Boldog dunaújvárosiak! :)
2007. okt. 10.

<p>A Magyar Hírlap mai számában ismét foglalkozik a Dunaújvárosban épülő élményfürdő és gyógyászati központ körül kialakult helyzettel. A tervek szerint szeptember 30-án át kellet volna adni a komplexumot, az azonban még mindig nincs kész. Az engedélyek kapcsán mindkét fél másra hivatkozik.</p>

Az előzmények a következők: az önkormányzat képviselő-testülete még 2006 augusztusában döntött a fürdő- és gyógyászati központ létrehozásáról. Kiírták a gyorsított közbeszerzési pályázatot, melyet a VMCD Konzorcium nyert meg. A szerződés szerint a telek az önkormányzat tulajdonában marad, míg az erre épülő létesítmény 20 év alatt lízingeli vissza a város.

Az elképzelésUgyanakkor az első fokon kiadott építési engedélyt a jogerőre emelkedés előtti utolsó napon megtámadta a Dunaújváros Jövőjéért, valamint a Duna Kör Egyesület. Keresetüket a másodfokon eljáró Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal november 23-án elutasította, erre tekintettel a beruházásnak jogerős és végrehajtható építési engedélyei vannak. A kivitelező jogi képviselője, Völgyesi Miklós is azt hangsúlyozta a lapnak, hogy 2006. november 29. óta másodfokú építési engedélyük van, ennek birtokában pedig akkor is folyhat az építkezés, ha azt keresettel támadják.

A város vagyonkezelőjének, a DVG Zrt.-nek az elnöke viszont úgy nyilatkozott, hogy a február 6-án kelt jogerős határozat alapján nincs építési engedély, ezért nem írták alá a kifizetések ellenjegyzését. Az engedély kiadója, Rácalmás jegyzője 2006. augusztus 27-én adott ki állásfoglalást arról, hogy nem jogszerű az építkezés, így a cég igazgatósága úgy döntött, hogy az élményfürdő területén saját kockázatára épít a kivitelező - jelezte az elnök. Hozzátette, hogy ha a februári jogerős határozatnak megfelelően felfüggesztik az építkezést, lehetett volna megoldást találni. Így viszont az érdekeltek csak jelentős kompromisszumok árán állapodhatnak meg.

Az építkezés befejezéséhez még legalább három hónap kell. Az építők ezt azzal magyarázzák, hogy az átadási határidő egyrészt műszaki akadályoztatás, másrészt a DVG mai napig fennálló adatszolgáltatási késedelme miatt húzódik.

www.ingatlanmagazin.com

Patthelyzet a dunaújvárosi fürdőfejlesztésben

Az építési engedélyek és a kifizetések körüli viták miatt csúszik a létesítmény átadása. Elkészült, pontosabban a végéhez közeledik egy nagyberuházás Dunaújvárosban. Az eredeti tervek szerint szeptember 30-án kellett volna megnyitni a Fabók Éva Sportuszodával határos telken az új élményfürdőt és gyógyászati központot. Csakhogy a tavaly ősszel megkezdett beruházás esetében a felek érdekellentéte miatt még nem lehet megkezdeni a műszaki átadás-átvételt, és a fürdőkomplexumnak egyelőre még üzemeltetője sincs. A forráshiány kényszerhelyzetet teremtett

Dunaújváros előző képviselő-testülete még 2006 augusztusában döntött a fürdő- és gyógyászati központ létrehozásáról, majd gyorsított közbeszerzési pályázatot írt ki a megépítésre: a döntés és a pályázat lebonyolítása között mindössze negyvenhat nap telt el. Saját anyagi forrás hiányában az önkormányzat olyan szerződést kötött, hogy a telek megmarad a saját tulajdonában, míg az általa megvalósítani kívánt fürdőlétesítményt szerződésben meghatározott futamidő alatt lízingeli vissza a város, illetve annak vagyonkezelő társasága.

Az önkormányzat által kiírt közbeszerzési eljárást a VMCD Konzorcium nyerte meg, ennek egyik tagja az a CIB Ingatlanlízing Zrt., amely a fürdőfelépítmény tulajdonosává válik. Egyben a CIB a felépítmények lízingbe adója, amely a szerződést megkötötte az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-vel mint lízingbe vevővel. A szerződéses konstrukció lényege, hogy a DVG a létesítményt húsz év alatt visszalízingeli, így a fürdőkomplexum felépítményei is visszakerülnek önkormányzati tulajdonba. A CIB Ingatlanlízing Zrt. a Vegyépszer Zrt.-vel és a Mahíd 2000 Zrt.-vel kötött vállalkozói szerződést az élményfürdő és a gyógyászati központ felépítésére.

A problémák már a beruházás elején elkezdődtek, ugyanis az első fokon kiadott építési engedélyt a jogerőre emelkedés előtti utolsó napon megtámadta a Dunaújváros Jövőjéért, valamint a Duna Kör Egyesület. Keresetüket a másodfokon eljáró Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal november 23-án elutasította, erre tekintettel a beruházásnak jogerős és végrehajtható építési engedélyei vannak.

A kivitelező jogi képviselője, Völgyesi Miklós megkeresésünkre elmondta, hogy 2006. november 29. óta másodfokú építési engedélyük van, ennek birtokában pedig akkor is folyhat az építkezés, ha azt keresettel támadják. Érvényes határozat ugyanis nincs arról, hogy az építkezést le kellene állítani. Időközben a felek megállapodtak: a Duna Kör által peresített célok érdekében a Mahíd ötmillió forintot bocsátott a Duna Kör rendelkezésére, ezt a szervezet a fürdő környezetében, illetve Dunaújváros területén fapótlásra, fatelepítésre fordítja. Így szeptember 29-én a civilszervezet és a kivitelezők közötti érdekellentétek megszűntek, és a Duna Kör a fellebbezését is visszavonta. Az építők szerint az átadási határidő elsősorban műszaki akadályoztatás miatt, másrészt a DVG mai napig fennálló adatszolgáltatási késedelme miatt húzódik. A vállalkozók szerint a vízbázisra vonatkozó adatokat nem kapták meg idejében, és a DVG az adatszolgáltatási kötelezettségét sem teljesítette. További nehézség volt, hogy a DVG három számla alapjául szolgáló műszaki teljesítésigazolást nem hagyott jóvá, a kivitelezők szerint megalapozatlan jogi és műszaki indokokra hivatkozással. Ráadásul a város és a DVG legújabb változatási szándéka miatt mára az sem tisztázott, hogy a fürdőt a területen található fúrt kútból nyerhető termál-, illetve gyógyvízzel vagy a vezetékes rendszerről nyert hálózati vízzel kívánja-e üzemeltetni az önkormányzat.

Koós Jánosnak, a DVG Zrt. elnökének indoklása szerint azért nem írták alá a kifizetések ellenjegyzését, mivel a február 6-án kelt jogerős határozat alapján nincs építési engedély. Az elnök elmondta, hogy az engedély kiadója, Rácalmás jegyzője 2006. augusztus 27-én adott ki állásfoglalást arról, hogy nem jogszerű az építkezés. Ilyen körülmények között a cég igazgatósága úgy döntött, hogy az élményfürdő területén saját kockázatára épít a kivitelező. Koós János szerint a DVG előző igazgatósága nem támogatta a beruházást, a korábbi elnök-vezérigazgató a szerződéseket mégis aláírta. Teljes patthelyzet alakult ki jelenleg az élményfürdő és gyógyászati központ létrehozatalában, és még legalább három hónap kell az átadásig. Szerinte ha a februári jogerős határozatnak megfelelően felfüggesztik az építkezést, lehetett volna megoldást találni. Így viszont az érdekeltek csak jelentős kompromisszumok árán állapodhatnak meg. Putsay Gábor

(forrás)