A Szent István Gimnázium ügye a Parlamentben
2007. dec. 4.

<p>A Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselője, Almássy Kornél napirend előtti felszólalást tett „Politika és közoktatás”címmel a Magyar Országgyűlésben. A frakcióvezető helyettes elmondta, hogy „ha a pártpolitika költözik be az iskolafalak közé, akkor a versenyképességünket és gyermekeink jövőjét tesszük kockára”. Megállapítását esztergomi példával támasztotta alá.</p>

Ismertette az esztergomi Szent István Gimnázium viszontagságait, az igazgató és az igazgatóhelyettes leváltásának botrányos, helytelen politikai döntéseken alapuló szomorú tényét. Botrányosnak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy városvezető személyes sérelmeit torolja meg egy iskola igazgatóján. „Elgondolkoztató, ha valaki pont a katolikus egyház magyarországi központjában képzeli azt, hogy ő a mindenható”.- mondta a képviselő.

Sajnálatosnak nevezte, hogy Abonyban, Tiszaföldváron, is tűrhetetlen módon beavatkozott a politika az iskolák életébe.

A Magyar Demokrata Fórum mindig fel fogja emelni szavát az ilyen visszásságok ellen.

Az MDF országgyűlési képviselője ezek után az Esztergomi Képviselő Testület jóérzésű tagjaihoz fordult azzal a kéréssel, hogy állítsák meg azt a folyamatot ami Esztergomban történik. A Magyar Demokrata Fórum példamutatónak tartja azt az összefogást, amit a Szent István Gimnázium tanulói és tanárai tanusítottak politikai hovatartozástól függetlenül.

A két nagy párt szembenállásának következtében ma olyan helyzet alakult ki Magyarországon, ahol mindent az dönt el, hogy ki hova tartozik. Már azt is az dönti el , hogy ki a jó tanuló, jó sportoló, művész, jó iskolaigazgató - mondta az országgyűlési képviselő.

A Magyar Demokrat Fórum hisz egy olyan normális Magyarországban, ahol nincs helye a hatalommal való visszaélésnek, és föl fog lépni minden ilyen jellegű döntés ellen - fejezte be felszólalását Almássy Kornél, a Magyar Demokrata Fórum Országgyűlési Frakciójának vezetőkelyettese.

A kormány nevében Arató Gergely államtitkár válaszolt. Megköszönte, hogy Almássy Kornél felhívta a figyelmet erre a konkrét esetre.

Elmondta.hogy a kormánynak nincs lehetősége a jogszabályok szerint, hogy egy-egy önkormányzati döntést minősítsen, de ugyanakkor, mint az oktatásért felelős szakember osztja az MDF-es képviselő aggodalmait. Az önkormányzatok iskolafenntartási joga egyben felelősséget is jelent. Olyan felelősséget, mellyel lehet élni és visszaélni. Ha az önkormányzat olyan követelményeket állít fel, melyek az iskola helyes szakmai, gazdasági működésével kapcsolatosak, és azokat betartatja akkor helyesen jár el. Ha viszont egy önkormányzat politikai döntéseket hoz szakmai posztok betöltéséről, akkor súlyos hibát követ el.

A Konkrét ügyben nem nyilatkozik, mivel feltehetően munkaügyi per lesz folyamatban.

Azt azonban a kormány nevében általánosságban elmondhatja, hogy a jogszabályok betartását és betartatását a Közigazgatási Hivatalokon és az Oktatási Hivatalon keresztül meg fogják követelni. Azért, hogy egy egy önkormányzati döntésnél a szakmai szempontokat felülírja ilyen olyan politikai szempont, minden önkormányzatnak legfőképpen a választói felé kell elszámolnia – válaszolta az államtitkár.

(forrás)