Kincsek után kutatnak a Dunakanyarban
2008. febr. 21.

<p>A mohácsi csata után elmenekülő Mária királyné kincseit rejtik azok a hajók, amelyeket márciustól régészek keresnek a Duna esztergomi szakaszán. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal búvárrégésze az InfoRádióban elmondta: a rendkívül költséges kutatást egy alapítvány támogatásának köszönhetően kezdhetik meg.</p>

Várhatóan márciusban kezdik meg a Dunakanyarban, Esztergom és Dömös között azoknak a hajóknak a felkutatását, amelyeken Mária királyné és udvartartása menekült és menekítette kincseit 1526 őszén - mondta az InfoRádióban Tóth János Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze.

A vesztes mohácsi csata és II. Lajos halála után özvegye csaknem 60 hajóval próbált Bécs felé menekülni, Esztergomnál azonban az ottani kapitány rajtaütött a karavánon, hogy kifossza azt. A hajók egy része el tudott menekülni - előbb Pozsonyig, majd Bécsig jutottak -, sok azonban elszabadult a karavánból, majd elsüllyedt.

A roncsok azóta sem kerültek elő. Hogy pontosan miket szállíthattak, arra a régész sem tudott válaszolni, de arra számít, hogy nemesfémből készült tárgyakat, könyvmaradványokat, díszes öltözeteket, de akár konyhai eszközöket is találhatnak a folyó medrében, az üledék alatt.

A felkutatás ugyanakkor nem könnyű feladat. A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat búvárrégészei egyszer már megpróbálták felkutatni a területet, megfelelő eszközök hiányában azonban nem jártak nagy sikerrel.

Most azonban korszerű eszközökkel vágnak neki a munkának: szonár segítségével vizsgálnak át azt a területet, amelyről az utóbbi időben, alacsony vízállásánál egy régi hajóborda is előkerült, a hangradar ugyanis jelzi az évszázados üledék alatti tárgyakat. A számukra fontos helyeket pedig GPS segítségével jelölik meg a búvárrégészek.

Tóth János Attila elmondta: egyelőre csak a terep feltérképezésére van pénzük, a hajók feltárására, kiemelésére - amely hatalmas költségeket jelenthet -, még nincs fedezet.

inforadio.hu

(forrás)