A Bottyán hídhoz kerülhet Bottyán János lovasszobra
Kultúra
2014. júl. 23.

<p style="text-align: justify;">Új helyre, a Bottyán híd tövéhez kerülhet a közel két és fél éve a Városháza udvarán méltatlan körülmények között, több részre bontva, a kíváncsi szemek elől elzárva pihenő Bottyán János lovasszobra. A szobor elhelyezéséről a K TV készített riportot.</p>

Már 2012 nyarán volt arra kezdeményezés, hogy az őt megillető helyre kerüljön a szobor. Akkor a Széchenyi térre, a posta épülete előtti térrészre szerették volna elhelyezni a műalkotást, ugyanis az a terület a Bottyán házhoz való közelségével, és napos fényviszonyainak köszönhetően megfelelő hely lehetne a számára.

 

Az eltelt évek alatt Mújdricza Ferenc építész vezetésével a tér különböző pontjain tizenegy vizsgálatot végeztek, melyek megállapították, hogy a nagy terhelés miatt mégsem lenne ideális a szobrot a téren elhelyezni - nyilatkozta az építész a K TV-nek.

 

Az új lehetséges helyszínt Borbás Márton, a Babits-szobor rekonstruálója javasolta. Szerinte a szobornak méltó hely lenne a Kis-Duna sétány legszebb részénél található Bottyán híd. A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rögtön hozzájárulását adta a szobor elhelyezésére, ellenben az Északdunántúli Vízműnek első körben nem tetszett az ötlet, mert a szobor talapzata a mellvéd falának támaszkodott volna. Ezért Harti Tibor építészmérnök egy konzolos, a Duna fölé nyúló elhelyezést tervezett, mely megoldást már az árvízi hatóság is elfogadta.

 

 

A szobor új helyére történő költöztetése és az új talapzat kiépítése mintegy 100 000 forintos összegbe kerül, melyet első körben az önkormányzattól szerettek volna beszerezni. Ez sajnos nem sikerült, ugyanis a költségvetés nem tartalmaz a Bottyán szoborra költhető forrást. A véletlenek sorozatának köszönhetően ekkor került a képbe Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója, aki  felajánlotta, hogy finanszírozza a műalkotás költöztetését.

 

 

/Forrás: K TV felvétele/

(forrás)