Átadták Özicseli Hadzsi Ibrahim dzsámit

Átadták Özicseli Hadzsi Ibrahim dzsámit

2007. 11. 20. 15:09

Átadták kedden Esztergomban az eredeti állapotában helyreállított Özicseli Hadzsi Ibrahim dzsámit, amely a török birodalom legtávolabbi, épségben megmaradt építménye a Duna mentén.

a cikk itt olvasható:

www.nepszava.hu

a szeretgomon pár héttel korábban olvasható volt egy egyoldalas cikk a Berényi utcai felújításról (képekkel) itt: www.szeretgom.hu

A korabeli dzsámi ( forrás:www.magyariszlam.hu)

Végül, egy cikk a KEMMA.HU oldalról sok képpel: www.kemma.hu

Eredeti méret

2010. 06. 16. 19:57

Épül a Rózsakert (is):

Eredeti méret

2010. 05. 31. 19:10

Az Erzsébet park felőli oldalon is folynak a munkálatok:

2010. 05. 31. 16:31

Így csak sétálnak az utcában és semmi nem tartja ott őket.

 

Pedig mennyi terv született. Volt terv arra a részre Mesterségek Utcája néven, újjáépülő várfal kapuval,  láttam valahol ( sajnos nem találom sehol) tervet az Erzsébet park felújítására, amihez szervesen kapcsolódhat a Dzsámi is.  Megépült a Macskalépcső, a turistáknak sokszor fogalmuk sincs, hogy az mi lehet, hiszen tábla nem tájékoztatja őket, , hova vezet ( a gyakran gazos állapotáról nem beszélve).

Szóval én egyszerűen csak koncepciótlanságot látok. Belekapunk itt valamibe, belekapunk ott valamibe ,( az, hogy ez a kettő nem kapcsolódik egymáshoz az nem számít) és várjuk, hogy turisták özöne lepje el a várost. Arra gondolo, hogy először be kellett volna fejezni ennek a környéknek a terveit ( legfőképp a Kis-Duna sétány felújítását) és azt követően felújítani a Széchenyi teret. Most van itt egy felújított valamink, van ott egy felújított valamink, a kettő között meg egy nagy romhalmaz .

2010. 05. 31. 15:21

Úgy hallottam, hogy a Rosenberg is eléggé nagy anyagi gondokkal küzd, talán ezért állt le a projekt. Sajnos. De azért az bíztató, hogy történt változás, én nagyon várom a végeredményt.

2010. 05. 31. 13:57

nekem már látatlanban is tetszik, az ötlet is, meg hogy kávézó is lesz (csak csinálják jól a kávét...).

Az ötlet nekem is tetszik, és remélem, még meg tudok majd inni egy jó k.v-t ott, mielőtt örök álomba szenderülnék...

Mostanában elég sokat járok arra, és szinte minden alkalommal találkozom turistákkal. Biztos, hogy lenne forgalma a kávézónak is. Így csak sétálnak az utcában és semmi nem tartja ott őket. Szomorú....

2010. 05. 31. 12:23

A korhűséghez:

Az elmúlt párszáz évben hányszor, hányféle módon  építették át ezt az épületet? Melyik átépítéséhez, korhoz legyenek hűek? Az eredeti épületről van valakinek képe, tervrajza, hogy azt lehessen újra építeni és az megfelelne a jelenkor követelményeinek ( előírásainak)?

Sokkal fontosabb szerintem, hogy az utcaképbe illő legyen az új épület, ezzel a tervek alapján nem lesz gond.

2010. 05. 31. 11:55

A korhű-nem korhű dologhoz:

Szerintem nincs ezzel így gond. Nem ismerjük (én legalábbis nem) a műemlékvédelmi besorolásokat, de ez az épület (az, ami maradt belőle a felújítás előtt - végülis csak egy rom volt) nyilván nem olyan besorolással rendelkezett, mint az említett lakóház, ahol meghatározzák még az ereszcsatorna anyagát is. És ilyet én is hallottam, egy Mindszenty téri lakóház kapcsán, tehát valóban létezhet ilyen szigorú szabályozás.

Ez az épület tehát nyilván más besorolású, talán azért, mert már annyira rossz állapotban volt. A jelenlegi restaurálási irányelvek meg olyanok tudomásom szerint, hogy az új, hozzáépített rész jól láthatóan különüljön el attól, ami korabeli. Nekem ezzel nincs is bajom, szerintem úgy van értelme szemlélni egy régi épületet, ha az valóban régi. Ha nem így lenne, akkor szélsőséges példát hozva akár a Szent Adalbert székesegyházat is újra lehetne építeni, mert miért ne. De ennek természetesen nincs semmi értelme. Az van, ami maradt, azt kell megóvni, a hozzáépítés meg miért ne lehetne korszerű? Nekem amúgy nagyon tetszik, és izgalmasnak tartom, ha tényleg kortárs hozzáépítést szánnak valami régihez. Mint ahogy a Szépművészetihez is tervezték. Meg engem az Erzsébet-ház sem zavar, hogy "nem illik a környezetébe" (sic!).

Mindegy, meg kell várni, hogy elkészüljön az építmény, nekem már látatlanban is tetszik, az ötlet is, meg hogy kávézó is lesz (csak csinálják jól a kávét...).

Eredeti méret

2010. 05. 30. 7:27

Épül a szökőkút a dzsámi mellett:

gömbicica

2009. 05. 26. 13:57

Ejnye Gigi! Tényleg megártott a klima, vagy a napsütés???Vigyor Ez esztergomi mentalitás.

2009. 05. 26. 12:15

Nagyon abbamaradt a dzsámi körüli építkezés. A múlt héten egy nagy csapat német turista gyalogolt a vízivárosi templom felől, már a dzsámit is elhagyták. Kicsit szégyelltem a dzsámi környezetét:(  Tud valaki valamit a leállás okairól? Pedig milyen szépek a tervek, kávézó, teázó, rózsakert, szálloda....... a látványterv kevés, több kellene.

Eredeti méret

2009. 04. 30. 16:12

Új infók, de hogy mikorra, az ebből sem derül ki :( epiteszforum.hu

Eredeti méret

2009. 04. 24. 16:58

És a folytatás vajon mikorra várható?

Mikor erre jártam, két turistalány nézelődött itt. Melléjük érve hallottam, amint az egyik azt mondja a csonka minaretre, hogy az biztosan valami kémény :((((((((

Kénytelen voltam némi felvilágosítással szolgálni nekik a dzsámiról és a hozzá tartozó minaretről!

2007. 12. 11. 1:04

Ötvennyolcas célzása világos, de ha megesne e gesztus, kétségtelen lenne a gusztus(talanság). Nem gondolom, hogy közelitő hasonlóságot kereshetünk a török idők hadieszménye, és a trianon Mo.ra tekintett érdektelensége között.

Eredeti méret

2007. 12. 10. 23:55

Egyetértek! Arra azért kíváncsi lennék, hogy városunk jeles képviselője, aki előszeretettel ját Trianonba pissenteni, itt is elvégezte-e már legyalább egyszer e szerinte nemes cselekedetet :)

2007. 12. 10. 23:51

Kedves Ötvennyolcas! Egyáltalában nem történelmi értekezés szintjén hoztam fel a gondolataimban az elöbbi dolgokat, csak a történelmet sokat olvasván, elfilozofálgatok. Igen beleélően gondolkodom néhány eseményről: mi lett volna akkor velem, családommal? ...hogy oldottam volna....millió kérdés, stb. A cikk jó, ez a bekezdés szemet szúrt. Ennyi. A többi a továbbgondolás, ami köztünk is segíthet tisztázni részleteket. Azt érzem ez előrevisz. Üdv!

Eredeti méret

2007. 12. 10. 23:40

Kedves lacikabácsika,

mindamellet, hogy igazad van, azért a török és az orosz megszállás is a történelmünk része. Szerencsére már csak a történelmünké :)

Az viszont igaz, hogy legalábbis szerencsétlen megfogalmazás volt, de ezt leszámítva szerintem jó az írás.

2007. 12. 10. 23:28

Ötvennyolcas idézetével a Népszabadság cikkében egy szelet: a gyilokjáróról, ahonnét mellesleg Balassi társait vehették célba. Ha ez kedves nettársak egy sima mellékbeszéd, akkor az baj! Az én olvasatomban szomorú,tragikus hadijelentés! Ezért nem tapsolok annyira a dzsámi kapcsán. Építészetileg, történelmileg helyes és példás a törekvés, de a némi erőszak! és gyílokjáró hódítóink elött nem kéne annyira hasraesni! NB.: a mai politika kapcsán sem! 17 éve hazament egy társbérlő gyarmatosító sereg, nemkevés keserű emléket hagyatékolva családjaink emlékkönyvében. Párszáz év, és ujraépítjük a tankodromokat? Még le sincsenek bontva! ( Kertváros kaszárnyakerítés ) stb...Egy korábbi pengeváltásra utalva: tudom, hogy a Népszabadság cikkét nem ötvennyolcas barátunk szerzette!

Eredeti méret

2007. 12. 10. 20:39

"A Berényi Zsigmond utca lett Esztergom legszebb utcája! - állítja határozottan egy ott lakó, miközben végigmutat az elébünk táruló látványon. Nem az elfogultság beszél belőle. Ami az Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi feltárása és helyreállítása során történik, az már most páratlan látványossággal szolgál - pedig a vége még odébb van."

www.nol.hu

Eredeti méret

2007. 12. 09. 7:47

...a Klubrádió 2007. december 4-i Köz-kincs adásában. Valamivel több, mint a fele után, érdemes odatekerni. A műsort egy hétig őrzik a szerveren!

www.klubradio.hu

2007. 11. 22. 11:10

lacikabácsika írta: az nszk bemásolás idézete komment nélkűl, az azonos vélemény hirdetése.

ezzel nem értek maradéktalanul egyet...

egy link bemásolva a szeretgomra nem jelenti/jelentheti, hogy azzal minden esetben egyetért aki idemásolja! Nagyrészt ezek azért kerülnek ide, mert a téma esztergomi vonatkozású.

Gondoljunk csak bele, ha pl. egy általam idemásolt linkben valaki úgy nyilatozik, hogy bontsák le a dzsámit, mert nem szép, akkor ezzel azonosulok?:) Természetesen nem.

Hír értékű, helyi, ezért idekerült....