Hogyan újul meg a belváros 2015-ben?

Hogyan újul meg a belváros 2015-ben?

2015. 03. 26. 18:38

Az év leglátványosabb beruházása kétségkívül a Pöttyös tér felújítása lesz, ha elindul a tervezés. A piac és a Simor János utca életében is változások jöhetnek, a Bástya körül is elindul a munka és a kórház megközelítése is kevesebb káromkodással fog járni.

Átnéztük a költségvetést, a héten már két ízben is foglalkoztunk a büdzsé tételeivel. Legújabb cikkünkben megnézzük, hogy mi fog történni az elkövetkező esztendőben a belvárosban.

 

Pöttyös tér

 

Esztergom egyik legelhanyagoltabb tere, sokan már nem is sejtik, miért kapta nevét. Ez persze az utóbbi években végzett munkálatoknak köszönhető, amikor a köveket indokolatlanul trehány és bunkó módon tették a helyükre. A pöttyök pedig valóságos absztrakt elemekké alakultak át. A régen minden kerekebb és jobb volt szlogen nem csupán az idősebbek túlfeszített becsípődése.

 

 

Közben napvilágot látott pár eltúlzott ötlet is, ezek közül a fantazmagória csúcsát súrolja a Szeretgomon is közölt elképzelés, amely a belváros teljes átszabásával számolt volna. Bár egyöntetű igennel egyeznénk bele a Bástya áruház eltüntetésébe, a realitások talaján állva mégis nehezen kivitelezhető tervekről van szó. Szóval tudomásul kell venni, hogy nem egy szuszra fog megújulni Esztergom belső része, hanem apránként, amelynek így árnyoldalait is tapasztalni fogjuk. Mindenesetre a Pöttyös tér megújítása elkezdődik, világítása pedig korszerűsödni fog. Talán az autókat is kitiltják a térről, bár most sem parkolhatnának ott.

 

Bástya parkoló és rámpa

 

Túlmenve a parkolási díj kérdésén, a belváros szívében terebélyesedő parkoló ismét csak murvás utánpótlásra számíthat idén. Itt nem történik tehát érdemi előrelépés. A költségvetés tanúsága szerint a Bástya rámpát 50 millió forintért fogják visszaállítani eredeti állapotába. Tavaly született jogerős ítélet, hogy a város köteles visszaállítani a feljárót.

 

 

Simor János utca rekonstrukció tervezése

 

A piac elhelyezése továbbra is megoldatlan, miközben köztudott, hogy jövőre már nem maradhatnak az árusok a jelenlegi helyükön, mivel csatornázási munkálatok kezdődnek az útszakaszon. Hogy utána visszajöhetnek-e? Azt nem tudni, és afelől sincs sejtésünk, hogy az átmeneti helyre költöztetik-e a piacot, vagy új megoldást találnak ki végleges elhelyezéssel. Idén tervek születhetnek majd a Simor János utca ráncfelvarrásával kapcsolatban, illetve a piac ügyét is napirendre veszik majd a képviselők javaslatára, a megoldás érdekében tárgyalni fognak a piacosokkal is - az ígéretek szerint tehát jöhet az össznépi diskurzus.

 

 

Babits utcai kórházbejáró

 

Felújítják ott is, ahol a mentők járnak. A Babits utca Petőfi és Aranyhegyi utcák közti szakasza új burkolatot kap a költségvetés számításai szerint. Neuralgikus pont a város életében, a mentők és a kórházba igyekvők is általában erre járnak. 2013-ban már elkezdődött az utca kátyúmentesítése, de akkor inkább politikai adok-kapokként került be az eset a közvéleménybe, az MSZP felajánlotta aszfalttal a Fidesz rendbehozta az utca egy szakaszát.

 

gömbicica

2015. 03. 27. 11:15

 

'Túlmenve a parkolási díj kérdésén, a belváros szívében terebélyesedő parkoló ismét csak murvás utánpótlásra számíthat idén. Itt nem történik tehát érdemi előrelépés. A költségvetés tanúsága szerint a Bástya rámpát 50 millió forintért fogják visszaállítani eredeti állapotába. Tavaly született jogerős ítélet, hogy a város köteles visszaállítani a feljárót."

 

na ez aranyos :-) szép parkolónk  volt aszfaltos, árnyas a sok fától, a rámpa nem volt már valami csilli-villi, de használható, és valószinüsitem,  javitható is.

a csapnivaló mélygarázsok közül a főutcai legalább használható volt, de már az sem tölti be a funkcióját. a másikról ne is beszéljünk.

 

a  parkolót rámpát szétverető felelőssel pedig kifizettethetnék az okozott kárt!!!! a bosszuságról nem is beszélve, amit okoztak a lakóknak, turistáknak!!!!

 

ez a téma már lerágott csont tudom, de most hogy megint képbe kerül, felforrt az agyvizem ((((

esetleg a bástyaparkolóval egy időben rendbe tehetnék a zöld házat is. nem igaz hogy nem lehetne funkciót találni bele!!!

vagy megcsinálják a szép  (??) parkolót majd, aztán után szétverik a zöldházat????  egyáltalán kié ez? városé?  magánemberé?

ez a város annyi sebből vérzik,mint állat.

én biztos, hogy a turisták által legjobban látogatott részeket tenném először rendbe. bástyaparkoló rámpa, zöld ház, Fürdő szálló. után ajöhetne a többi.

 

a pöttyös tér valóban nyaktörő (

sok sikert az elképzelésekhez!!!