Egy kis kockulás - telepítem az új szervert
2006. dec. 22.

<p>Nem tudom mennyire érdekli az átlagos szeretgom olvasót, hogy hogyan is zajlik egy ilyen folyamat, de végülis mind az oldal mind készítője törekszik a transzparenciára, úgyhogy kaptok néhány képet a ma estémről:)</p>

A dolog ott kezdődött, hogy végre kibontottam a szervert, majd levettem a fedőlapját, hogy beszereljek néhány alkatrészt (2x1 GB Kingston DDR2 667 Mhz-es memóriát és 2 db Sata 2-es, 400 GB-os diszket - utóbbihoz mondjuk nem kellett volna levenni a tetőt, de végülis nem ártott).

A művelet után így nézett ki a kép (helyhiány miatt egyedül az ágyon tudom a dolgokat jelenleg elhelyezni itthon):

A kábelek (áram, hálózat) csatlakozása után a folyamat már itt folytatódik:

Ez ugyanis a szoba sarkában kialakított Metaprime főhadiszállás. Kicsit zsúfolt, kicsit áttekinthetetlen, zúg és termeli a hőt a két gép (az alsó egy öregecske Pentium III-as HP Vectra VL, ami a házi linux szerver a fejlesztői adatbázissal, verziókövető rendszerrel, fájlszerverrel - rajta pedig egy öregecske Athlon XP 1700+, 1 GB memóriával, jó sok diszkkel és Windows 2000-rel, gyakorlatilag ezen fejlesztem a szeretgom.hu kódját (és még sok minden mást is)). A helyzetet fokozza, hogy általában van még két notebook is a helyiségben, de ezek hála istennek most nem látszanak sehol.

A telepítési művelet ott folytatódik, hogy a Linuxos gépet kicsit át kell konfigurálni ahhoz, hogy az új szervert hálózaton keresztül fel tudjam telepíteni. Ez egy fontos momentum - ugyanis a Sun Fire X2100 M2-be nem vettem DVD olvasót. De még CD olvasót sem. Hála istennek újabban már a PC alapú gépek BIOS-ában is megtalálható a hálózati telepítés lehetősége (úgy hívják, hogy PXE boot - az utolsó Toshiba notebook-omra is így telepítettem Ubuntu Linuxot amikor már harmadszor ment tönkre a DVD olvasója) - ennek kihasználásához pedig nem kell más, mint egy másik gép, amire felmásoljuk a telepítendő operációs rendszer install médiáját (esetünkben ez egy Solaris 10 Update 3) és a DHCP valamint a TFTP kiszolgáló szoftvereket beállítjuk, hogy bekapcsolás után a gép rátaláljon a hálózaton.

A következő képen már azt láthatjuk, hogy a szerver bekapcsolása után sikeresen rátalál a linuxos gépen tárolt telepítőre és hálózaton keresztül megpróbálja elkezdeni a telepítést. Én ezen a ponton fejezem be ma este a munkát, mert a gépnek van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy bekapcsolás után kb egy felszálló F14-es vadászrepülőgép hangerejével vetekedik a ventillátorok hangja. Ezzel pedig este 10 után nem szeretném boldogítani a szomszédokat (szerintem kihallatszik két bezárt ajtón keresztül).

Folyt köv. :)

(forrás)