Közös magyar-szlovák történelemkönyv?
2007. márc. 6.

<p>A Szlovák Nemzeti Párt elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy valaha is közös magyar-szlovák történelemtankönyv lásson napvilágot. Jan Slota úgy látja: a szlovák és a magyar történelemfelfogás között alapvető különbség van.</p>

A Robert Fico kormányában részvevő Szlovák Nemzeti Párt elnöke most arra reagált, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és szlovák partnerintézménye, a SAV egyes történészei évek óta közös tankönyv szemléleti alapjainak kialakítására törekszenek különböző szakmai fórumokon.

Ezzel a kérdéssel egyébként a magyar-szlovák alapszerződés értelmében működő vegyes bizottság is foglalkozik.

Az elképzelés szerint a diákok az eddigiektől eltérő, a két nép közös történelmét árnyaltabban, hitelesebben leíró tankönyvből tanulnák a történelmet. Nem hiányoznának és olyan érzékeny témák, mint a trianoni kérdés, valamint a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok megítélése.

A magyarellenességéről ismert Jan Slota határozottan elutasította a kezdeményezést. Mint mondta, a magyar és a szlovák történelemszemlélet az elvi ellentétek miatt összeférhetetlen, ezért semmiféle közös tankönyvnek nincs helye.

Jan Slota indoklása szerint közös tankönyv azért sem készülhet, mert közismert, hogyan ítélik meg a szlovákok azt, miképpen rohanták le az ősmagyarok Európát, s hogyan látják ezt maguk a magyarok. Ez összeférhetetlen, mivel az egyik a feketét fehérnek látja, a másik meg fordítva, így bajosan lehet közös nevezőre jutni - mondta.

Az SNS irányítása alatt lévő oktatási tárca már íratja is a szlovák általános és középiskolákban rövidesen használatos négy új történelemtankönyvet.

Forrás: inforádió.hu

(forrás)