Több ezer gyermek, 100 foglalkozás, 25 iskola, 2 ország – elindult a megújuló energiás szemléletformálás
Környezetünk
2008. márc. 21.

<p>A Megújuló-energia, megújuló program keretében elindult szemléletformáló akcióra két héten belül 25 iskola jelentkezett, ahol várhatóan több ezer gyermek ismerkedik meg a megújuló energiákkal. Az egyesület munkatársai Szlovákiába is kaptak meghívást, és az iskolai foglalkozások mellett rendezvényeken is népszerűsítik a zöld energiákat. Ebben a témában, megyénkben ilyen léptékű környezeti nevelési programsorozatra még nem volt példa.</p>

2008. márciusa és júniusa között a magyar-szlovák határ menti térség iskoláiban zajlik a szemléletformáló kampányunk környezeti nevelési része. Március hónapban eddig 20 foglalkozáson, mintegy 1017 fiatal vett részt, csak a Duna Múzeum által szervezett Víz Világnapján további 500 fiatallal találkozunk. Dorog, Tát, Tata, Környe, Piliscsaba, Esztergom iskoláiban már volt, további 14 településen pedig az elkövetkező hónapokban lesz megújuló energiás foglalkozás. A szemléletformáló kampány középpontjában a megújuló energiák használata, valamint az energiatakarékossági kérdések állnak. A foglalkozások az oktatási intézmények részére díjmentesek, abban alsó és felső tagozatos diákok, középiskolások is részt vesznek. A foglalkozások során megújuló energiákat hasznosító modelleket, szituációs játékokat, posztereket, számítógépes alkalmazásokat használunk.

Az oktatási intézményekben tartott foglalkozások mellett különböző rendezvényekre is meghívást kaptunk (Dorog: Nap-út Nap, Tatabánya: Környezetvédelmi Világnap, stb.), ahol kiállító standdal, információs anyagokkal adunk tájékoztatást a programról, energiahatékonyságról, megújuló energiákról.

Horváth Zoltán, a szemléletformálási program vezetője elmondta: „A visszajelzések alapján elmondható, hogy nagyon nagy az érdeklődés a program iránt. Így nem tudunk minden iskolába eljutni, de azok az iskolák, amelyek nem tudnak bekapcsolódni a programba, nem maradnak segítség nélkül, mivel az oktatási módszertani anyagokat, tapasztalatokat stb. honlapunkon letölthető formában hamarosan rendelkezésre bocsátjuk az oktatási intézményeknek”.

A Megújuló energia-megújuló határvidék foglalkozásai, a megyében az eddig volt legjelentősebb környezeti nevelési programsorozat ebben a témában. A gyermekek oktatása azonban csupán az egyik szakasza a szemléletformálásnak, áprilistól indul a második elem, melyek fő célcsoportja a pedagógusok lesznek.

Bővebb információ:

Szuhi Attila, kommunikáció Horváth Zoltán, környezeti nevelési programvezető

Tel.:30/563-7749 Tel:20/472-1099

szuhia@t-online.hu e-mail: ekoku@zpok.hu

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület „Megújuló energia-megújuló határvidék” c. programja az Európai Unió 39 millió forintos támogatásával valósul meg. A program részeként feltérképezésre kerül Komárom-Esztergom megye és az Ister-Granum Eurorégió megújuló energiaforrás potenciálja, összegyűjtjük a legjobban alkalmazható példákat, felépül egy ökoház és ökopark Esztergomban és széleskörű szemléletformálási kampány indul. Partnereink az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség.

(forrás)