Esztergom példaértékűen szépíti környezetét
2007. ápr. 2.

<p>Városszépítési munkáért járó oklevelet adományozott Esztergomnak a Természetbúvár Egyesület a Magyar Tudományos Akadémia épületében.</p>

A szakemberekből álló csoport az általuk kezdeményezett „Tegyük szebbé szűkebb pátriánkat! – Köszöntsük renddel, tisztasággal hazánkat az Európai Unióban!” országszépítő mozgalom keretében végzett kiemelkedő munkája elismerését fejezte ki a királyvárosnak.

A rendezvényt már-már hagyományszerűen háromévente ismétli meg a Természetbúvár Egyesület, és idén is számos, településfejlesztő, környezetvédő projekt nyert elismerést. A program első részében „Eltűnő táji sokféleség” címmel Tóth András Albert főiskolai tanár tartott előadást a megjelenteknek. A díjkiosztót megelőzően Garancsy Mihály, a Természetbúvár Egyesület ügyvezető elnöke méltatta az oklevélre méltó településeket.

Garancsy Mihály kiemelte, hogy Esztergom városa szépítésével, a környezeti és esztétikai erózió megakadályozásával az ország minden települése számára példát mutatott. Ezt követően került sor az országszépítő mozgalom legjobbjainak elismerésére. Esztergom képviseletében az oklevelet Meggyes Tamás polgármester vette át az egyesület vezetőjétől. A Természetbúvár Egyesület indoklásában kiemelte: a királyváros vezetése a város lakóinak bevonásával hosszú évek óta végzett kiemelkedő és példamutató városszépítési munkájáért, a szelektív hulladékgyűjtés példás megszervezéséért méltó a komoly elismerésre. Az esztergomi polgármester az elismerés kapcsán elmondta: Esztergom 1996-tól, már a kiírást követően az elsők között jelen volt az országszépítő mozgalomban. Esztergom első embere úgy látja, hogy a város újabb környezetvédő feladatai között kell, hogy szerepeljen a zöldterületek gyarapítása.

A Magyar Tudományos Akadémián megtartott rendezvényen Esztergom mellett a Természetbúvár Egyesület vezetősége oklevélben részesítette többek között Nagyatád, Sándorfalva, Becske, Csobánka, Milota, Jászberény, és Orfű települést, valamint a budapesti XIII. kerületet.

A természetvédő egyesület elnöke a fenti címmel jelzett mozgalom céljaival kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azok továbbra is a hulladéklerakók feltérképezését, felszámolását, valamint a közterületek megtisztítását jelentik. A kiírók a továbbiakban is azt várják az országos szintű megmozdulástól, hogy a települések az önkormányzatok irányításával és közreműködésével, a helyben élők, a helyi cégek, és a civil szervezetek bevonásával tisztábbá, otthonosabbá tegyék Magyarországot.

(forrás)