Idén is lesz Várszínház
2007. márc. 6.

<p>Az Esztergomi Várszínház idén a tizennyolcadik nyári évadjára készül. A műsort a megszokott koncepció alapján állították össze: lesz saját és közös bemutató, német nyelvű előadás, eljönnek vendégszerepelni a határon túli magyar színházak, és régről jól ismert előadókat is köszönthetünk majd újra a világot jelentő esztergomi deszkákon.</p>

Amint azt az esztergomi közönség az elmúlt években megszokhatta, a várszínház nyári előadássorozata idén is a régió diák-színjátszóköreinek Vár a színhely című seregszemléjével veszi kezdetét június 22-én, pénteken este. Egy héttel később, június 29-én kerül majd sor az évadnyitóra, amely Görgey Gábor Huzatos ház című történelmi darabja lesz a Budaörsi Játékszín előadásában. A nyári hétvégéken természetesen idén is színpadra lépnek majd a határon túli magyar színházak művészei: révkomáromi, nagyváradi, szabadkai és bambergi társulatok.

A révkomáromi Jókai Színház Martin McDonagh Macskabaj című gengsztervígjátékát és Federico Garcia Lorca Vérnász című balladáját hozza el az esztergomi közönségnek, a Nagyváradi Szigligeti Társulat a Csatorna című kortárs történelmi drámával, az Esztergomban eddig még csak egyszer bemutatkozott Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Záróra című kortárs zenés produkcióval, a bambergi Hoffmann Színház pedig egy német nyelvű kétszemélyes musical-lel érkezik városunkba. A hétvégi előadások mellett idén is lesznek szerda esti programok, azaz „Várszerdák”, a gyermekek számára pedig ismét megrendezik augusztusban a Bábtábort. Régi vendégként üdvözölhetjük majd a színpadon Hobót, Müller Péter Sziámit, Tolcsvay Lászlót és barátait, a L’art pour L’art Társulatot, de érdekesnek ígérkezik a Ghymes-ből ismert Szarka Gyula Bor és a lányka című estje és a nemrég újra összeállt esztergomi Cécó zenekar Viszockij-előadása is.

Az önkormányzat azon túl, hogy nem csorbította a színház számára eddig nyújtott több mint 8 millió forintos támogatás összegét, gondoskodik a leromlott állagú nézőtér sorainak lépcsőzetes felújításáról, ezen kívül idén megkezdődhet az életveszélyessé vált felső kerengő rekonstrukciója is. A városi források mellett az Esztergomi Várszínház a Szabadtéri Színházak Szövetségének juttatott pályázati forrásból és a belépőjegyek bevételéből fedezi működését.

Forrás: www.esztergom.hu

(forrás)