Újraöntik az ellopott Babits-szobrot
2007. okt. 16.

<p>Januárban ellopták Babits Mihály mellszobrát. A szobor újraállítását elősegítendő civil szervezet alakult, amelyet művészek segítenek.</p>

Győrfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész és Borbás Márton - a mellszobor eredeti alkotója, a fiatalon elhunyt Borbás Tibor fia - kevesebb mint két és fél millió forintért készíti el a szobrot, amelynek piaci ára öt-hatmillió forint lenne. Az öntést Győrfi karcagi műtermében végzik. Az alkotók árajánlatuk kialakításakor tekintettel voltak arra, hogy a pénzt közadakozásból teremti elő az Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért civil szerveződés. A rekonstruálás könnyítése érdekében Borbás Tibor özvegye átadta már a mű felső részének gipszmintáját. A költségeket növeli, hogy új talapzatot kell készíteni, mert a régin nem lehet biztonságosan elhelyezni a szobrot. A posztamens egy fél köbméter nagyságú kőtömb lesz, amely mintegy négyszázezer forintba kerül.

A tolvajokat fél évig folyó nyomozás után azonosították. A két esztergom-kertvárosi huszonéves férfit a fogdában találták meg, ugyanis hasonló ügyek és erőszakos közösülés miatt előzetes letartóztatásban voltak már. Az egyik gyanúsított beismerő vallomásában elmondta, hogy a szobrot azonnal összetörték, és másnap eladták egy budapesti átvevőhelyen.

forrás: nol.hu

(forrás)