Kivitelezés előtt áll az Ökoház
Környezetünk
2008. febr. 25.

<p>Március elején megkezdődik az Esztergomban felépülő Ökoház kivitelezése. A jogerős építési és a szakhatósági engedélyek birtokában, a napokban záródik le a kivitelező kiválasztása, és a tervek szerint júniusban már kulcsra kész állapotban várja a látogatókat az innovatív épület.</p>

A Borosházi Tamás építész által tervezett épület egyedi megjelenése szoros összhangban van az épület funkcionalitásával. Az épület dőlésszöge, nagy üvegfelületei a passzív napenergia hasznosítását szolgálják. Ezek mellett napkollektoros és újdonságként légkollektoros rendszerek biztosítják az épület fűtését, melegvíz ellátását. A napelemek az elektromos áram biztosításában játszanak szerepet, akárcsak az épület tanösvényén felállítandó szélkerék is.

A fenti ökotechnikai berendezéseket az egyesület több millió forint értékben már megvásárolta, felállításukra és beüzemelésükre az épület kivitelezésével párhuzamosan kerül sor. A kivitelező kiválasztása a napokban zárul le, a nyertesnek komoly szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie, hiszen az ökotechnikai berendezések beépítése egyedi megoldásokat követel. „A példa értékű épület a kivitelező számára is komoly referenciát jelenthet.” – állítja Ledzényi András a projekt vezetője.

Az épület mellett kiemelt szerepet tölt be a telek is, ahol egy tanösvény kerül kialakításra, amely környezeti nevelési célokat szolgál és az ökotechnikai berendezések mellett az ökológiai gazdálkodás alapjait is felvillantja (komposztálás, gyógynövénykert, stb.). Az épület szennyvíztisztítását egy eleveniszapos biológiai eljárással előkezelt un. nádgyökér-zónás természetközeli szennyvíztisztító végzi majd, ami a természet öntisztuló folyamatait felhasználva tisztítja a kommunális szennyvizet. A tanösvényen információs panelok és szakmai vezetés biztosítja a látottak minél jobb bemutatását.

A tervek szerint az épület június elejétől várja a látogatókat. Az iskolai csoportok, kirándulók, a környék lakói és a szakemberek számára szakmai vezetés biztosítása mellett próbáljuk a megújuló energiaforrásokat népszerűsíteni. Az épület pedig az ismeretterjesztés mellett szakmai programok, rendezvények számára biztosít helyszínt.

Bővebb általános információ:

Műszaki információ a kivitelezésről

Szuhi Attila, kommunikációs-munkatárs Ledzényi András

Tel.:30/563-7749 Tel.:30/469-7448

e-mail: szuhia@t-online.hu e-mail:ekoku@invitel.hu

Háttérinformáció:

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület „Megújuló energia-megújuló határvidék” c. programja az Európai Unió 39 millió forintos támogatásával valósul meg. A program részeként feltérképezésre kerül a megye és az eurorégió megújuló energiaforrás potenciálja, összegyűjtjük a legjobban alkalmazható példákat, felépül egy ökoház és ökopark Esztergomban és széleskörű szemléletformálási kampány indul. Partnereink az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség.

(forrás)