Elképzelések a városközpont megszépítésére

Elképzelések a városközpont megszépítésére

2014. 09. 11. 13:33

Királykapu Búbánatvölgynél, színház, szálloda, mélygarázs és városháza a szemüvegkeretgyár omladozó épületének helyén, újratervezett Bástya áruház, a Fürdőszálló megmentése, és áthelyezett Bottyán szobor. Többek között ezeket a terveket mutatják be szombaton 10 órakor a Bellevue Hotelben megrendezésre kerülő, Esztergom városfejlesztésének jövőképe című konferencián. Az elképzelt jövőbeni épületekről Mújdricza Ferenccel beszélgettünk a Szeretgom szerkesztőségében.

Mújdricza Ferenc építész jelenleg öt olyan nagyobb projekt megtervezésén és kivitelezési lehetőségein dolgozik, amik méltó módon bekapcsolnák a város életébe azokat az épületeket, területeket, melyek jelenleg teljesen kihasználatlanul állnak.  Ezek sorban a következők:

 Királykapu és szabadstrand Búbánatvölgynél

 A szombati bemutatónak helyet adó szálloda nemrégiben megvásárolta az épületével szemben lévő, Duna felé eső, az úttesten túli területet, amit ki is tisztítatott az elmúlt év során. A későbbiekben szeretnék, hogy a partszakasszal szemben, a Dédai-szigeten lévő valamikori szabadstrand újból használható legyen. Szintén ideális lenne kishajós közlekedést indítani a Duna két partja között, mely ma már a schengeni övezetnek köszönhetően zavartalanul folyhatna a két ország között. A város főbejárataként működő, Királykapunak nevezett városkaput fektetnének le, emellett a völgynek a mostaninál kevésbé borús, Fejedelmek völgye nevet adnák.

 Kultúra, piac, szállás, és városháza a szemüvegkeretgyár helyén

A jó másfél évtizede elhagyatottan, egyre romosabban álló épületegyüttes kiváló kulturális központ lehetne, mely színháznak, mozinak, könyvtárnak, vásárcsarnoknak, szállodának és egy új városházának is otthonául szolgálna. A könyvtár a Bazilika felé eső, északi oldalra kerülne, ugyanis abban az épületrészben könnyedén elférne a gyermek- és felnőttkönyvtár is olvasótermekkel, raktárakkal, előadótermekkel együtt. A régi kaszárnya épületét, a tisztek házát szeretnék műemlékké nyilvánítani, mely kezdeményezést a Lechner Lajos Tudásközpont is segíti. Ha ez megtörténik, akkor a két tisztek házában szálloda foglalhatna helyet. A Kossuth Lajos utcára nyílói főbejáratnál színházat építenének, melynek tetejére egy  körpanorámás éttermet terveznek elhelyezni.

 

A színház előadóterme fedett lenne, de rendelkezne egy nyílt résszel, mely az agora szerű belső térre nézne, így kiváló lenne a könyvtár és a színház által szervezett fesztiválok otthonának is. A Lechner Lajos Tudásközpont művészettörténész munkatársa, Herceg Renáta javaslata szerint a városháza átköltözhetne a Simor János utcai épületegyüttesbe, melynek két részét sóhajok hídjával kötnék össze, ahogyan az több magyar nagyvárosban is látható. A Széchenyi téren felszabaduló Bottyán János palotában pedig interaktív kiállításoknak otthont adó múzeum nyílhatna.  A déli kaszárnyai épületszárnyban vásárcsarnokot hoznának létre, amivel végre megoldódhatna a piac helyzete is. A csarnok könnyedén elérhető lenne liftekkel az udvar és az épületek alá tervezett mélygarázsból, így az idősebbek és a mozgássérültek is könnyedén megközelíthetnék azt. 

 Az épületegyüttesek nagy részét birtokló mindhárom cég pozitívan áll a kezdeményezéshez, akár úgy, hogy eladják a tulajdonukat, akár úgy, hogy beszállnak a projektbe. A Simor János utca felöli két épület önkormányzati tulajdonában van, de a telek, melyen áll, szintén a három vállalkozásé. A tisztek házánál több magán-, és önkormányzati bérlakás is helyet foglal, ezek tulajdonviszonyait a majdani építkezések előtt rendezni kell, ugyanis a mélygarázs megépítését és az ahhoz szükséges régészeti munkálatokat csak egyben érdemes elvégezni.

 Rendezvényterem, új üzletsor a Bástya áruház helyén

 A mostani Bástya áruházat szinte teljesen lebontanák, maximum csak a szerkezetét hagynák meg. A jelenleg nem beépített, mínusz egyedik szintre élelmiszer áruházat helyeznének, a földszinten pedig körberaknák kisebb-nagyobb üzletekkel úgy, hogy a Pöttyös-tér felé eső részen is boltok legyenek. A Bazilika felöli oldalon előcsarnokot alakítanának ki, amelyen napközben csak gyalogos forgalom haladhatna át. Az első szinten egy rendezvény-, és báltermet hoznának létre, melynek a kiszolgálója a Hévíz Étterem lenne, a rámpa helyére pedig lépcsősort építenének.

 A Bottyán szobor új helye

Bottyán János lovasszobrának a Bottyán híd tövéhez történő áthelyezéséről már hírt adtunk a nyár folyamán. Új információ, hogy a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szeptemberben fogja elbírálni, hogy a szobor új helye megfelelő lesz-e. A kivitelezés költségének egy részét Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója állja, a fennmaradó részre pedig pályázatot nyújtanak be a Nemzeti Erőforrások Minisztériumához.

 A Fürdőszálló jövője

A konferencián, a lassan az idő martalékává váló Fürdőszállóról is láthatóak lesznek fejlesztési tervek és modellek.

 

Esztergom városfejlesztésének jövőképe konferencia, melyen Major Balázs régész is felszólal, szeptember 13-án 10 órakor kezdődik a a Bellevue Hotelben.

 

-mTz-

Törölt felhasználó #43

2014. 09. 12. 9:29

Ha valami megépül az nem biztos, hogy működni is fog, sajnos az építészek többsége nem vizsgálja az építmények fenntarthatóságát, működtetését, a benne kialakított szolgáltatásnak vásárlóerejét, tehát a piacát… Lásd élményfürdőnk!

A fürdőnél sem vizsgálták, hogy elég az öltöző nagysága, hogy melegíteni kell a vizet, télen fűteni kell a helységeket, milyen az épület szigetelése, a zöldtető karbantartásának költségvonzatát, ha megvalósultak volna a hotelek akkor a wellness rész kicsi, az épület egy része haszontalan és hasznosíthatatlan belső terekből áll, a felnőtt vendégek nem csúszdáznak többségében, hogy csúszós járólapot nem teszünk a fürdőbe, később azt gagyi gumipadlókkal nem borítjuk be, a fürdő nem bővíthető területileg (+ kültéri medencékkel), max az épület felfelé lehetne bővíteni (de nem medencékkel), stb.

A létesítmény pénzügyi hátterét sem vizsgálták, fenntartási költségek, karbantartási költségek, személyzet bére és járulékai, fűtési költségek, vízmelegítési költségek, télen a nagy terek világítási költsége, stb. Arról nem beszélve, ha ilyen kevesen látogatják éves szinten a fürdőnket, akkor mennyi is lesz a családi belépőjegy ára?

Az építészek nem gazdasági szakemberek (Finta úrnak sem sikerült piacivá tenni az élményfürdőnket) Tényleg ki is támogatta ezt a projektet anno? Gábor, a cikkedben Meggyes Tamás azt nyilatkozta, hogy Tétényi Éva! Ha ez nem igaz, Éva miért nem tiltakozott?

2014. 09. 12. 9:08

... röhejes.

Olyan mint Felcsúton a stadion. 

Mújdricza úr mint mesekönyv illusztrátor egésezen sikeres lenne.

Eredeti méret

Törölt felhasználó #43

2014. 09. 11. 16:42

A későbbiekben szeretnék, hogy a partszakasszal szemben, a Dédai-szigeten lévő valamikori szabadstrand újból használható legyen.

A szabadstrand soha nem a Dédai szigeten volt, hanem a parton. Persze jó lenne, ha ismét lenne, de ahhoz először végig kellene kotorni a mellékágat, ami nem két forint.

Szintén ideális lenne kishajós közlekedést indítani a Duna két partja között, mely ma már a schengeni övezetnek köszönhetően zavartalanul folyhatna a két ország között.

Ez is jó ötlet, de ehhez is jelentős kotrási munkák kellenének, kérdés, hogy ki és miből finanszírozná.

A város főbejárataként működő, Királykapunak nevezett városkaput fektetnének le,

A terveket nézve ez a két építmény árterületre kerülne. Nem biztos, hogy szerencsés elképzelés. A kinézete meg ízlés dolga, nem biztos, hogy így, ebben a formában illene a tájba.

emellett a völgynek a mostaninál kevésbé borús, Fejedelmek völgye nevet adnák.

Ne adják a soha nem volt Fejedelmek völgye nevet, szerintem nagyon jó a Búbánatvölgy.

 

Törölt felhasználó #43

2014. 09. 11. 14:42

Esztergomot ismerve, ezek a tervek a következő 100 évben sem valósulnak meg. Sajnos.