Négy megye útjai újulnak meg
2007. okt. 17.

<p>A Közlekedési Operatív Program keretében Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom, és Somogy megyében összesen 466,6 kilométernyi útfejlesztés valósul meg, mintegy 123,8 milliárd forint, valamint csaknem 7,3 millió euró értékben.</p>

A projekteket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kedden, Székesfehérvárott tartott sajtótájékoztatóján Boros Péter beruházási igazgató és Nagy Tamás Fejér megyei régió irodavezető ismertette. A Fejér megyei fejlesztések közül egyebek között elvégzik a 8-as főút székesfehérvári átkelő szakaszán a burkolat megerősítését. A tervezés megkezdődött, a kivitelezés 2009-ben indul. A 62. számú főúton 21,6 kilométer hosszan burkolatszélesítést, és -erősítést terveznek, továbbá a tervezés 2008. évi és a kivitelezési munkák várhatóan 2010. évi befejezésével megépítik a Seregélyes-Szőlőhegyet, valamint a Perkátát elkerülő útszakaszt. Készül a főút Szabadegyháza ipartelep részét elkerülő útszakasz építésének tanulmányterve.

A 6-os számú főút három Fejér megyei szakaszán végeznek majd burkolaterősítést, padkarendezést, forgalomtechnikai kialakítást, hídrehabilitációt. A munkákkal 2008 október végére végeznek. Veszprém megyében egyebek között megkezdődik 2009-ben a 71. számú főút Balatonakarattya és az M7-es autópálya közötti szakaszának az építése, valamint a 8-as főút Várpalotát délről elkerülő út kivitelezése. Különszintű csomópont építését tervezik a 8-as és a 72-es főút csomópontjánál, továbbá tervezik a 8-as Ajka-Veszprém megyehatár közötti, továbbá Márkó-Ajka, valamint Várpalota és Veszprém közötti szakaszán a burkolat 11,5 tonnás járművek közlekedését is lehetővé tevő megerősítését - adja hírül az MTI.

Ugyancsak burkolaterősítést végeznek a 72-es Balatonfűzfő és Veszprém közötti, valamint a 83-as Városlőd-Pápa közötti szakaszán. Komárom-Esztergom megyében várhatóan 2009-ben elkészül Komárom déli elkerülő útjának az 1-es és a 13-as főút közötti szakasza, valamint a 8119-es út és Tatabánya ipari parkját összekötő csomópont.

Somogyban egyebek között a 76-os főút Balatonszentgyörgyöt elkerülő út kialakítását új nyomvonalon, a 67-es Kaposfüredet elkerülő útjának a megépítését, a 6-os megyei szakaszának 14 kilométeres részén, valamint a 61-es főút négy szakaszán a burkolat megerősítését tartalmazza a program. A 67-es főút fejlesztése kiemelt fontosságú beruházás, amelynek részeként a főút menti települések közül Somogyaszaló, Mernye, Mernyeszentmiklós, Vadépuszta és Somogybabod elkerülése is megvalósul.

forrás: uniospenz.hu

(forrás)