Esztergom nemet mond Molnár Lajosnak
2007. márc. 23.

<p>A Fővárosi Bírósághoz fordul az esztergomi kórház ágyszámcsökkentésére vonatkozó miniszteri döntés miatt a város önkormányzata. A település polgármestere az InfoRádióban elmondta: erről a csütörtök esti ülésen határoztak.</p>

Meggyes Tamás közölte: várhatóan nem írják alá az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral a kórházi ágyszámstruktúra megváltoztatásáról szóló szerződést.

Hangsúlyozta: Molnár Lajos egészségügyi miniszter döntése azért is elfogadhatatlan, mert Esztergomban már eredetileg is az országos átlagnál jóval kevesebb, 55 kórházi ágy jut 10 ezer lakosra.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a nemrégiben még csődközeli állapotban lévő intézményt a fenntartó önkormányzat a helyi lakosok pénzéből tette ismét működőképessé.

Több mint hetven kórház fenntartója nem akarja aláírni az új finanszírozási szerződést az OEP-pel: jogi útra terelik az ügyet – tudósít a Világgazdaság is. E hét végén adja át az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak az áprilistól új kapacitással dolgozó kórházak működési engedélyeit. Jövő szombatig ennek alapján köt új finanszírozási szerződést a biztosító az intézményekkel.

Több kórházfenntartó nem ért egyet az egészségügyi miniszter egyoldalú kapacitásmérséklési döntésével. Rosszul járnak azonban azok a kórházak, amelyek a jövő hét végéig nem írják alá az új finanszírozási szerződést az OEP-pel. Ők csupán az egészségügyi miniszter határozata szerint csökkentett kapacitásokkal arányos teljesítmények 70 százalékának megfelelő összegre számíthatnak.

Nem indulhatnak továbbá a 7,5 milliárd forintos szerkezetátalakítási pályázaton sem. Mivel az OEP három hónapos csúszással fizet a kórházaknak, a szerződést alá nem írók júliustól kerülhetnek bajba. A lap információja szerint hetvennél több kórházfenntartó nem kívánja aláírni az új szerződést, így jogi procedúra indulhat.

A súlyponti kórházak többsége egyébként a teljesítményeik növekedése miatt a korábbinál akár 20-30 százalékkal nagyobb bevételhez juthat. A szaktárca számítása szerint a második félévtől minden kórház jobban járhatna, mivel áprilistól tízezer forinttal, 146 ezerre nő a gyógyításért járó országos alapdíj összege.

(forrás)