A buszok biztosan költöznek, de azt még nem tudni, mikor
2007. márc. 20.

<p>Egy hónap türelmi időt adott a város a buszpályaudvar építésének ügyében a Tesconak</p>

Elfogyott a város türelme a Tesco mellé építendő új buszvégállomás körüli hercehurcát illetően: amennyiben az április 19-i testületi ülésre sem érkezik pozitív válasz az áruház tulajdonosaitól, Esztergom módosítja a településrendezési tervet és teljesen új koncepciót dolgoz ki a projekt megvalósítására.

Hat éve merült fel először és zajlik azóta is különböző szinteken az egyeztetés és ígérgetés a város új, korszerű buszvégállomása ügyében. A mai napig még csak megközelítőleg sem tudja senki megjósolni, mikorra tűnnek el a belvárosból az elavult, lepusztult bódék és buszbeállók. Az esztergomi önkormányzat most azonban megelégelte a várakozást és a legutóbbi testületi ülésen arról is döntöttek a képviselők, hogy egy ultimátumszerű megállapodás-tervezetet küldenek a Tesco nagy-britanniai központjába, amire április 19-ig várják az multicég reakcióját. Az önkormányzat ajánlata a következő: eladják a Tesconak az érintett területet, az áruház megépíti az állomást, amit használatra 99 évre bérbe vesz az önkormányzat.

Ezentúl pedig Esztergom mint használó szabadon eldöntheti, hogy a Vértes Volánnal, avagy más céggel köt-e szolgáltatási szerződést. A további módosításoknak, tárgyalásoknak már nem látja értelmét a városvezetés. A tervek szerint egyébként közvetlenül az áruház mellett csak a tizenvalahány EU-konform buszbeálló kapna helyet, az éppen használaton kívüli járművek 100–150 méterrel távolabb, a Tesco mögötti területen parkolnának. A mielőbbi megvalósítás mindkét félnek érdeke, hiszen az áruház jócskán megnövelhetné forgalmát, mert az állomáson várakozók valószínűleg ott rendeznék bevásárlásaikat, míg a halogatással egyenes arányban nemcsak az esztergomiak – főként a Simor János utcában lakók – türelme fogy, hanem az építési költségek is nőnek. Hardy Mihály, a Tesco szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a beruházással kapcsolatban napokon belül végleges elvi döntés születik és megerősítette: vállalnák az állomás megépítését. Talán a várható forgalombővülésre is számítanak, mert egyben bővíteni szeretnék az áruház pénztáron kívüli üzletsorát és benzinkutat is építenének az esztergomi hipermarket mellé. A három felet érintő megállapodásból azonban úgy tűnik, a Vértes Volán végképp kiszorult: leginkább ahhoz a két évvel ezelőtt kötött megállapodáshoz ragaszkodnának, miszerint a pályaudvar és a terület az ő tulajdonuk lenne, nem pedig az áruházé. Kérdésünkre Horváth István vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a vállalatnak és az utazóközönségnek is a mielőbbi háromoldalú megegyezés az érdeke, és nem kívánják hátráltatni a folyamatot: várják, hogy milyen egyezségre jut végül egymással az áruház és a város.

A Tesco nemcsak esztergomi üzletét bővíti, hanem új áruházat is épített. A dorogiak április 1-jétől vásárolhatnak az új, csak élelmiszert forgalmazó szupermarketben.

(Hídlap)

(forrás)