A szomszédban is adnak pirulát
Közélet
2007. jan. 4.

<p>Január: áremelés minden fronton. Így a gyógyszertárakban is, ennek legnyilvánvalóbb jele, hogy minden másodikban leltáraznak. Helyzetük változik: egyes vény nélküli gyógyszereket a jövőben benzinkutakon, áruházakban is lehet majd kapni. Az egészsége mellett a pénzét is féltő ember másfele, így a Dunán túlra is figyel. Szlovákiába.</p>

Párkány/Esztergom A túlparti testvérvárosban négy patika várja a pácienseket. A főutcán három is van egymás közvetlen közelében, a negyedik a Poliklinikán található. Hiába a verőfényes idő, jön január-február réme, a megfázás. Zsúfoltak ott is a gyógyszertárak. Nagy nehezen azért kapunk választ kérdéseinkre. Megtudjuk, hogy bárkit kiszolgálnak, Esztergomból és környékéről is sok a vevőjük: Elsősorban a táplálékkiegészítőket viszik, a bébiételeket, vitaminokat.

De a nagy, nemzetközi gyógyszerláncok termékeit is, amelyek egy része most náluk olcsóbb. Receptre, a támogatásra természetesen nem tudnak kiadni gyógyszert, de megnézik, van-e hasonló, megmondják a teljes árát, és van, akinek még úgy is megéri. A gyógyszer is árucikk, mégha speciális is. Tudni kell azt is, hogy a gyógyszerészek nem fantázianevekben, hanem hatóanyag-tartalomban gondolkodnak, két hasonló tudású gyógyszer esetében azt vetik össze. Jártunk a Poliklinika (szakrendelő) patikájában is. Sokan vannak a hatalmas épületegyüttesben, ott is bárkit kiszolgálnak, ha kell, tanácsot is adnak. Üzemanyagtöltők, áruházak, ismét itthon vagyunk: még egyáltalán nem jelentek meg náluk a gyógyszerek.

A dorogi úti Mol-kútnál dolgozók úgy tudják, minden állomásukon lesz az alapgyógyszerekből, bizonyára majd egy oktatás keretében eligazítják őket, és a dolog előbb-utóbb a helyére kerül. Mondják: - A gyógyszergyártók képviselője fogja a készleteinket feltölteni, az árut szállítani, menedzsmentünk szerint érdemes ebbe belevágni. A szak- és háziorvosoknak az azonos hatóanyagú gyógyszerekből az olcsóbbat kell felírniuk januártól. Megyénk orvosi rendelőiben az adminisztrációs kötelezettség és az új jogszabály elmagyarázása miatt tegnap több ideig kellett várakozniuk a betegeknek. A dorogi rendelőintézetben az asszisztensek tájékoztatták a várakozókat az új szabályról. Amennyiben a régi tabletta megfelel a betegnek, és nem kéri az olcsóbbat, akkor aláíratnak vele egy dokumentumot. Imertetik a régi és a felajánlott gyógyszerek árát, a különbözetet és a hatóanyagokat.

A páciensek jórésze örül a lehetőségnek, míg mások ragaszkodnak a régi, bevált készítményekhez.

forrás: 24óra.hu, 2007. 01. 04

(forrás)