Pert nyert a polgármesteri hivatal ellen a civil szervezet
Közélet
2009. jan. 16.

<p>A soproni polgármesteri hivatal többszöri kérésre sem adta ki a közérdekű adatokat, a TASZ beperelte őket, a bíróság pedig a civil szervezetnek adott igazat. A példán felbuzdulva a Szeretgom is kérdéseket intézett az esztergomi Önkormányzathoz.</p>

A Társaság a Szabadságjogokért non-profit szervezet regionális szervezésű ügyvédhálózatot hozott létre. A négy éve alakult szervezet egyik célja, hogy a kikényszerítse a politikusoktól, hivatalnokoktól azokat az információkat, amelyek számot adnak működésükről, a közpénzek felhasználásáról.

 

Régi reflexek a hivatalokban

 

A tapasztalatok szerint ugyanis a hivatalokban, politikai szervezeteknél olyan reflexek vannak életben, amely alapján az állampolgárt alacsonyabb rangúnak, félresöpörhetőnek tartják. Hatósági szemlélet, hierarchikus hozzáállás jellemzi őket, amelynek leépítése a civil szervezetek feladata.

A TASZ működésének eddigi négy éve alatt már nagyon sok ügyet vitt végig sikeresen, és a napokban megszületett a Nyugat-dunántúli régió ügyvédi irodájának első sikere. Dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd képviselte a szervezetet a soproni polgármesteri hivatal ellen indított perben.

A dolog lényege, hogy a TASZ - betegjogi programja keretében - felmérést készít a személyes szociális szolgáltatások hazai helyzetéről. Minden megyejogú város polgármesterét megkeresték azzal a kéréssel, hogy adja át az ellátás jelenlegi színvonalával kapcsolatos adatokat és a szolgáltatás-szervezési koncepciókat. A polgármesteri hivatalok a kérésnek 15 napon belül eleget is tettek, kivéve Sopront. Csupán egy húszsoros levelet kértek

Dr. Szendrő-Németh Tamás szerint a kérést egy húszsoros levéllel teljesíteni lehet, mivel az adatok többszöri felszólításra sem érkeztek meg, a TASZ nevében keresetet nyújtott be a Győri Városi Bírósághoz. Az ilyen ügyekben a bíróság soron kívül jár el, az első tárgyalást december 17-re tűzték ki.

A soproni polgármesteri hivatal aztán, közel két hónappal a törvényes határidő lejárta után és egy nappal a bírósági tárgyalás előtt az említett húszsoros levélben eleget tett tájékoztatási kötelezettségének, a levél másolatát megküldték a bíróságnak is. A tárgyaláson nem jelent meg a hivatal jogtanácsosa, távolmaradását azzal indokolta, hogy nem tudta megoldani helyettesítését.

A bíróság a tárgyalást elnapolta, az újabb fordulóra január 7-én, szerdán került sor. A polgármesteri hivatal képviselője ezen sem jelent meg, a Győri Városi Bíróság elsőfokú ítéletében több tízezer forintos perköltség megfizetésére kötelezte a hivatalt.

 

Közpénzből fizetik a perköltséget

 

Dr. Szendrő-Németh Tamás szerint a hivatal a kezdetektől tisztában volt azzal, hogy jogos a kérelem, hiszen a tárgyalás előtt önként teljesítette azt. Így viszont felmerül a kérdés, miért nem tudták ezt a törvényes határidőn belül, és bírósági per nélkül megtenni?

Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy a több tízezer forintos perköltséget a soproni adófizetők fogják megfizetni, hiszen közpénzt használnak fel erre. Az is kérdés, milyen felelősséget fognak viselni azok, akiknek mulasztása, kényelmessége miatt kell a perköltséget kifizetni, amire nem került volna sor, ha a törvényeket betartva látták volna el feladatukat.

A soproni hivatalt elmarasztaló bírósági ítélet akár precedensértékű is lehet, hiszen az újságírók, civil szervezetek rendszeresen találkoznak ilyen magatartással a közhivatalok részéről. Dr. Szendrő-Németh Tamás hozzátette, Szombathelyen is folyamatban van egy hasonló ügy, ezt egyelőre nem kívánta részletezni, de megígérte, hogy időben tájékoztatni fogja lapunkat. Mi pedig olvasóinkat.

 

A Szeretgom kérdései

 

A Szeretgom nevében 2009. január 12-én a következő kérdésekkel fordultam az esztergomi önkormányzathoz a készülő cikkeinkhez szükséges közérdekű, nyilvános információk kikérése érdekében. A törvény alapján az önkormányzatnak január 20-ig kell nyilatkoznia arról, ha valamelyik kérés nem nyilvános információra vonatkozna, és január 27-ig a kért közérdekű adatokat át kell adnia részemre.

 

Tisztelt Önkormányzat!

 

Az 1992. évi LXIII. törvény (továbbiakban AV törvény) 19.-21.§-a szerinti közérdekű adatszolgáltatást kérnék Önöktől a következő tárgyakban a Szeretgom c. időszaki kiadvány készülő cikkei számára. Az adatszolgáltatást elektronikus formában kérem, válaszként erre az e-mail címre, a törvényi határidőn (15 napon) belül.

1. Kérem az összes - teljesen, részben, vagy láncolatban többségi önkormányzati tulajdonban lévő, Magyarországon vagy Romániában működő
- cég vezető tisztségviselőinek munkaszerződéseinek teljes szövegét, valamint jegyzékszerűen az ezen személyek számára 2007 és 2008 során kifizetett munkabér, jutalom, vagy más személyes juttatások (beleértve a "cafeteria", illetve béren kívüli juttatások, természetbeni juttatások, cégautók, azokra elszámolt költségek) bruttó összegét, hónapokra lebontva.

2. Kérek egy jegyzéket, mely évekre bontva tartalmazza azon 2004 óta az Önkormányzat által kifizetett számlák elszámolási adatait, melyek alapján az önkormányzat Tóth M. Gábor, vagy Juhász M. Gábor ügyvédeknek megbízási díjat fizetett ki. A jegyzéken kérem feltüntetni, hogy a számlák esetlegesen mely bíróságon folyó mely peres ügyre vonatkoznak (felperes, alperes neve, bíróság neve, ügyszáma, ügy típusa elegendő).

3. 2008 novemberében a város jelentős részét érintő közvéleménykutatás történt a városban, a kérdezők által megadott információk szerint az Önkormányzat megbízásából. A közvéleménykutatás végeredményét teljes terjedelmében, valamint a megbízási szerződést, annak teljesítési igazolását és minden olyan, a Forsense és a városháza között ez ügyben folytatott elektronikus kommunikációt kérem adjanak át számomra, mely az AV törvény szerint közérdekű adatnak minősül.

4. Az esztergom.hu weboldal fejlesztésével és működtetésével kapcsolatosan kifizetett számlákat jegyzékszerűen, és az azok alapjául szolgáló teljesítési igazolások másolatait szeretném megkapni a 2007-es és 2008-as évekről, akár az Önkormányzat, akár valamelyik többségi, vagy láncolaton át többségi önkormányzati tulajdonban lévő cég állította is ki ezeket.

Válaszukat előre is köszönöm,

Tisztelettel,

Cserép János

 

A fejleményekről folyamatosan beszámolunk.

(forrás)