Kereszt-rejtvény 6.
Kultúra
2007. dec. 13.

<p>Egy sajátos városismereti játékra ( kereszt-rejtvény ) invitálom a tisztelt és érdeklődő olvasókat. Minden héten felkerül egy kép ( Lekli Szabolcs fotóiból ) a városunkban található keresztek egyikéből bízva abban, hogy lesznek olyanok, akik választ adnak arra, hogy hol is található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</p><p>[Image:1334]</p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb. ) nem hozzászólás formájában várnám ( ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

A múlt heti heti kép:

esztergom-anno.hu

Megfejtés:

" Bőgős " kereszt. A Sas hegy mellett, a Vaskapu alatt Hoffbauer Mátyás molnár mester 1785-ben fakeresztet készíttetett és gondozására alapítványt is tett. 1898-ban a tönkrement helyébe új került. Az ezredforduló előtt a cserkészek újították fel. A " bőgős " elnevezés valószínű onnan ered, hogy a fémlemez Krisztustest az erős szélben " brummogó " hangot adott, ami a nagybőgő hangjához hasonló. A kép is már csak emlék, mivel a Krisztustest évek óta nincs meg, a kereszt farésze is pótlás.

Rövid beszámoló Gerdy felfedezőútjáról:

+van, ma megtaláltam... A Hármas-sziklától kb. 100 méterre van, ill. ha a Siszler útról megyünk fel, akkor a piros és zöld turistajelzés találkozásánál. Sajna a Krisztus már nincs meg, csak a kereszt!

Anyu 54 tollából:

A képen az azóta sajnos vandál kezek áldozatává vált ún. "Bőgős kereszt" vagy Pléh-Krisztus " látható. A Hármas- sziklától a Vaskapuhoz vezető út mellett egy facsoportban található. Ladocsi Gáspár szentelte fel , úgy emlékszem a kilencvenes évek elején. Gyermekkoromban is volt a kereszten Krisztus test, eősen rozsdás állapotban.

A kereszt nem egészen pontos helye ( „g.” linkje alapján ) : href.hu

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Anyu54,

Acho,

Gerdy,

g.,

Lacikabácsika,

Összesítve:

Anyu54 ( 4 )

Acho ( 5 )

Gerdy ( 5 )

g. ( 4 )

Lacikabácsika ( 5 )

Ötvennyolcas ( 3 )

Vidrapeter ( 1 )

Az e heti - már nehezebb - feladvány képe: esztergom-anno.hu

A megfejtések beküldési határideje: december 19.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

(forrás)