Kutatják Mária királyné 1526-ban elsüllyedt kincses hajóit

Kutatják Mária királyné 1526-ban elsüllyedt kincses hajóit

2008.01.11. 16:23

A mohácsi csata után Budáról menekülő királyné és udvartartása ingóságait egy hajókaraván szállította Bécs felé. Esztergomnál azonban az ottani kapitány rajtaütött a menekülőkön, a zűrzavarban néhány hajó elsüllyedt. Magyar régészek most amerikai támogatással kutatnak majd a kincsek után.

Mária királyné (1505-1558, II. Lajos magyar és cseh király felesége)

.

A Hungaria Nostra Foundation of Los Angeles Inc. és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megállapodása nyomán az amerikai alapítvány 10000 dolláros támogatást nyújtott Mária királyné 1526-ban Esztergom térségében elsüllyedt hajóinak felkutatására – adta hírül a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A mohácsi csata után Budáról menekülő királyné és udvartartása ingóságait egy hajókaraván szállította Bécs felé. Esztergomnál azonban az ottani kapitány rajtaütött a menekülőkön. A zűrzavarban néhány hajó elszabadult, majd elsüllyedt. Ez a karaván szállította a királyi kincstárat is, amelynek nagyobb része eltűnt.

A teljes hír elolvasható a következő oldalon: www.geographic.hu

valamint: www.hirextra.hu

Az érdekes témáról a magyarbuvar.hu oldalon:

"SZEMELVÉNYEK A BÚVÁRRÉGÉSZET TÖRTÉNETÉNETÉBŐL

Mit rejtenek a hazai vizek mélyei, sekélyesei?

.....A víz mélyén lévő régészeti maradványok közül meglehetősen közismertek - az előzőekben már említett - Mária királyné kincses hajói. Ebben az esetben történelmi tényről van szó, korabeli feljegyzések tanúskodnak a hajók pusztulásáról. A roncsok nyughelye valahol a Dunában, Esztergom magasságában van. Ebben az esetben "még" ötszáz évesek sincsenek a maradványok, de eddig - sajnos - nem sikerült az elsüllyedt hajók nyomára bukkanni..."

magyarbuvar.hu

2009.09.05. 15:58

Hölgyeim és uraim, a Mária királyné kincses hajóiból már sok minden elökerült,melyek láthatóak a leletek.lapunk.hu oldalon.

2008.08.13. 22:57

Nu, ahogy olvasom, egy darab mélygarázsból kijönne a projekt.

2008.08.12. 20:44

"Szenzációs felfedezésként egy 480 éve hullámsírban megbújó dunai hajó maradványait jelezték a műszerek a Dunakanyarban, az egyedülálló lelet további feltárásához most szponzorokat keresnek - közölte a kutatást irányító búvár-régész."

www.kemma.hu

2008.07.08. 17:20

Középkori aranyat keresnek a Dunában 2008. július 8. 14:32

A mohácsi tragédia után Mária királynő saját és az ország kincseivel megrakott hajókkal menekült Pozsony, Bécs felé. Útközben azonban rablók támadtak rá, néhány hajó elsodródott és elsüllyedt. Egy magyar búvárcsapat most abban a reményben kutatja a Duna fenekét, hogy rátalálnak a középkori magyar állam kincseire, a királyi udvar emlékeire - Vizes Hetek a FigyelőNeten.

www.fn.hu

2008.01.12. 15:55

"Egy amerikai alapítvány tízezer dollárral segíti Mária királyné 1526-ban, Esztergom térségében elsüllyedt hajóinak felkutatását - tájékoztatta lapunkat Tóth János Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze."

nol.hu

2008.01.11. 23:40

Szerintem ez egy nagyon érdekes és izgalmas téma. Remélem mihamarabb sikeres lesz a kutatás.

Az iskolában mi nem tanultunk II. Lajos feleségéről, de az utóbbi években nálunk is több figyelem irányult rá, többek közt pár éve külön kiállítást szenteltek neki Budapesten és Pozsonyban.

Németalföldi kormányzóként nagy tiszteletnek örvendett, amit talán az is bizonyít, hogy Brüsszelben a Szent Mihály Székesegyház egyik oldalhajójának ólomüvegén is megörökítették- férjével, II.Lajossal együtt.

2008.01.11. 19:12

Ne legyünk szemérmesek: az esztergomi várnagy megpróbálta magyarországon tartani a kincseket, megakadályozni a magáncélú kivitelt. Részben sikerrel, ugyanis van, ami nála maradt, van ami ment Mária királynéval és egy részre kárba veszett. Az eseményt az egyik oldal rablásnak mondta, a másik pedig ....(?)

2008.01.11. 18:44

Ha jól tudom ( valami ismeretterjesztő filmben mintha hallottam volna erről) a tengereken elsűlyedt hajóknál az lesz a tulajdonos, akié az adott felségterület. Talán itt is lehet valami hasonló érvényben.

2008.01.11. 17:07

Remélem,hogy sikerülni fog,igaz merem remélni azt is ,hogy lesz egy szerződés,hogy az a Magyar Állam tulajdona és nem a megtalálóé. Szeretném majd látni ESZTERGOM MÚZEUMÁBA és az unokáimnak meg mutatni.Isten segítsen bennünket.