Máris változik az orvosok támogatási rendszere
2008. ápr. 17.

<p>Úgy néz ki, hogy az előző támogatási verziónak, amely havi 60.000 forintot juttatott azon háziorvosoknak, akik részt vesznek a - háziorvosi praxisok folyamatos betegellátás biztosítására szervezett - kistérségi szintű központi háziorvosi ügyeletben, nem volt osztatlan sikere. Információink szerint a 11 érintett orvosból hárommal sikerült szerződni idáig. De most változik a rendszer.</p>

A mai testületi ülésen kerül a képviselők elé egy határozati javaslat, mely szerint törlik a feltételek közül, hogy a támogatás csak azon területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosok részére nyújtható, akik részt vesznek a - háziorvosi praxisok folyamatos betegellátás biztosítására szervezett - kistérségi szintű központi háziorvosi ügyeletben.

A támogatást kiterjesztenék a fogorvosokra is.

A támogatás mértéke:

  • 2008. április hónapra a felnőtt háziorvosi és felnőtt fogorvosi praxisokra egyaránt 60.000.- Ft,
  • a kistérségi szintű központi háziorvosi ügyeletben résztvevő felnőtt háziorvosi praxisok esetében praxisonként 2008. május 1-jétől havi 90.000.- Ft,
  • az ügyeletet nem vállaló felnőtt háziorvosi praxisok esetében 2008. május 1-jétől 30.000.- Ft,
  • a felnőtt fogorvosi praxisok esetében 2008. május 1-jétől 90.000.-Ft.

Amint látszik a háziorvosoknál továbbra is fennmarad az, hogy az ügyeletet vállalók több kompenzációt kapnak, viszont újdonság, hogy az ügyeletet nem vállalók is május 1-től pénzhez jutnának, igaz ez 60.000 forinttal lenne kevesebb az ügyeletet vállaló orvosokénál.

A fenti támogatás maximum 2008. december 31-ig szól, amennyiben azonban a központi költségvetés a felnőtt háziorvosi és felnőtt fogorvosi praxisok részére kompenzációt nyújt úgy a támogatás megszűnik.

A döntés költségvetési vonzata 11 háziorvost és 4 fogorvost figyelembevéve 11,7 millió forint.

Bekerült még egy pont a határozati javaslatba, mely szerint a Képviselő-testület a gyermek háziorvosi, valamint a gyermek fogorvosi praxisok részére - amennyiben a vizitdíj eltörlésével kapcsolatban az OEP a finanszírozást csökkenti – a csökkenés mértékét figyelembe véve a későbbiekben támogatást nyújt.

(forrás)