A vargyasi kastélyról
Gazdaság
2007. okt. 31.

<p>A vargyasi reneszánsz Daniel kastélyt Esztergom Városa Daniel Polixena bárónőtől vásárolta meg, a kastélykerttel és arborétummal egyetemben. A tulajdonjogot - a román törvényeknek megfelelően - egy ottani alapítású, egyszemélyes kft. tulajdonolja.</p>

2007 őszén az esztergomi képviselőtestület 10 tagja látogatta meg a kastélyt. A utazás célja az volt, hogy elsőkézből tájékozódjanak az eddigi és jövőévi építési munkák előrehaladásáról.

A 2008 évi költségvetésben a város egy komolyabb összeget kíván költeni a helyreállítási munkálatokra. A végcél egy 50 ágyas turistaférőhely, és egy teljes ellátást biztosító étterem felépítése. Mindezt a kastély reneszánsz termeinek sérelme nélkül tervezik megépíteni, a szállodai szobák a volt hintószín és granarium épületszárnyba kerülnek, így nem sértik a reneszánsz épületmagot.

Az arborétum helyreállítása is része a terveknek. A Vargyas patakon túleső allé kétoldalára facsemete termelő kertészetet terveznek, mely munkahelyeket is teremt majd az erdélyi településen.

(dr. Kolumbán György írása nyomán, melyet a wiwen tett közzé).

(forrás)