Nem épülhet szélerőmű az eurorégió magyarországi felében
Környezetünk
2007. dec. 6.

<p>Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy nem épülhet szélerőmű az Ister-Granum Eurorégióban, ha marad a jelenlegi jogi környezet. Komárom-Esztergom megye már jobb helyzetben van; a megye nyugati felén adottak a feltételek a szélenergia hasznosítására.</p>

A „Megújuló energia - megújuló határvidék” c. program keretében azt vizsgálták az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékének szakemberei, hogy a térségnek mekkora a szélenergia-potenciálja, azaz milyen lehetőség van a szél, mint megújuló energiaforrás használatára. A jelenlegi jogi környezet vizsgálata még a szakembereket is megdöbbentette.

Dr. Munkácsy Béla, az ELTE adjunktusa szerint: „az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy az eurórégióban gyakorlatilag nem lehet szélerőművet építeni a hatályos jogszabályok szerint”. Ennek oka az, hogy a jogszabályok egyes területeken nem engedik ilyen létesítmények építését (pl. a természeti oltalom alatt álló területeken), más létesítmények esetén pedig védőtávolságot szabnak meg (utak, vasút, villamos vezeték, lakott terület stb.). Az ELTE szakemberei mindezeket a létesítményeket és a védőtávolságokat digitális térképre vitték, ami eredményként kirajzolta azt a térképet, amely alapján leolvasható, hogy a megyében hol létesíthető szélerőmű (lásd csatolt kép). A szélerőművek alkalmazására a kutatás szerint elsősorban Bábolna, Nagyigmánd, Komárom és Kisbér környékén van lehetőség.

Ledzényi András, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület projekt-managerre elmondta: „a kutatások már most fontos eredményeket hoztak, jól látszik, hogy szükséges lenne a jogszabályi környezet módosítása, mert jelenleg az az abszurd helyzet áll fenn, hogy hatalmas ipari létesítmények igen, míg szélerőművek sok helyütt nem engedélyezhetőek"

A kutatást a szakemberek tovább folytatják, a következőkben azt vizsgálják, hogy a jelenlegi műszaki feltételek mellett, mekkora a kiépíthető kapacitás a megyében. Elöljáróban azt közölték, hogy meglátásuk szerint a szélenergiában rejlő lehetőségek meglepően komolyak a mostoha természeti adottságok és a jogi környezet ellenére is. Bővebb információ:

Szuhi Attila, kommunikációs-munkatárs

Tel.:30/563-7749

e-mail: szuhia@t-online.hu

Háttérinformáció:

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület „Megújuló energia-megújuló határvidék” c. programja az Európai Unió 39 millió forintos támogatásával valósul meg. A program részeként feltérképezésre kerül a megye és az eurorégió megújuló energiaforrás potenciálja, összegyűjtjük a legjobban alkalmazható példákat, felépül egy ökoház és ökopark Esztergomban és széleskörű szemléletformálási kampány indul. Partnereink az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség.

(forrás)