Ön a Sándor? Akkor nem mehet be!
2007. dec. 18.

<p>Az állásába jogerősen visszahelyezett esztergomi jegyző, Csomor Sándor a legutóbbi testületi ülésen megpróbálta ismét elfoglalni állását. Azonban egy jogerős, az önkormányzati testületre kiszabott 200 ezer forintos rendbírság birtokában sem jutott közelebb irodájához. Egy baráti szívességet teljesítő biztonsági őr ugyanis még azt is megakadályozta, hogy szünetben bejusson az ülésterembe.</p>

December 13-a nem csak Luca napja volt. Az esztergomi, fideszes polgármester Meggyes Tamás és az állásába jogerősen visszahelyezett régi-új jegyző, Csomor Sándor életében is fordulópont volt ez a nap. Aznap ülésezett ugyanis a képviselőtestület, melyre ismételten szeretett volna bejutni Csomor, ám egy marcona biztonsági őr már egy távoli folyóson útját állta.

"Ön a Sándor? Akkor nem mehet be!"

Az állásába 2007. februárjában jogerősen visszahelyezett esztergomi jegyzőt azóta sem engedi irodája közelébe a helyi polgármester, a fideszes Meggyes Tamás. A dolgok odáig fajultak, hogy Csomor Sándor rendbírság kiszabását kezdeményezte a képviselőtestülettel szemben. Erről is jogerős ítéletet hozott a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság, 2007. november 13-án. A végzés szerint a másodfokú bíróság helybenhagyta az esztergomi városi Bíróság által kiszabott 200 ezer forintos pénzbírságot, illetve arról rendelkezett, hogy a végzés kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles az esztergomi önkormányzat Csomor Sándort visszavenni állásába.

Mindezekkel a dokumentumokkal felszerelkezve indult el Csomor a december 13-ai testületi ülésre. Úgy tudjuk: tervei között elsősorban nem az iroda elfoglalása szerepelt, egyszerűen csak át akarta adni a jogerős végzést a rendbírságról, valamint arról, hogy 15 napon belül vissza kell helyezni az állásába. Azonban keserű csalódás érte. A folyosón egy marcona, ámde civilben lévő biztonsági őr fogadta. "Nem mehet be." "Miért?" "Ön a Sándor, vagy nem?" "Igen." "Akkor nem mehet be." Kiderült: egy, több önkormányzati intézményt - köztük a polgármesteri hivatalt is - védő biztonsági cég szolgálaton kívüli munkatársa igyekezett megakadályozni, hogy a jegyző eljusson az ülésre.

Az indokok között az szerepelt, hogy éppen zárt ülés zajlik. A nyílt ülésre bemehet - hangzott az indoklás. Ennek azonban ellentmond, hogy Csomor Sándor az ülés szünetében sem jutott be a terembe. A purparlé közepette megjelent a jegyzői iroda munkatársa Tóth Gábor, aki nem volt hajlandó átvenni a dokumentumot. A biztonsági őr viszont számos meglepő dolgot mondott el Csomornak. Úgy tudjuk, hogy D. A. nem is volt szolgálatban az ominózus napon. Elmondása szerint a Csomor kirúgása után megválasztott jegyző, Marosi György kérésére teljesített - úgymond - "baráti szívességet".

Büntetési tétele egy év

Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni Marosi Györgyöt is. A jegyző azonban nem volt hajlandó érdemben kommentálni az értesülést. Nem csak Marosi, de Meggyes Tamás irodavezetője is mindent megtett azért, hogy lapunk munkatársa ne tudjon megfelelő fotókat készíteni az esetről. Igaz, Sipos Sándor azt mondta: nem akadályozta munkájában, de érdekes módon mindig vagy a keze, vagy a feje, vagy egyéb, kevésbé nemes része lógott be a készítendő fényképbe.

Csomor Sándor a STOPnak úgy nyilatkozott, hogy a végrehajtást elrendelő bíróságtól kéri, hogy immár személyesen Meggyes Tamást sújtsák pénzbírsággal. Ezzel megegyező jogi véleményt hangsúlyozott a STOPnak Magyar György is, aki azonban hangsúlyozta: az ügy pontos ismeretének hiányában általánosságban monda el észrevételeit. Az ügyvéd szerint a biztonsági őr akadályozta a végrehajtást. Ez vétségnek minősül, s egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ezzel az üggyel összefüggésben Csomor ismeretlen tettes ellen tehet feljelentést a rendőrségen.

Magyar is megerősítette, hogy érdemes ismételt végrehajtási bírság kiszabását kérnie, illetve végső soron a karhatalmat is igénybe veheti annak érdekében, hogy visszakerülhessen állásába. Az ügyvéd szerint e mellett Csomor vagyoni és nem vagyoni kárának megtérítését is kérheti, annak kapcsán, hogy hiábavalóan utazott le a testület ülésére, illetve ha valami egyéb joghátrány érte az állásába történő visszahelyezése kapcsán. A szakember azonban megjegyezte: az, hogy nem engedték be Csomort a testület ülésére, nem minősül a személyes szabadság korlátozásának. Nem zárták be egy irodába, "csupán" egy olyan grémium ülésére nem jutott be, ahol a többség szemében persona neon grata - hangsúlyozta Magyar György.

Forrás: www.stop.hu

(forrás)