Költöznie kell idén a Szent István Gimnáziumnak
2007. márc. 28.

<p>Többéves folyamatnak tervezte az önkormányzat az esztergomi tanintézmények végleges helyre költözését. A Szent István Gimnázium a mostani tanévet még a jelenlegi épületben zárja, a 2007/2008-as ciklust viszont már új helyen kell, hogy elkezdje az iskola.</p>

Sitku Pál, az esztergomi Szent István Gimnázium igazgatója a Hídlapnak elmondta, hogy a Kis-Duna-parton lévő épületegyüttest a fenntartó az állami kártalanítási folyamat részeként visszaadta a Szatmári Irgalmas Nővéreknek. A folyamatban a közgazdasági szakiskola és a Balassa szakiskola került el innen elsőként, a Szent István Gimnázium pedig egy korábbi szerződés alapján 2006-ban már csak komoly bérleti összegek fejében maradhatott az épületben. Az egyház tervei itt létesítendő óvodáról, általános- és középiskoláról szólnak, így eldőlt, hogy a Szent István Gimnáziumnak is költöznie kell. Sitku Pál úgy tudja, hogy ez év június 30-áig kell az általa vezetett iskolának elhagynia a folyóparton lévő épületet, az új hely tekintetében azonban még nem kaptak pontos információt a városházától. Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy azt tervezik, hogy a Dobó Gimnázium tetejére épülne egy újabb szint, ahol helyet kapna a gimnázium, Sitku Pál azt válaszolta, hogy ezt a verziót csak „vészmegoldásként” ismeri.

Az intézményvezető polgármesternek írott, témával kapcsolatos korábbi levelében több variációt is javasolt a költözéssel kapcsolatban. Az igazgató azt is hangsúlyozta, hogy a gimnázium számára az önállóság fenntartása fontos kritérium. A Szent Istvánról elnevezett esztergomi középiskola az ország és a megye egyik legrégibb alapítású és legjobb hírű iskolája, ebben az évben ünneplik az alapítás 320. évfordulóját. Emiatt is érthető, hogy az „Istvánosok” szeretnének végre méltó helyre kerülni. Városházi forrásból úgy tudjuk, hogy az iskola ügyében még nem fogalmazott meg végleges állásfoglalást a képviselő- testület. A tervek között ugyanakkor egyre élesebben az az elképzelés körvonalazódik ki, hogy a Szent István Gimnázium a Bazilikával szemközti épületbe költözzön. Erre viszont akkor lenne lehetőség, ha a Balassa iskola és a Kőrössy kollégium a Kanonok-sorra költözne. (Hídlap)

(forrás)