Századvég Alapítványnak. A városvezetés a kutatás feladataként szabta meg, hogy tárják fel a szavazópolgári mozgósítás, a virtuális közösségszervezés technikáit és azt is, hogy ezt miként lehet a gyakorlatban alkalmazni. A tanulmány kitér az Esztergomban állításuk szerint ellenzéki kontroll alatt lévő (valójában pártoktól független – lásd keretes írásunkat!) Szeretgom.hu oldal folyamatos térnyerésére.

A tanulmány felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi jobboldal a Szeretgom.hu-nak jóval kisebb jelentőséget tulajdonít, mint amekkora valójában az oldal befolyásolási képessége. A tanulmány készítői indokoltnak látták a fideszes polgármester melletti internetes felület kialakítását is.

Megkerestük Meggyes Tamás polgármestert, aki azt mondta: manipulációról, hamisított anyagról van szó, és utalt az utóbbi hetek ellene irányuló, szervezett támadásaira. Mint mondta, a lapunk által idézett anyagot a városvezetés nem rendelte meg. Később átküldött egy hasonló, némileg rövidebb változatot, ami néhány ponton eltért attól, amit idéztünk. Éppen azokon a pontokon van különbség a két anyagban, ahol Meggyes személyes népszerűsítéséről és támogatottságának növeléséről esik szó. Ez a hivatalos, ezt rendelték meg, ezért fizettek, és minden más, sajtóban megjelenő változat manipulált anyag – fogalmazott. A polgármester tegnap megerősítette: amit megrendeltek, abban nem volt szó például a szavazópolgári mozgósítás, a virtuális közösségszervezés technikáinak feltárásáról. Szavai szerint nettó 2,4 milliót fizettek a hivatalos honlap, az Esztergom.hu és a kommunikáció frissítésére, a megrendelés és a munka erre vonatkozott.

Nem az első eset, hogy Meggyes és a Fidesz közpénzen politikai kampányt folytat – fejtette ki a Szeretgom.hu-n Láposi Elza, az MSZP Esztergom Térségi Szervezetének elnökségi tagja, az előző ciklus önkormányzati képviselője. Példaként említette, hogy az önkormányzati választá­sokon a városháza kapualjából hordták ki a Fidesz szórólapját, városházi pénzen készült a kampányújság. „A Hídlap napilap, az Esztergom Tv mind közpénzből finanszírozott Meggyes-propaganda voltak.

Az, hogy ezt az elkészült tanulmányt valakik manipulálták, nincs ember, aki elhiszi. Egyrészt a két anyagot összehasonlítva sok jel mutat arra, hogy valakik nem beemeltek, hanem kivágtak belőle részeket. Másrészt a megszabdalt tanulmány is éppen elég arra, hogy látszódjon, ez pártmegrendelésre készült, és a jobboldalt és nem a város egészét szolgálja.

Meggyes megint hazugságba sodorta magát, lehet, hogy jobb lett volna, ha hallgat.” Láposi Elza szerint egyébként a tanulmány – ha elvonatkoztatunk a keletkezése körülményeitől és a megrendelőtől – szakmailag igen jó munka, bár nem hiszi, hogy a végrehajtása segíteni fog Meggyesen. Az viszont szerinte jelentős tévedése a „műnek”, hogy a Szeretgom.hu-t baloldalinak nevezi. Ez abból fakadhat, hogy az információk java részét valószínűleg Meggyeséktől kapták, akik nem mernek szembenézni azzal a ténnyel, hogy a városban – szemben az elmúlt évek gyakorlatával – a városvezetésnek nem csak a baloldal az ellenzéke. Egyre többen, politikai hovatartozás nélkül gondolják, hogy nem alkalmasak a város vezetésére, a civilek egységes balra tolása pedig a probléma leegyszerűsítése – fogalmazott.

Népszava-összeállítás

Civilekkel, pártoktól függetlenül

A Szeretgom.hu teljességgel pártfüggetlen, magánkézben lévő közösségi portál, amelyet tavaly a hvg.hu szakmai zsűrije a legjobbnak ítélt a tízezer főnél kisebb városok honlapjai között. Az oldal baráti körébe és olvasóközönségébe egyaránt tartoznak Esztergomért tenni akaró baloldali, liberális, konzervatív, jobboldali, sőt szélsőjobboldali polgárok, akik jól megférnek egymás mellett. A portál célja nem bármiféle politikai mozgósítás, hanem a közösségépítés, a párbeszéd és a civil kontroll megteremtése. Erre hívta fel lapunk figyelmét a honlapot üzemeltető cég üzletvezetője. Azért tartotta fontosnak kifejteni mindezt, mert a lapunkhoz – és azóta több más fórumhoz és sajtótermékhez – került tanulmányváltozat valótlanul azt állította, hogy a Szeretgom.hu közösségi portál baloldali kontroll alatt áll, illetve a szocialista tábor tagjait fogja össze. A honlap egyébként elérhetővé tette a tanulmány mindkét változatát.

Forrás: egominfo.hu

2008. 04. 25. 10:10

A "Kisvárosi webnapló" is szerepel a tanulmányban, mint Meggyes Tamás blogjának blogrolljába helyezendő egyik link... Történetesen az ezt író Korbely György tagja volt annak a háromtagú zsűrinek aki tavaly nyáron a Helyi.Érték díjakat kiosztotta. Tegnap elküldtem neki a tanulmány linkjét:

korbely.freeblog.hu

Törölt felhasználó #43

2008. 04. 25. 10:07

nettó 2,4 = 2,88 tehát így lesz az 1-2 millióból majdnem 3?

Ugyan Tamás...

Eredeti méret

2008. 04. 25. 7:43

A polgármester lapunknak elmondta, nettó 2,4 milliót fizettek a város hivatalos honlapja, az Esztergom.hu és a kommunikáció frissítésére.

www.nepszava.hu

Sajnos a teljes cikk nem jön be, csak pénzért :(

2008. 04. 25. 0:19

Most ennek megint mi köze van a polgárok tájékoztatásához?

gondolom annyi köze van hozzá mint a "szavazópolgári mozgósításnak" szemét dolog a politika ..

-illetve az, amit "Eggyesek" a politika takarója alá sunyi módon rejtőzve megengednek maguknak ...

2008. 04. 24. 23:47

Kiemeltem pár szókapcsolatot a tanulmányból:

"média-domesztikációs" - 3x szerepel a bevezető utáni oldalon. Google-ban 1 találat:

www.szazadveg.hu

Szerző: Kitta Gergely, a Századvég alapítvány munkatársa.

Egy kérdés motoszkál bennem: Kitta Gergely, csak nem te voltál Kivancsifancsi?

De ez sem semmi (ez is a városháza által publikált anyagból):

...joggal merülhetne fel a kérdés (vagy kétely) a megrendelőben: miért van egyáltalán szükség online kommunikációs stratégiára, ha viszonylag alacsony az internethasználat elterjedtsége. (...) Magyarországon az internetes piac még robbanásszerű terjeszkedés és fejlődés előtt áll. Várható tehát, hogy az internetes műfajok és web 2.0-ás kommunikációs technikák politikai kommunikációs jelentősége a jövőben – főként a 2010-es választási kampány időszakában – jelentős mértékben fog erősödni.

Most ennek megint mi köze van a polgárok tájékoztatásához?

Törölt felhasználó #43

2008. 04. 24. 22:12

A Meggyes által is elismert dokumentumból idézek:

A megrendelő továbbá a kutatás és a tanácsadás feladataként szabta meg a szavazópolgári mozgósítás, a virtuális közösségszervezés eszközrendszerének, technikáinak explorációját és helyi szinten történő alkalmazási lehetőségeinek feltárását is.

Ez összefügg az ósdi 280 millás esztergom.hu -val?

Vagy ez valami más ?

Törölt felhasználó #43

2008. 04. 24. 21:29

Meggyes tamás egy "Giró-Szász András nevével fémjelzett Strategopolis Kft. által készített dolgozatot" említ.

A polgármester szerint „a tanulmányt kérésre bárkinek a rendelkezésére bocsátották volna..".

Magyarul elismeri, hogy létezik tanulmány és hogy közpénzből kampányanyagot készíttetett!

Tehát elismeri hogy állna a hűtlen kezelés vádja ha mondjuk valaki feljelentené?

Talán még a mentelmi jogáról is lemondana?

TAMÁS! Tedd meg! Az eddigi dolgok amik a neveddel kapcsolatban felmerültek, felrótták neked mind kismiskák ehhez! Kérlek mondj le a mentelmi jogodról!

Bizonyítsd be, hogy oda mersz állni a világ elé mentelmi jog nélkül egy ilyen üggyel a nyakadban!

Szerintem ez még neked is sok lesz!

Törölt felhasználó #43

2008. 04. 24. 18:39

hidlap.net :

Egy közpénzből készült, Meggyes Tamás polgármester népszerűsítésének média-akciótervét tartalmazó tanulmányra hivatkozva jelent meg – az esztergomi polgármester szerint manipulált – tanulmány a Népszavában. Meggyes Tamás szerint az újság szerkesztőségéhez egy hamisított, átírt változatot juttattak el, ennek bizonyításaképpen az önkormányzat több internetes hírportálnak is kiadta az eredeti, a Giró-Szász András nevével fémjelzett Strategopolis Kft. által készített dolgozatot. A polgármester szerint „a tanulmányt kérésre bárkinek a rendelkezésére bocsátották volna eddig is, valakik azonban önkényesen, a tanulmányt készítő cég és az önkormányzat tudta nélkül egyszerűen ellopták a dokumentumot és ahhoz hozzá is tettek olyan adatokat, amelyek az elfogadott anyagban nincsenek benne”.

"a tanulmányt kérésre bárkinek a rendelkezésére bocsátották volna eddig is" - Tamás, ne röhögtess. A kutya se tudott a tanulmányról. Mély csendben lett megrendelve.

2008. 04. 24. 17:24

Kedves GZ! Nem azt írtam, hogy a hír írója, hanem a cikk címe, pontosan a tartalom miatt, kiderült számomra is, hogy idézet, nem is akárkitől! Ezen túl amit kifogásolni voltam bátor az az a hányaveti bemondás, miszerint a tanulmány csupán 1-2 millió...!!! Ezt a nyilatkozó pontosan tudja, 100% -ot nem lehet tévedni, különösen, ha a testület elött nem is volt a téma, meghogy nem közolvasásra készült a mű (nszk)! Ez éppen olyan téma, amiről a Szeretgom számos más írása is szól, a mögöttes sunyiságok, pénzügyi, várospolitikai visszáságok felszínre kerülése, a választók jogos érdeklődése a zsebüket érintve, a testület nem városi, hanem célzottan politikai oldalra csellengése, stb,..stb,..stb. Ez irritálja és huncut gondolkodásra készteti eme párt katonáit, defenzív stratégiájuk pedig egy személyi kultuszon alapuló, de a lakosság finanszírozta öntömjénező netlap csatasorba állítása, A címmel semmi baj! AVE !

2008. 04. 24. 16:52

Valóban érdekes okfejtéseket olvastam a jópénzes tanulmányban, bár személyesen egy oldal sem érint, és nem szavaztam balra, mindjárt a cím: ha az űrhajósok is ilyen pontos számsorral indultak volna a Holdra, még keresnék mindig, nevezetesen EGY(kötőjel) KETTŐ milla!

Most nem boncolgatom az évek alatti számmisztika városházi adatait, csak tanulságul a nagy érdeklődést, regisztráció nélkül minden oldalról: közel nyolc óra alatt közel ezer olvasó! Elgondolkodtató, nem?

2008. 04. 24. 16:38

A tanulmány nem a nyilvánosságnak készült. A szerzők a fizető megrendelőhöz voltak őszinték. Nagy érdem...

Számomra az a tanulság
- hogy a politika önmagáért küzd, a politika célja önmaga - ebből a politikusok és a köréjük szerveződő, belőlük élő és értük tevékenykedő egyének és cégek jól megélnek;
- hogy a politikusok és a fent említettek annyira elszakadtak a valóságtól, hogy képtelenek elhinni, hogy vannak mérlegelni, gondolkodni képes civilek, akik nemcsak úgy tesznek, mintha az utca emberei lennének, hanem azok: azonosak önmagukkal.