"Egyházüldözés Magyarországon a II. világháborút követő időszakban"
2007. okt. 15.

<p>2007. október 18. csütörtök 8.30 óra Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központ, Esztergom</p>

A Komárom-Esztergom megyei önkormányzat évek óta rendezi meg hasznos és érdemleges tanácskozását, ahol állami és egyházi vezetők gondolatait ismerhették meg a hallgatóság aktuális témákról. 2003-ban az Európai Uniós csatlakozás előtt fejtették ki véleményünket, a rá következő évben pedig a Holocaust évfordulóról emlékeztek meg. Az október 18-i, csütörtöki rendezvény a Párbeszéd III. konferencia, amelyen a római katolikus, a református és az evangélikus egyházak mellett a zsidó hitközség főrabbija tart előadást a II. világháborút követő magyarországi egyházüldözés témakörében. Az esztergomi Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központban rendezendő konferencián dr. Völner Pál a megyegyűlés elnöke köszönti a megjelenteket.

"Egyházüldözés Magyarországon a II. világháborút követő időszakban" konferencia Időpont: 2007. október 18. csütörtök 8.30 óra Helyszín: Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központ, Esztergom (Szent István tér 10.)

„Akkor kiálts hozzám a csapások napján, Megmentelek és te áldani fogsz” Zsolt.50, 15

program

* 8.30 Regisztráció * 9.00 MEGNYITÓ: Dr. Völner Pál, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke

felkért előadók:

* 9.20 Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek: Meszlényi Zoltán esztergomi segédpüspök sorsa, mint az egyház helyzetének tükörképe * 9.40 Dr. Beer Miklós püspök, Váci Egyházmegye: A cserkészet szétverése, mint kiemelt program az egyházüldözésben. * 10.00 Ittzés János püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház, Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület: A diktatúra három lépcsős taktikája az evangélikus egyház elleni harcban * 10.20 szarka istván esperes, Fejér-Komáromi Evangélikus Egyházmegye: Danhauser László, az „egyházi közérdekből” vidékre helyezett lelkész vallomásai. * 10.40 Kávészünet * 11.00 Dr. Kálmán Attila igazgató, Tatai Református Gimnázium: 1948. június 16. * 11.20 Máté László esperes, Tatai Református Egyházmegye: Az egyházüldözés máig ható következményei, avagy az apák egrese és a fiak foga. * 11.40 Kardos péter főrabbi, Budapesti Zsidó Hitközség Zuglói Templomkörzete: A zsidó vallás helyzete Magyarországon a felszabadulás után. * 12.00 A sajtó és a hallgatóság kérdései, hozzászólásai. * 12.10 Zárszó - Dr. Hidas János a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke * 12.20 EBÉD (az előadók számára, külön meghívóval)

forrmás:kemoh.hu

(forrás)